Cena Oculus Rift a odpovídajícího počítače by se měla vejít pod 40 tisíc korun
zdroj: tisková zpráva

Cena Oculus Rift a odpovídajícího počítače by se měla vejít pod 40 tisíc korun

29. 5. 2015 12:36 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Na virtuální realitu v podání Oculus Rift si sice počkáme až příští rok, tedy alespoň co se týká finální verze pro veřejnost, ale to nebrání zveřejňování údajů o tom, jak moc náročný systém bude. Jak budou vypadat hardwarové nároky už jsme se dozvěděli a můžete si je přečíst v Adamově článku. Nyní se jeden z hlavních šéfů Oculus VR Brendan Irbe vyjádřil k tomu, na kolik vyjde Oculus Rift s vhodným počítačem. 

„Když se podíváme na 'all-in' cenu, pokud si pro Oculus Rift budete muset koupit nový počítač a s ním samotný Rift, pak hovoříme o maximálně 1500 dolarech.“ To nám dává při současném kurzu cca 37 500 korun, nicméně nemá smysl bazírovat na tisícovkách. Irbe se vyjádřil vágním způsobem, kdy pod pojmem počítač můžeme čekat cokoliv a variabilnost výsledné sumy se bude odvíjet od věcí jako cena periferií, zvolené komponenty atd. Důležité prostě je rámcový odhad, který nás sune pod 40 tisíc korun a se brýlemi Oculus Rift.

Což Výsledná suma není malá, ale pro hardwarové nadšence zase asi ne zrovna šokující a nedosažitelná. Tím spíše, že ti asi budou mít počítač, který nároky Oculus Rift splní, maximálně s nějakým tím upgradem. Samotný odhad ale důležitý je. Oculus Rift totiž necílí jen a výhradně na nadšence, kteří si leští každou komponentu a nadšeně upgradují každý půlrok. Oculus chce proniknout ke všem a tady už může s podobnou částkou pořádně narazit.

Oculus Rift zdroj: tisková zpráva

Samozřejmě, z obecné veřejnosti bude málokdo kupovat zcela nový počítač kvůli virtuální realitě. Spíše to může navádět k úvaze, že majitelé levnějších, slabších počítačů, které mají na kancelářskou práci, internet a domácí zábavu, do které spadá i hraní her, klidně starších, se prostě k Riftu nemusí dostat. Počítač jim nebude stačit na plnohodnotné fungování a zároveň Oculus Rift nebude dostatečně přesvědčivý, aby investovali do výrazného upgradu. Nadšence do virtuální reality Oculus už dávno zaujal, to je bez debat. Dokázal přesvědčit i část dříve skeptické hráčské obce. Ale pořád je otázka, zda dokáže oslovit zbytek uživatelů, které chce a potřebuje.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články