EA kupuje tvůrce Bejeweled za více než 750 mil. dolarů
zdroj: tisková zpráva

EA kupuje tvůrce Bejeweled za více než 750 mil. dolarů

13. 7. 2011 4:21 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Zvěsti o koupi firmy PopCap, známé to továrny na casual hity, vydavatelským gigantem EA, se ukázaly jako pravdivé a původní odhad o kupní ceně okolo 1 miliardy dolarů vůbec nebyl přehnaný. EA vysází v „hotovosti“ 650 milionů dolarů, dalších 100 milionů obdrží blíže neurčené osoby z PopCapu v akciích. Připravené je rovněž schéma odměn, v jehož rámci obdrží PopCap na základě dosažených výsledků finanční bonusy. Pokud PopCap vygeneruje do konce fiskálního roku 2013 příjmy ve výši 343 milionů dolarů, vyplatí EA odměnu 550 milionů dolarů. Pokud příjmy PopCapu dosáhnout za zmíněné období 200 mil. dolarů, vyplatí EA 275 milionů dolarů, pokud se příjmy vyšplhají na značku 100 mil. dolarů, vyplatí EA 110 milionů dolarů. Ve výsledku se tak cena za PopCap může pohodlně vyšplhat přes zmíněnou miliardu dolarů.

Nákupcem PopCapu pokračuje EA v rozšiřování svého portfolia v oblasti casual, sociálních a digitálně šířených her obecně. V roce 2009 utratila 400 milionů dolarů za vydavatele Facebookový her Playfish, v říjnu dala 20 milionů dolarů za vydavatele návykové ptákoviny Angry Birds, firmu Chillingo a před pár dny vysolila z peněženky nespecifikovanou, ale prý malou, sumu za firmu Ohai. Na rozdíl od výše zmíněných firem ale většina z vás bude název PopCap znát díky hrám jako Bejeweled (od roku 2000 se prodalo všech možných verzí přes 50 milionů kusů), Plants vs. Zombies, Peggle, Zuma a dalším.

Ostatně v mailu adresovaném zaměstnancům EA sám šéf John Riccitiello připomíná, že PopCap není firma jednoho hitu, ale naopak dokáže doslova generovat jeden komerční i kritický hit za druhým. Dle Riccitiella je spojení kreativity a čuchu na hity PopCapu a infrastruktury EA naprosto ideální a dopomůže k dosažení mety 1 miliardy dolarů, kterou by EA v nejbližším roce ráda utržila v rámci svého digitálního byznysu. O logickém propojení platformy Origin s hrami od PopCapu nicméně Riccitiello moc neřekl, jen naznačil, že to je do budoucna jeden z logických kroků.

PopCap momentálně zaměstnává přes 450 lidí, většina z nich je však uvázaná na tvorbě specifických verzí her pro jednotlivé platformy (Android, iOS, PC, Facebook atd.). Spojení s EA by v tomto ohledu mohlo PopCapu uvolnit ruce, aby se zaměstnanci mohli věnovat kreativní práci, zatímco lokalizace, porty a podobně obstará EA díky své robustní infrastruktuře. PopCap tak bude moci s pomocí EA roztáhnout křídla a svými hrami pokrýt mnohem svižněji širší okruh platforem, domnívá se CEO PopCapu David Roberts. Jen aby to pro některé zaměstnance PopCapu neznamenalo ztrátu místa!

Plants vs. Zombies, Bejeweled i Zuma se tak podívají na nové platformy, další plány EA neprozradila ani při konferenci s investory, která se týkala výsledků hospodaření za první kvartál fiskálního roku, ve kterém předčila původně stanovené kvóty ohledně tržeb o několik desítek milionů dolarů. Na to konto zvedla EA odhad příjmů pro aktuální fiskální rok z 3.725 miliardy dolarů na 3.95 miliardy. Je třeba dodat, že v reakci na oznámení koupě PopCapu klesla cena akcií EA o 3.4% na 23.35 dolarů za kus.

Obě firmy si v následné komunikaci padly do náruče stylem, který byl zvykem mezi představiteli zemí v rámci východního bloku za komunismu. Ze strany PopCapu přišlo vyjádření, že nabídek bylo více, ale na EA padla volba kvůli firemní kultuře, která respektuje hry a týmy, co je tvoří. EA na to reagovala v podstatě úplně stejně, když z úst Riccitiella zaznělo, že obě firmy staví na první místo kvalitu her. No, minimálně u PopCapu to opravdu platí.

Neformální reakci zaměstnanců PopCapu v obrázkové podobě si můžete prohlédnout někde v textu a zbývá jenom dodat, že PopCap bude nadále fungovat jako víceméně samostatná jednotka v rámci labelu EA Interactive. Uvidíme, co to udělá s firmou PopCap, která byla založena teprve v roce 2000 a už po deseti letech a několika akvizicích menších týmů později dosáhla v roce 2010 tržeb přesahujících 100 milionů dolarů.

 

Nejnovější články