Čipy NVIDIA NV48 a NV50 zrušeny?
zdroj: tisková zpráva

Čipy NVIDIA NV48 a NV50 zrušeny?

7. 12. 2004 2:02 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Objevují se spekulace, že nadcházející grafické čipy NVIDIA NV48 a NV50 byly zrušeny a že vůbec nebudou uvedeny na trh.

NV48 měla být mírně vylepšená a od výroby přetaktovaná GeForce 6800 Ultra. Na trh měla přijít přibližně ve stejné době jako RADEON X850, ale nepřišla. Představitelé NVIDIE se vyjádřili v tom smyslu, že nemá cenu uvádět na trh jen o něco málo MHz rychlejší čip. Tím spíše, že SLI řešení poskytuje dostatečný výkon na to, aby zůstalo ještě nějaký čas tím nejvýkonnějším na trhu. Je pochopitelné, že až přijde ATI s vlastními kartami podporujícími multi rendering, může být všechno jinak, ale do té doby může NVIDIA klidně spát na vavřínech.
Situace s NV50 je o něco horší. O této architektuře nejsou prakticky žádné informace. Důvody nebo motivy zrušení/odložení zahrnují jenom nejrůznější fámy. Podle jedné takové je trh v současné době nasycen a nepotřebuje rychlejší a výkonnější řešení, než je GeForce 6800 Ultra. Bylo by to logické. Dalo by se očekávat, že chce NVIDIA napřed počkat, až se design NV40 lidově řečeno "zaplatí".

Podle jiných informací čip NV50 ve skutečnosti zrušen není. Alespoň ne úplně. I nadále se na něm prý pracuje, ale uveden bude mnohem později - ve chvíli, kdy bude splňovat specifikace WGF 2.0 (DirecX 10). Těžko říci. Každopádně označení s nulou na konci vypovídá o tom, že NV50 má být další hlavní design a jeho zpoždění by mohlo mít neblahé důsledky - stejně jako tomu bylo u GeForce FX (NV30). Jediným čipem, o kterém jsou alespoň nějaké informace, je NV47. Mělo by se jednat o architekturu se 24-mi renderovacími cestami a na trh by měla přijít v první polovině roku 2005.

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články