AMD zahajuje prodej procesorů Ryzen. Má se Intel bát?
zdroj: tisková zpráva

AMD zahajuje prodej procesorů Ryzen. Má se Intel bát?

6. 3. 2017 9:15 | Hardware | autor: Jiří Vašina |

Uživatelé, kteří si v několika posledních letech stavěli herní počítač sami, nebo si koupili zkompletovaný systém od výrobce či prodejce, volili ve velké většině případů procesory Intel. Řada Bulldozer FX od AMD výkonnostně oproti Intelu zaostává, i když v její prospěch hovoří výrazně nižší cena. Avšak nová generace procesorů Ryzen, která míří k prvním zákazníkům, vzbudila všeobecný rozruch, a výrobce téměř nestíhá pokrýt předobjednávky. Čím to? Firmě AMD se podařilo s novou architekturou ZEN přijít po čtyřletém vývoji s opravdu zajímavým kusem hardwaru, na kterém se dát do budoucna stavět. 

Procesory Ryzen s vysokým IPC (meziprocesová komunikace) a technologií SMT (zvýšení vícevláknového výkonu) s sebou přináší zcela nový socket AM4, který bude jednotný i pro APU, a měl by zajistit kompatibilitu od nejlevnějších čipů až po high-endové modely. AMD tím současně přislíbila dlouhodobější životní cyklus platformy - nemělo by tedy docházet k problému, kdy v případě inovace CPU budete nuceni měnit celou základní desku. Jak to bude v praxi, se teprve ukáže.

Logika značení jednotlivých modelů je následující; 3 znamená mainstream, 5 označuje vysoký výkon a 7 zase procesory pro nadšence. Inspirace třídami procesorů Intel Core je zjevná. Co určují další znaky? Vezměme pro příklad osmijádrový (zatím) model Ryzen 7 1800X. Jednička určuje generaci, osmička znovu výkonnostní segment a poslední dvojčíslí značí konkrétní model dle taktovací frekvence a jiných odlišností. Písmeno „X“ na konci pak v případě desktopů označuje vysoký výkon, tedy třídu s vyšší základní frekvencí (běžné desktopové procesory na konci žádné písmeno nemají). „T“ označuje desktopové modely se sníženou spotřebou, „G“ zase APU s integrovanou grafikou a ryze mobilní verze mají značení H, U a M. 

AMD versus recenze

AMD v rámci vlastních prezentací nešetřila samochválou a první testy uváděly, že kupříkladu šestijádrový Ryzen 5 1600X za 259 USD dokáže pokořit téměř dvojnásobně dražší Intel Core i7-6800K. A recenze nezávislých webů dokazují, že nešlo o žádné přehánění… Víceméně se potvrdily zvěsti o konkurenceschopnosti vůči procesorům s architekturou Broadwell-E, zejména v kontextu s vícevláknovými programy – v některých případech má Ryzen dokonce navrch. Ryzen 7 1800X, který pořídíte za 15 000 Kč, si bez uzardění dokáže poradit s Intel Core i7-6900K za 32 000 Kč.

Ale jak už to tak bývá, je v tom háček. Především, u aktuálních her jsou naměřené výsledky velmi nevyrovnané. Tu a tam si ZEN vede velmi slušně, ale ve většině případů (Rise of the Tomb Raider, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege) na Intel Core i7-7700K Kaby Lake, který je nyní považován za nejlepší herní CPU, prostě ztrácí. Proč? Touto otázkou se dosti obšírně zabýval recenzent Gordon Mah Ung na portálu PCWorld.com. Oslovil AMD a „vyfasoval“ aktualizaci systému BIOS, která však nic nevyřešila. Značné výkyvy v naměřených hodnotách potvrzují i další servery jako Computer Base či AnandTech.

ryzen_rainbow_six_19x10_medium-100711453-orig zdroj: tisková zpráva

Je brzo na závěry 

Faktem je, že výkon na jedno jádro není doménou architektury ZEN a výkon ve hrách je pro ni „zatím“ největší slabinou. AMD se v podstatě vyjádřila, že vše je otázka optimalizace nejen příslušných komponent (chipsetů, základních desek, pamětí…), ale především her. A za pravdu jim v podstatě dávají i sama vývojářská studia. Bethesda během GDC 2017 oznámila strategický vztah s AMD v souvislosti optimalizací pro Ryzen CPU, a podobné prohlášení zaznělo i od Creative Assembly (série Total War). 

Jisté je, že nové herní tituly budou stále více využívat více jader, kde se začne lámat chleba. Ostatně, společnost Intel v reakci na Ryzen oznámila dvanáctijádrová monstra, a současně začala ceny svých stávajících produktů tlačit dolů. V následujících měsících se zároveň ukáže, zda je vše otázkou dostatečného odladění, jak tvrdí AMD, nebo se v případě herního výkonu jedná o nedostatky, s nimiž už nepůjde hnout.

Nejnovější články