Producent Grand Theft Auto V žaluje Rockstar o 150 milionů dolarů
zdroj: tisková zpráva

Producent Grand Theft Auto V žaluje Rockstar o 150 milionů dolarů

13. 4. 2016 15:25 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Bylo jen otázkou času, kdy se nečekaný odchod producenta a designéra Grand Theft Auto V i Online Leslieho Benziese z Rockstaru začne řešit na veřejnosti. Benzies, řadu let klíčová postava v rámci Rockstaru, žaluje svou bývalou firmu o 150 milionů dolarů - má jít o náhradu za odepřená procenta z prodejů GTA her. Take-Two, Rockstar a šéfové studia bratři Houserovi ovšem Benziesův požadavek odmítají, brání se jakýmkoli nařčením a kontrují jeho žalobu vlastní protižalobou.

Sled událostí, které vedly k podání žaloby, je zhruba následující. Leslie Benzies si v září roku 2014 vzal dlouhodobé volno, které se změnilo v odchod z Rockstaru k lednu 2016 – alespoň dle oficiálního prohlášení Take-Two. Stojí v něm, že se Benzies rozhodl nevrátit do práce a odejít. Jenže dle žaloby to bylo celé jinak. Podle ní se Benzies pokusil prvního dubna 2015 vrátit do své kanceláře, aby zjistil, že jeho bezpečnostní karta nefunguje, a když se do budovy dostal, ochranka ho vykázala.

Benzies ale nežaluje bývalého zaměstnavatele kvůli nevpuštění do budovy, nýbrž kvůli tomu, co měla tato událost představovat – údajnou snahu bratrů Houserových Benziese vystrnadit z firmy. Na to konto se nabalilo i údajné neplacení nasmlouvaných procent z prodeje, což by mělo kompenzovat požadovaných 150 milionů dolarů. Jelikož jde ale především o mezilidské vztahy v rámci úzkého vedení, které asi dřív stálo na přátelských základech, k žalobě se přidává spousta emocí, výčitek a osobních ataků.

benzies zdroj: tisková zpráva Leslie Benzies

Osobní rozkol

Benzies má problémy především se Samem Houserem, který údajně nesnášel, že Benzies dostává od Take-Two stejné peníze jako oba bratři Houserovi - proto se jej údajně snažil zbavit. Celá situace je o to složitější, že dříve panovaly mezi Houserovými a Benziesem přátelské vztahy. Pro Take-Two tak bude možná nepříjemné, že se celá záležitost probírá veřejně. V roce 2009 totiž Benzies s oběma bratry založili studio Another Game Company, které by fungovalo jako nezávislé, a trio by sem s vědomím Take-Two přešlo. Zmíněný vydavatel dokonce se vznikem firmy pomáhal a všem třem představil nový výplatní plán. AGC totiž měla pomoci s vyplácením procent z prodejů. Zároveň firma mohla představovat pro Housery a Benziese možnost, jak odejít z Take-Two a ještě využívat některé značky Rockstaru a Take-Two.

Přesný důvod vzniku ACG bohužel není z dokumentu jasný. Zřejmé ale je, že procenta z prodejů a míra investice ze strany Take-Two byla velká. Než v roce 2014 Benzies odešel na zmíněné volno, bratři Houserové dostali 93 milionů dolarů a až dalších 523 milionů bylo na stole. Bohužel, místo řešení smyslu existence ACG se Benzies věnuje údajné zradě Houserových. Od roku 2009 fungoval nový výplatní plán, podle něhož měli všichni tři dostávat stejné peníze. Benzies se údajně mohl víc věnovat tvorbě her, zatímco Houserovi by se starali o finanční stránku věci.

Vše se pokazilo zmíněným odchodem na dovolenou. Podle Benziese se Rockstar, Take-Two a Houser domluvili a zrušili mu vyplácení podíl z tržeb za GTA hry. Pak přišel duben 2015, vykázání z budovy a oficiální odchod letos z Rockstaru letos v lednu. Do požadovaných 150 milionů dolarů tak počítá Benzies i náhradu platu, který nedostával, když nemohl pracovat, přestože chtěl. Jenže, ani tato část sporu není jednoznačná. Take-Two a právní zástupci Benziese od dubna 2015 pracovali na mimosoudním vyrovnání. Jenže oficiální prohlášení Rockstaru z letošního ledna, že se rozhodl sám pracovní poměr skončit, Benziese naštvalo a výsledkem je žaloba.

Red Dead Redemption zdroj: tisková zpráva

Bulvární bizár

Nutno říct, že žaloba o délce 71 stran je jako stavěná pro bulvár. Benzies celkem nevybíravě útočí na bratry Houserovy i z profesního hlediska. Bez něj by prý nedokázali žádnou velkou hru dotáhnout do konce, neustále potřebovali Benziesovu pomoc. Žaloba třeba zmiňuje moment, kdy Sam Houser psal Benziesovi zoufalý email, ve kterém doslova prosí, aby mu pomohl dát do kupy Red Dead Redemption, protože si tým neví rady (Benzies na RDR nepracoval). Benzies se tedy uvolil, vývoj dle svého pohledu zachránil a hra za několik měsíců vyšla. K tomu zmiňuje zastrašování ze strany Housera a paranoiu, že chce Benzies převzít celý Rockstar. Tato část žaloby se nese v bizarní osobní rovině.

Take-Two a Rockstar si ale něco podobného nechtějí nechat líbit. Reakce má podobu tiskového prohlášení a protižaloby. V prohlášení konstatují, že i když byl Benzies dlouholetým skvělým pracovníkem, důvody k jeho rezignaci pramenily z jeho výrazných problémů s pracovním vytížením a přístupem k práci, což kulminovalo jeho rezignací. Rockstar prý nezavdal žádný důvod, proč by měl Benzies rezignovat (rezignací se zde rozumí odchod na dlouhodobou dovolenou), ale především prý podepsal smlouvu, podle které nemá právo na kompenzaci.

Grand Theft Auto V zdroj: tisková zpráva

Co stálo ve smlouvě?

Dle Rockstaru Benzies podpisem smlouvy stvrdil, že ukončení pracovního poměru z jeho strany bez dobrého důvodu (jde o právnický termín) znamená, že nemá na žádnou kompenzaci nárok. Přesněji řečeno, má právo na procenta z prodejů i po odchodu z Rockstaru, ovšem ve výši, kterou určí Sam Houser, prezident Rockstar Games. A ten naznal, že ta výše bude 0, což podtrhuje slovy: „Jeho tvrzení jsou bezpředmětná a v mnoha případech rovnou bizarní. Jsme si jistí, že celá žaloba vyzní v náš prospěch. Základní myšlenka Rockstaru je založená na etice týmové spolupráce. Je pro nás hlubokým zklamáním, že se Leslie rozhodl připsat si osobní zásluhy za něco, co bylo výsledkem práce celého Rockstaru, který nadále pracuje na co nejlepších hrách pro naše fanoušky.“

Hledat ve změti vzájemným narážek a protitvrzení pravdu nemá cenu, od toho je tu případný soud, který se potáhne řadu měsíců. Pro samotný proces však bude zcela jistě klíčová jedna zásadní věc – přečetl si Benzies pořádně svou smlouvu?

Nejnovější články