Nvidia představila svůj nadupaný androidí Shield
zdroj: tisková zpráva

Nvidia představila svůj nadupaný androidí Shield

7. 1. 2013 11:00 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

S herními zařízeními, která jsou založená na Androidu, se roztrhl příslovečný pytel, ale...

S herními zařízeními, která jsou založená na Androidu, se roztrhl příslovečný pytel, ale nyní se ke kickstarterovým hráčům jako je OUYA a GameStick přidal velký hráč – Nvidia, která představila své herní zařízení s označením Shield. Ten je stále ve fázi prototypu, ale podle obrázku si můžete udělat velmi rámcovou představu, oč jde – zvenku. Zaklínadly pro Shield jsou slovíčko jako „domácí konzole...cloud gaming ...přístupnost ...streamování“. Cílem téhle věcičky s nadupaným vnitřkem je poskytnout uživateli komfort PC hraní bez nutnosti u něj sedět skrze Wi-Fi stream. Mimo jiné. Jde o jasnou inspiraci nástupem tabletů a konceptem asynchronního hraní ve formě WiiU.


„Projekt SHIELD byl vytvořen techniky NVIDIA, kteří milují hry a představují si možnosti nových forem hraní. Byli jsme inspirováni vizí vzestupu mobilního hraní a cloudových technologií, které nás osvobodí. Umožní nám hrát kdekoliv, na jakémkoliv monitoru. Představili jsme si zařízení, které pro hry udělá to, co iPod pro hudbu a Kindle pro čtení. Jde po zařízení, které vám umožní hrát novými, skvělými způsoby. Doufáme, že ostatní hráči budou z SHIELDu nadšení jako my“, vyjádřil se Jen-Hsun Huang z Nvidie.

Zařízení, které vypadá jako klasický gamepad, ovšem s pětipalcovým 1280x720 HD retina multidotykovým displejem, půjde připojit k HD televizi přes HDMI port. Shield dokáže streamovat hry z vašeho PC (včetně třeba titulů ze Steamu), ovšem pod podmínkou, že má alespoň GeForce GTX 650 kartu. Velkou výhodou by měl být přístup ke cloud gamingu z Androidu z Google Play a TegraZone. Nicméně nejlákavěji asi vypadá využití pro streamování z PC.

Shiled rozhodně není nějaká podřadná hardwarová máčka. Najdete v něm nový čtyřjádrový Tegra 4 čipset, který by měl vytáhnout šestinásobek výkonu Tegra 3. Další specifikace ještě nejsou zveřejněny, ale Shield by měl mít vlastní systém ozvučení a dle zpráv při demonstraci streamování ani nezaškobrtl. Úložný prostor pro data zajišťuje slot na microSD karty. Připojit se půjde k Hulu, Netflixu apod.

Ale dost specifikací, ostatně dalších se dočkáme – hlavně klíčové věci, jako je cena. Osobně musím říci, že tento styl vývoje jakési tabletové subdivize nechápu a moc mu nefandím. Chápu výhody tabletu, chápu výhody ovladače WiiU, ale stále mi vrtá hlavou, kdo bude chtít spouštět „velké“ hry z PC na malém displeji Shieldu. Samozřejmě, jiná věc jsou tituly ušité pro androidí hraní, ale na to člověk zase má jiná zařízení.

Vše se bude samozřejmě odvíjet od ceny zařízení, nicméně i tak zde nadále bojujeme se snahou vytvořit hybrida tradičního hraní a relaxačního, gaučového s tabletem v ruce. A přiznám se, že zde jaksi nevidím průsečík, protože většina lidí sedá k daným zařízením s vizí toho, co chce hrát. A nevím, zda si budu chtít prznit vymazlenou hru z PC na drobném, byť kvalitně vyhlížejícím displeji.

Což neznamená, že to tak bude mít každý. Určitě bude skupina hráčů, kteří rádi sáhnou po některých typech her, aby je měli zrovna v ruce, nebo naopak hodí hru z Shieldu na velkou televizi. Ostatně, vyjádřete se sami – líbí se vám možnost mít třeba svou Steamovou knihovničku na dosah ruky v podobě Shieldu? Nebo ještě jinak, líbí se vám potenciální možnosti Shieldu jako pokročilé, hardwarově nadupané androidí herní platformy?

Nejnovější články