Benchmarky Risen
zdroj: tisková zpráva

Benchmarky Risen

14. 10. 2009 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Pokud vypnete stíny, vyletí plynulost hry až o polovinu, a podobně účinné je nastavení vegetace a textur. + HOTFIX

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejspíš vám nemusím připomínat, že nové RPG Risen je nástupcem populárního Gothic 3 od stejného německého studia Piranha Bytes. A protože pár roků starý Gothic 3 ve své době ohromoval svojí propracovanou grafikou, rozhodli se němečtí vývojáři použít stejný engine Genome, pouze do něj implementovali nejnovější technologie. V případě Risenu to znamená například podporu Depth of Field, Ambient Occlusion, měkké stíny s podporou Cascade Shadows Mappingu či pokročilé metody FP16 HDR včetně Tone Mappingu.

Tento pokročilý způsob úpravy HDR má však jednu nevýhodu. Tou je, že si nerozumí s antialiasingem a vyhlazování hran není možné ve hře vynutit ani přes ovladače. Proto jsme se zpočátku musei smířit s tím, že ve hře na každém rohu jsou zubaté hrany. Zda to vývojáři vyřeší v některém z patchů, není vůbec jisté, zatím vypustili jen hotfix řešící problémy na grafických kartách řady GeForce 6 a 7 (thx Risen.cz).

Kromě vlastního enginu se vývojáři rozhodli do hry implementovat ještě další dvě technologie. Tou první je SpeedsTree engine, který se stará o věrné zobrazení stromů a lesů, druhým je pak fyzikální engine PhysX od NVIDIE. Ne, nejde o jeho mnohými nenáviděnou GPU verzi, ale o běžnou verzi počítanou procesorem. I tak však umí CPU PhysX velmi slušné věci a fyzika ve hře je rozhodně nadprůměrná.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Stejně jako před pár roky u RPG Gothic 3 má i Risen na dnešní dobu vynikající grafickou stránku, která s sebou však také nese poměrně vysoké hardwarové nároky. Pokud hrajete na 19" LCD panelu s rozlišením 1280 × 1024 px, měl by být váš počítač osazen grafickou kartou alespoň na úrovni NVIDIA GeForce 9600 GT. V případě, že máte 22" LCD 1680 × 1050, potřebujete už nejméně ATI Radeon HD 4850 či NVIDIA GeForce 9800 GT a majitelé Full HD panelů by se měli ujistit, že mají v PC Radeon HD 4870 či GeForce 9800 GTX+/GTS 250. Řešením může být případně investice do dvou grafických karet, protože SLI i CrossFire ve hře fungují na jedničku a škálují nadprůměrně dobře.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zatímco nároky na výkon grafické karty jsou poměrně vysoké, nároky na výkon procesoru jsou zase dost nízké. Rozdíl mezi procesory Core 2 Duo 2,4 GHz a Core i7 3,6 GHz jsme v rozlišení 1280 × 1024 px naměřili pouze šest snímků za sekundu, což není mnoho. Pro hraní vám proto bohatě postačí právě jakákoliv levná verze Core 2 Duo procesoru od Intelu a problémy by neměli mít ani majitelé pravěkých Athlonů X2 architektury K8.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud se vám hra trhá a budete muset snižovat detaily, počítejte s tím, že nastavení grafiky není mnoho. Vývoj hry totiž probíhal zároveň jak na PC, tak také na Xbox 360, proto jsou nastavení detailů jen základní. Na druhou stranu jsou velmi dobře vybraná a snížením některých detailů se váš framerate může opravdu ďábelsky zvýšit. Největší vliv na výkon mají stíny, které jsou na nejvyšší nastavení plně dynamické a měkké. Pokud je úplně vypnete, vyletí počet vašich fps až o polovinu. Podobně účinné je nastavení vegetace a textur, které pomůže v případě, že vaše karta nemá dostatek paměti. Snížením všech nastavení z nejvyšších na nejnižší jsme si pak v našich testovacích lokacích pomohli z 27 na 69 fps a z 35 na 85 fps (grafická karta GeForce GTS 250 v rozlišení 1920 × 1200 px).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
vlevo nízké detaily, vpravo vysoké detaily

Více o technické stránce najdete na webu PCTuning a více o samotné hře Risen v naší mega-recenzi a dalším zpravodajství:

Srovnání grafiky Risen s Gothic 3  [7.10.2009 11:11 - levis]
Shrnutí německých recenzí Risen  [5.10.2009 21:21 - levis]
Kde vězí české verze Risen a Fallout kompilace?  [2.10.2009 23:23 - jd]

zdroj: vlastní

tomas_sulc

Nejnovější články