Šéf Ubisoftu: „Budeme bojovat za udržení nezávislosti“
zdroj: tisková zpráva

Šéf Ubisoftu: „Budeme bojovat za udržení nezávislosti“

22. 10. 2015 15:42 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Překvapivě bojovné prohlášení vyšlo z úst (respektive ze zprávy pro akcionáře) Yvese Guillemota směrem k zaměstnancům Ubisoftu. Skoro by se zdálo, že Ubisoft představuje ekonomickou tvrz v obležení hord barbarských akcií lítého protivníka. Skutečnost je ovšem o trochu méně dramatická, byť určitě ne nezajímavá. Společnost Vivendi totiž před pár dny zakoupila 6,6 procent akcií Ubisoftu a 6,2 procent Gameloftu.

Akcie Ubisoftu vyšly Vivendi na 140,3 milionů a Gameloftu na 5,24 milionů euro. Šlo o koupi, na které se Ubisoft s Vivendi nijak nedohodly a jak se zdá, tento krok vnímá vedení Ubi jako agresivní a potenciálně ohrožující. Reakcí byl i zmíněný Guillemotův email, ve kterém mimo jiné píše, že „Vivendi a jeho předseda naplnili svou reputaci a agresivně útočí na společnosti v zábavním sektoru.“ Hodí se ovšem říci, že akvizice 6,6 % akcí nepředstavuje nějak agresivní krok a Guillemotova reakce se zdá být přehnaná.

Tím spíše, že Guillemot v emailu píše: „Chceme si udržet nezávislost. Je to hodnota, které se po třicet let držíme, a umožnila nám inovovat, riskovat a vytvářet série milované hráči po celém světě. Budeme bojovat za zachování své nezávislosti. Tato situace a ani další akce ze strany Vivendi nás neodvrátí od našich dlouhodobých cílů.“ V celkovém kontextu a vzhledem k malé investici ze strany Vivendi jde spíše o preventivní ujištění akcionářů a také zaměstnanců Ubisoftu, že se nechystá žádný odprodej Vivendi. Otázkou je, jestli Guillemot zná termín "salámová metoda", ale snad ano...

zdroj: Archiv

Samozřejmě, na trhu si nikdy nemůžete být ničím jistí a nálady vycházející z nějakého dojmu mohou radikálně měnit hodnotu společností. Kupříkladu díky zakoupení zmíněných akcií Vivendi stoupla hodnota akcií Ubisoftu o 14 %. A otázkou samozřejmě je, oč jde Vivendi, která z herního průmyslu de facto odešla před dvěma lety, kdy od ní skupina Bobbyho Koticka zakoupila většinu akcií Activision-Blizzard za 8 miliard dolarů. Vivendi se od té doby drží spíše mimo herní průmysl a směřuje své investiční aktivity jinam.

Nicméně platí, že i ve Vivendi se mění poměry. Pod vedením předsedy Vincenta Bolloreho začala Vivendi silně restrukturalizovat investice do telefonních společností v Evropě a Jižní Americe. Na tom vydělala solidní sumu a hlavně získala operační kapitál 9 miliard euro, který zjevně chce využít pro zkoušení nových investic. Ostatně, strohá zpráva, vydaná u příležitosti zakoupení podílu v Ubisoftu, zněla, že Vivendi jej provedla „s vyhlídkou na využití dostupné hotovosti.“

zdroj: Archiv

Podtrženo sečteno, i přes překvapivě alarmující vyjádření Guillemota se dá říci „na ekonomické frontě klid,“ protože zatím nedochází k žádným závažným přesunům peněz a akcií. Bude spíše zajímavé sledovat, jak se vzrůst hodnoty akcií projeví na Gameloftu (de facto mobilní divizi Ubisoftu), která doposud platila spíše za firmu na ústupu.

Nejnovější články