Grim Fandango Remastered
Věková dostupnost

Grim Fandango Remastered

Články

GOG rozjel masivní vánoční slevy a rozdává zadarmo Grim Fandango

Vánoce se blíží, a tak zatímco například Steam ještě pořád trpělivě vyčkává, GOG už velké červené tlačítko zmáčkl a spustil obří slevy s předstihem. Celkem jde o dva týdny velkých slev, kde je v akci přes 500 věcí s až 90procentní slevou. Některé ze slev se každý den obměňují, akce poběží až do 26. prosince, a navíc si můžete zadarmo říct o parádní starou adventuru Grim Fandango.

Best of 2015: Nejlepší remaster

Hlasy zevnitř vývojářské komunity, které před vydáním konzolí PS4 a Xbox One prorokovaly, že pro ně bude prvních pár let k dispozici relativně málo původních her, protože Sony a Microsoft se s tvůrci o nových strojích začaly bavit pozdě, měly pravdu. Když se oba stroje objevily na trhu, nebylo pořádně co hrát a díru bylo třeba něčím zalepit. Tak odstartovala vlna remasterů a HD remaků starších her, která však nezůstala pouze na konzolích – přelila se i na PC a výsledkem je situace, kdy počet vydávaných remasterů a HD remaků tvoří každý měsíc podstatnou část balíku všech vydaných her. Nastal tedy čas vyčlenit remastery do vlastní kategorie, abychom mohli určit, které z nich se v roce 2015 povedly nejvíce.

Příběh remasterování Grim Fandango upozorňuje, že ani hrám se nevyhýbá zub času

Ačkoliv se dnes tvůrci z Double Fine snaží usilovně chytit druhý dech, noirová adventura Grim Fandango z roku 1998 bude zřejmě navždy považována za opus magnum Tima Schafera a jeho kolegů. Nedávné vydání remasterované verze Grim Fandango ostatně vzbudilo mnohem pozitivnější emoce, než dokončení adventury Broken Age. Na to, jak konkrétně probíhá podobné oživování zapadnuté legendy, si v dojemném rozboru, okatě připomínajícím restaurování němých filmů, posvítili redaktoři Polygonu. Jejich zjištění ilustrují rostoucí význam herní archeologie a historie.

Souhrn recenzí, které vyšly na Games.cz v únoru a březnu

Od posledního souhrnu uplynuly skoro dva měsíce a na Games jsme mezi tím publikovali přes 30 recenzí malých, velkých, dobrých i méně dobrých her. A protože se vám řada titulů jistě už dávno vykouřila z hlav, nabízíme vám k nahlédnutí komentovaný soupis jejich recenzí, abyste viděli, co všechno za hry vám uniklo a musíte si ještě zahrát (než vyjde další pecka, na kterou čekáte).

Grim Fandango Remastered vrací život skvělé hře, co vyšla v nesprávný čas

Nejen nostalgikům by se měly rozzářit oči, protože konečně vyšla remasterovaná verze nesmírně zábavné adventury Grim Fandango. Tenhle kousek od LucasArts spatřil digitální světlo světa v roce 1998 a teď se vrací v remasterované verzi díky něžné restaurátorské péči Double Fine. A jak dokazuje trailer, s lety atmosféra záhrobní noirovky nijak neutrpěla.

Namísto GTA V si na konci ledna zahrajeme Grim Fandango Remastered

Jeden by možná čekal, že se tvůrci z Double Fine přetrhnou, aby hráčům nabídli hlavně konkrétní informace o termínu vydání druhé epizody Broken Age. Jenže člověk míní, zatímco Tim Schafer a spol. mění. Momentálně tak dostal v Double Fine prioritu vývoj a dokončení Grim Fandango Remastered, zmodernizované verze klasické adventury (s nejlepší in-game hudbou ever) z roku 1998, která nabídne původní hádanky i scénář, ale zároveň též předělané textury, znovu nahranou hudbu, moderní nasvícení scén (Manny vrhá stín, který se na něm zároveň zobrazuje), nové způsoby ovládání a další vymoženosti. A všechno uvedené navíc fanoušky původní hry čeká už 27. ledna, kdy hra vyjde na PC, Mac, Linux, PS4 a PS Vita. Namísto PC verze GTA V si tak na konci ledna zahrajeme jednu opravdu fajnovou adventuru.

Bleskovky

  • 31. 7. 2020 - Pecky od Double Fine za pár korun na Humble Bundle

  • 11. 1. 2016 - Sony nabízí zdarma evropským předplatitelům PS Plus téma na motivy Grim Fandango Remastered.

  • 31. 12. 2015 - Členové PS Plus programu obdrží 5. ledna zdarma hry Hardware: Rivals (PS4), Grim Fandango Remastered (PS4), Dragon Age: Origins (PS3), Medal of Honor: Warfighter (PS3), Nihilumbra (PSV) a Legends of War: Patton (PSV).

  • 30. 12. 2015 - Mezi hrami, které v lednu obdrží předplatitelé PS Plus služby, nalezneme Grim Fandango Remastered a Hardware Rivals.

  • 1. 9. 2014 - Video: Vývojářský deníček Double Fine Studios zaměřený na PS4 verzi Grim Fandango odhaluje první záběry ze hry.

  • 10. 7. 2014 - Grim Fandango HD dorazí na PC, PSV a PS4.

ORIGINÁL

Grim Fandango
Grim Fandango
Adventura
PC
říjen 1998
Hodnocení
GAMES.cz
8/10
Datum recenze:
1. února 2015
Recenze