Coraabia

Coraabia

Články

GDS 2014: Jakub Hussar - Práce s nulovým rozpočtem

Vývojářská konference Game Developers Session patří už několik let k vrcholům roku z pohledu hráčů a vývojářů a nejinak tomu bylo i letos. Stejně jako loni a předloni jsme proto nemohli na akci chybět s naší kamerou a ve spolupráci se sdružením České hry, které GDS organizuje, jsme pořídili záznamy přednášek. Budeme je na Games.cz postupně vydávat v následujících týdnech, a protože více než polovina z nich byla v angličtině, opatříme je pro vás i českými titulky. Vše ale vykopneme přednáškou českou. Postaral se o ní hlavní autor karetní hry Coraabia Jakub Hussar ze studia ARK8, který barvitě popisuje, jak udělat hru s nulovým rozpočtem.

GamesPlay: Jakub Hussar hraje karetní hru Coraabia

Poslední týdny se pro tvůrce české karetní hry Coraabia nesou ve znamení horečné aktivity. Nedávno vydali velký update 2.2 pro českou betu a na 25. září plánují spuštění bety mezinárodní. Brzy se ukáže, jestli na nepopiratelný úspěch hry v ČR a SR (viz rozhovor s Kubou Hussarem) naváží tvůrci z AKR8 i v zahraničí, kde by základna potenciálních hráčů měla být mnohonásobně širší. A skoro v předvečer spuštění mezinárodní bety si právě Jakub Hussar našel čas, aby si přišel Coraabii zahrát společně s Pavlem. Jak to vypadá, když Coraabii hraje expert v podobě člověka, který hru vlastně vymyslel a navrhl, se můžete podívat v následujícím gamesplay videu.

Coraabia po roce a půl - české karetní RPG je v černých číslech a míří na zahraniční trhy

Srážka s ARK8, tvůrci české karetní strategie Coraabia, během letošního GDC v Německu se obešla bez naražených nosů a kostí, zato se nesla v pohodové náladě. Hlavně ze strany vývojářů. Za zhruba rok a půl provozu české (beta) verze Coraabia dospěla k nedávno vydanému velkému updatu (viz článek), nasbírala přes dvacet tisíc registrovaných hráčů, dokáže si vydělat na provoz a ještě uživit přípravy anglické bety. Právě anglickou verzi se vydali ARK8 na GDC předvádět a setkali se prý s velkým ohlasem, jak v následujícím rozhovoru prozradil hlavní mozek Coraabie Jakub Hussar. Krom jiného se ale pochlubil s dalšími zajímavými údaji a čísly, kterými možná vytře zrak všem nevěřícím Tomášům, podle nichž nemá podobný projekt šanci přežít a dál se rozvíjet doma, natož v zahraničí.

Velký update pro českou karetní hru Coraabia přinesl spoustu změn a novinek

Když se v poslední době mluví o počítačových karetních hrách, nejčastěji se skloňuje Hearthstone. Neměli bychom ale zapomínat ani na českou Coraabii, která je venku skoro rok a půl. Za tu dobu odvedli vývojáři ze studia ARK8 kus práce, což nyní dokládají vydáním nové verze hry. Update 2.2, který už na serverech běží, se sice soustředí primárně na optimalizaci, ale dotkl se i uživatelského rozhraní a dalších aspektů hry.

Rozhovor: Jakub Hussar o českém karetním RPG Coraabia

Začalo to vybájenou planetou Coraab a fikčním vesmírem plným příběhů. Pokračovalo to krátkými filmy skupiny Trinity Pictures, karetní hrou s vlastními pravidly a nakonec režisér a vývojář Jakub Hussar loni spustil karetní hru Coraabia, do které vložil mytologii, na níž řadu let pracoval. Coraabia se chytila, hrají jí tisíce lidí a Jakub společně se studiem ARK8 připravuje novou verzi, která má být srozumitelnější i úplným začátečníkům.

Vývoj her v Česku v roce 2013 - část 1.

Začalo to tímto seznamem. Před časem jsme se s Petrem domluvili, zřejmě někdy kolem vyhlašování našich Best of 2013, že se pokusíme vytvořit kompletní seznam her, které v loňském roce vytvořili čeští herní vývojáři. Když jsme ale na konci našeho počítání, pátrání a sumarizování (díky Petrovi Kubcovi za pomoc) došli k číslu přesahujícím 40 titulů (!), bylo jasné, že u obyčejného seznamu skončit nemůžeme. Už jenom proto, že o celé řadě her v seznamu jsme předtím neslyšeli, jakkoli (odpusťte malou sebechválu) na Games.cz věnujeme českým hrám nadstandardní prostor.