Adventura Ama's Lullaby se zaměřuje na kyberpunk, hackování a dialogy
zdroj: tisková zpráva

Adventura Ama's Lullaby se zaměřuje na kyberpunk, hackování a dialogy

16. 2. 2017 15:27 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Pařížské studio Mercy Ground Creations tvoří čtveřice vývojářů, kteří se na Kickstarter vydali se svou point-and-click adventurou Ama's Lullaby. Ta vás zavede na jinou planetu, do města stvořeného roboty pro lidstvo (protože na Zemi se řítí asteroid a dlouhodobé přežití nevypadá pravděpodobně) a do žánru, který vychází primárně z kyberpunku. Titulní hrdinka Ama je vynikající mladičká programátorka, která společně se svým otcem vytvořila AI robotů, kteří připravili na jiné planetě město, kde se usadila první generace kolonistů.

Jako v každém správném kyberpunku ale ani tady není vše tak, jak se zdá. Ačkoliv Ama a její otec, tvůrci mechanických služebníků, fungují jako ambasadoři lidstva, pod povrchem města něco bublá. Doprovázená svým robotickým osobním strážcem a především neustále vylepšovaným počítačem Ama začíná odhalovat podhoubí celé kolonie a zjišťuje, že její role v celé věci může být diametrálně odlišná, než původně myslela.

Jako jeden z hlavních zdrojů inspirace autoři zmiňují povedenou adventuru Blade Runner od Westwoodu, která vyšla v roce 1997. Hratelnost Ama's Lullaby spočívá na dvou pilířích. Prvním je systém dialogů, ve kterých vždy najedete na jednu z možností odpovědi a objeví se vám rozepsaný popis toho, co přesně ona možnost zahrnuje. Kromě viditelného posunu v ději se dialogy projevují i na vaše vztahu s jednotlivými postavami, což se může projevit později ve hře. Jako obvykle, i zde platí tradiční ujištění, že každý čin bude mít své následky.

zdroj: Archiv

Druhou složkou je hackování, které má vlastní rozhraní. V něm se pomocí ručně psaných příkazů budete pohybovat mezi počítačovými uzly a to pokud možno nenápadně. Kdykoliv vás totiž může daný systém objevit, zastavit a teoreticky i infikovat váš počítač. Navenek působí hackování dost podobně jako třeba v Deus Ex: Mankind Divided, ale psaní příkazů mu dává odlišný styl. Navíc, jak si vylepšujete počítač, můžete díky tomu získat výhody. Kupříkladu lepší systém chlazení vám umožní přetaktování, díky kterému urychlíte své programy.

Výjimečně přijde na řadu i boj, ale nečekejte od něj moc. Ama není žádná bojovnice, moc toho nevydrží a tak záleží především na tom, jak jste rychlí a přesní s myší. Rozhodně byste se do boje neměli dostávat často a jde spíše o krajní situaci. Ama's Lullaby je v první řadě adventura.

lullaby zdroj: tisková zpráva

Na projektu je velmi sympatické, že si tvůrci jsou vědomí svých limitů. Celou hru bude programovat jeden člověk, který tak bude činit během své hlavní práce, jíž je výuka na univerzitě. Je si jasně vědomý toho, jak moc časově náročný projekt bude – v roce 2014 chtěl vytvořit mnohem ambicioznější hru a i přes zájem publika celý tým zjistil, že si na svou prvotinu ukousl příliš velké sousto a vývoj ukončil. Proto se rozhodl vrátit s klikací adventurou.

Stejně tak částka 20 tisíc eur, jíž chce na Kickstarteru vybrat. Vyšší částka by prý vyžadovala větší projekt a to by zase znamenalo náročnější přípravu, což by se týmu mohlo vymknout z rukou. Naopak, lepší bude šetřit tam, kde to jde – kupříkladu tým má k dispozici zařízení na produkci audia, takže nebude potřebovat zajišťovat nahrávací studio.

Kickstarterový projekt Ama's Lullaby vypadá nadějně. Koncepčně nepřesahuje možnosti týmu, který si navíc své limity jasně uvědomuje. Zároveň má zajímavou zápletku, hlavní hrdinku a kyberpunk je stále ve hrách dostatečně neotřelé téma, obzvláště v adventurách.

Nejnovější články