EA prý jedná o koupi tvůrců Bejeweled za miliardu dolarů
zdroj: tisková zpráva

EA prý jedná o koupi tvůrců Bejeweled za miliardu dolarů

23. 6. 2011 12:50 | Byznys | autor: Petr Poláček |

První opravdu velký obchod tohoto roku je možná na spadnutí. Blíže neupřesněné zdroje našeptávají webu TechCrunch, že se chystá hodně drahý prodej známé společnost PopCap, která stojí třeba za oblíbenými hity Bejeweled, Plants vs Zombies, Peggle, Bookworm nebo Zuma Blitz. Původní informace konkrétního kupce neuváděla s odkazem, že to určitě není Zynga, která se sice o PopCap zajímala, ale zaplatit 1 miliardu dolarů jí bylo zatěžko. Následující informace už ovšem jako hlavního zájemce identifikuje Electronic Arts, která by prý ráda nakopla již dávno nastartovaný pokus o průnik do oblasti casual her, kde PopCap bez debat vládne.

Miliarda dolarů je však i pro EA hodně, když se tržní hodnota firmy aktuálně pohybuje na 7.49 miliardách dolarů. Mnohem větší smysl by ze strany EA dávala koupě nějaké začínající firmy s vysokým růstovým potenciálem, PopCap je s ročními tržbami v rozmezí 100-150 milionů dolarů přeci jenom pořádný macek, jehož vyhlídky na další růst jsou poněkud omezené, i když se firmě navýsost daří prakticky ve všem, nač sáhne. Logika uvažování EA je však v tomto případě jednoduchá: Máme veleúspěšné značky na PC i konzolích a chceme, aby byly stejně úspěšné i na Facebooku a mobilních zařízeních. Jak toho dosáhnout, když nám samotným to nejde tak rychle, jak bychom chtěli? Koupíme někoho, kdo to opravdu umí a na všech možných platformách. PopCap je první na ráně.

Ani jedna ze zainteresovaných firem spekulace nekomentuje, jen údajná čerstvá zaměstnankyně PopCapu Jennifer Kye na svém twitteru uvádí, že to je celé blbost, jak jí řekl její šéf (oba tweety byly mezitím vymazány). A ten by se jí jistě s něčím podobným svěřil (ironie). Nechme se překvapit, jak se celá událost rozvine. Pokud ale EA s PopCapem o koupi jedná a dohoda je prý na spadnutí, tak oficiální potvrzení stejně nepřijde hned. Přeci jenom, miliarda dolarů je miliarda dolarů. To se musí promyslet! :)

 

Nejnovější články