Larryho tvůrce Al Lowe opustil Replay Games
zdroj: tisková zpráva

Larryho tvůrce Al Lowe opustil Replay Games

12. 12. 2013 16:40 | Byznys | autor: Ladislav Loukota |

Backery, kteří nahněvaně sledovali situaci kolem Replay Games, nejnovější informace o odchodu Ala Lowa zřejmě nepřekvapí – situace ve studiu produkujícím znovuoživenou značku adventur Leisure Suit Larry, byla dlouhodobě nahnutá. Krom skutečnosti, že s dalším vývojem série Leisure Suit Larry je dost možná konec, však zarazí i cyničnost ohledně Loweova odchodu.

Lowe se na konci 80. let ve zlatém věku adventur proslavil sérii o věčně nadrženém smolaři Larrym, krom toho se však podepsal třebas i pod adventurou King's Quest 3. Od roku 1998 byl oficiálně penzistou, přesto se čas od času podílel na vývoji menších projektů. Naplno se vrátil až s úsvitem éry Kickstateru, když začal spolu s jiným veteránem adventur Joshem Mandelem pracovat na remaku prvního Larryho pro Replay Games, studio vedené charismatickým producentem (dříve betatesterem Sierry) Paulem Trowem, jež pro vývoj nasbíralo skoro 700 tisíc dolarů.

Posuneme předešlý odstavec o dva roky později do dnešního dne a nečekané oznámení Loweova konce. V původním prohlášení Replay Games zazněla citace Ala Lowa, že ve svých 67 letech se odchází věnovat rodině, protože na vývoj her je už příliš stár a neví, kolik pozemského času mu zbývá. "Replay Games a já jsme spolu prožili skvělé, dlouhé období, ale je na čase se vrátit zpět k věcem, které miluji, jako trávení času s mou rodinou."

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Al Lowe

Reakce v diskuzích na sebe nenechala dlouho čekat, přičemž namísto nějakého vyjádření uznání či uznání se fanoušci začali notně vokálně ptát, jestli si Lowe svůj věk neuvědomoval před rokem a půl, kdy se skrze Kickstater vybralo 655 tisíc dolarů...

Zvrat ve zprávě přišel záhy. Web VentureBeat, který celou aktualizovanou zprávu přinesl, byl totiž promptně telefonicky zkontaktován samotným Lowem, podle něhož byla předešlá citace v tiskové zprávě "nesprávně přiřazena jeho osobě". Jak asi tušíte, situace není kolosálním omylem PR agenta Replay Games, nýbrž projevem rozhádaného konce Loweova působení. "Má smlouva s Replay Games byla sepsána na dobu dvou let a nedávno skončila. Z mnoha různých důvodu jsem se rozhodl, že nebudu chtít její prodloužení, a tak jsem se vrátil zpět do důchodu."

Situace uvnitř Replay Games nebyla zrovna růžová. Leisure Suit Larry: Reloaded vydaný v létě vzbudil spíše průměrné přijetí, spíše než o hře se však mluvilo o kontroverzní personě Paula Trowa, který sice celý aktuální remake nakopl, následně si však znepřátelil prakticky celou komunitu i řadu členů studia svým arogantním chováním vůči konkurentům i neschopnosti plnit sliby vůči vlastním podporovatelům.

Před několika týdny přitom ze studia odešel i Josh Mandel, vedle Lowa klíčová osoba vývoje her, zřejmě rovněž kvůli neshodám  s Trowem. Poněkud neprůhledné (slušně řečeno) pozadí aktuálního Loweova odchodu renomé Trowa příliš neprospěje a jelikož celý jeho byznysplán spoléhal na Mandela s Lowem a jejich oblibu v komunitě, optimismus zřejmě nepanuje ani u dalších normálních zaměstnanců studia. Zkrátka a dobře, nestane-li se nějaký zázrak, celá reinkarnace Larryho nakopnutá před rokem a půl je zřejmě u ledu. Otázkou je, je-li tomu vlastně špatně.

Nejnovější články