Externí grafická karta ATI pro notebooky
zdroj: tisková zpráva

Externí grafická karta ATI pro notebooky

30. 12. 2008 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Malou revoluci s názvem ATI Lasso můžete libovolně za běhu notebooku odpojovat či připojovat. BENCHMARKY

Grafická karta jako externí příslušenství k notebooku, které můžete libovolně za běhu notebooku odpojovat či připojovat. Zdá se vám to jako úplný nesmysl? Nemusí tomu tak být vždy, protože ATI po dlouhém odkládání konečně oficiálně představila svoji externí grafickou kartu pro notebooky. Celý projekt se jmenuje ATI Lasso a vznikal v laboratořích ATI již od roku 2006. V té době již bylo rozhraní PCI Express vcelku dobře rozšířené a díky jeho možnostem přenášet signál na vzdálenosti větší než jen několik centimetrů inženýry z ATI napadla úžasná myšlenka. Proč by měla být grafická karta uvnitř počítače? Nemůže být venku? Začali o tom přemýšlet, ale přišlo AMD a odkoupení ATI. Projekt šel proto do pozadí a aktuální se stal až počátkem roku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zhruba v polovině 2008 představilo AMD novou notebookovou platformu Puma, která měla být plnohodnotnou konkurencí pro Centrino 2 od Intelu. Součástí této platformy se představilo i nové Lasso, avšak zatím jen teoreticky. Puma zatím bohužel na Centrino 2 nestačí a tak AMD/ATI alespoň konečně představily hotové Lasso (pojmenované ATI XGP). Od původních plánů mnohé zůstalo, ale mnohé se i změnilo. Vezměme to postupně...

Na ATI Lasso dostala do poloviny příštího roku výhradní právo společnost Fujitsu, která jej představila jako Amilo GraphicBooster v kombinaci s notebookem Fujitsu Amilo Sa 3650. GraphicBooster je stále externí grafická karta, která funguje přes rozhraní PCI Express x8 (revize 2.0) skrz speciální kabel. Uvnitř se ukrývá ATI Mobility Radeon HD 3870 (opravdu to není HD 4870), což není zrovna výkřik moderní techniky, ale na poměry notebooků má výkon slušný. Grafická karta je uvnitř integrovaná a nedá se vyměnit. To je obrovská změna oproti původním plánům, které tvrdily, že do zařízení půjde instalovat libovolnou stolní grafickou kartu (uvnitř bude PCI Express slot), kterou půjde pravidelně měnit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nevýhodou zařízení také je, že neumí vracet signál zpět do notebooku a k Amilo GraphicBooster tak musí být připojen externí monitor, jinak zařízení nefunguje. Abych však jen nehanil, tak jsou tu samozřejmě i kladné stránky. Jednak je to dobrý výkon, který stačí i na moderní hry v rozlišení 1680x1050 pixelů (viz. graf), možnost libovolného připojování a odpojování za provozu nebo také přijatelná cena. Zařízení i s notebookem koupíte za necelých 30 000 korun včetně DPH. Samotný GraphicBooster zatím nekoupíte a ani by vám k ničemu nebyl, protože jiný notebook než právě Amilo Sa 3650 od Fujitsu nemá potřebný PCI Express x8 konektor.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud se o celém zařízení chcete dozvědět více, podívejte se na podrobnou recenzi v češtině, kterou najdete na magazínu PCTuning.
zdroj: PCT

tomas_sulc

Nejnovější články