Steam zavádí nové zdanění her pro prvních deset zemí - ceny her by to zvýšit nemělo
zdroj: Vlastní foto autora

Steam zavádí nové zdanění her pro prvních deset zemí - ceny her by to zvýšit nemělo

25. 2. 2017 10:45 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Zápolení finančních úřadů s velmi obtížně postižitelnou oblastí, jakou je digitální distribuce zboží, pokračuje. Dalším mezníkem v této adaptaci právních rámců jsou změny, které se dotknou Steamu v řadě zemí světa. Už nyní v několika zemích platí, že v ceně je promítnutá daň z přidané hodnoty (VAT), nicméně nyní se počet těchto zemí rozšíří o rámcově podobnou daň za zboží a služby (GST). Ačkoliv se toto České republiky přímo (zatím) netýká, jde o důležitý vývoj nejen pro digitální distribuci, ale především pro vydavatele.

Doposud se daň z přidané hodnoty, mezinárodně označovaná jako VAT, normálně u zemí, kde se platí, započítávala, ale vy jste to nepoznali, protože vydavatelé raději udrží v rámci regionů jednotnou cenu. Nyní se ovšem přidá další sada zemí, kde je tento typ daně označovaný jako Goods and Service Tax (GST). Příští měsíc tak bude v zemích jako Švýcarsko, Indie, Jižní Korea či Japonsko platit, že vydavatelé musí z prodeje her zaplatit odpovídající daň.

Pro zákazníka to asi nejspíš nebude znamenat žádnou změnu. Stejně jako v případě VAT budou zřejmě vydavatelé držet jednotnou prodejní cenu a nebudou riskovat zvýšení ceny svých her. Valve navíc rovnou uklidňuje, že na kupující nečekají žádná překvapení - cena, kterou uvidí v obchodě, je cena finální.

Ostatně, zda platíte VAT, tedy daň z přidané hodnoty, nepoznáte ani teď. Při nákupu na Steamu dostanete jen oznámení, že pokud patříte mezi země, u nichž se VAT počítá, cena už tuto sumu obsahuje. Prakticky to znamená, že se daň odečte z výdělku z prodeje hry.

Pro Valve jde ovšem teprve o začátek, protože bude dále rozšiřovat počet zemí, u nichž bude toto pravidlo o dani z přidané hodnoty platit, ať už se skrývá po jakoukoliv zkratkou. Samozřejmě, výše této daně je individuální podle toho, jak jsou nastavené zákony v dané zemi. I proto je postup Valve relativně pomalý a další řada zemí přibude v roce 2018 – každý stát je třeba řešit individuálně.

 

Nejnovější články