Prototyp ovladače pro virtuální realitu HTC Vive rozezná pohyb prstů
zdroj: tisková zpráva

Prototyp ovladače pro virtuální realitu HTC Vive rozezná pohyb prstů

18. 10. 2016 10:49 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Malý pohyb pro člověka, ale velký krok pro VR systémy. Na Steam Dev Days v Seattlu představilo Valve systém, který pomůže v dalším vývoji současných systémů virtuální realitiky ke sci-fi ideálu. Jde o prototypy ovladačů, které dokáží rozeznat pohyb vašich prstů, což je věc, s níž doposud VR systémy neumí pracovat. Úchop vaší ruky většinou simuluje stisk jednoho tlačítka, případně se na vás předmět prostě přilepí a vy nemáte faktický pocit, že jste rukou ve virtuální realitě něco sevřeli.

Nové ovladače pro HTC Vive by tohle měly zvládnout a na konferenci si přítomní novináři a vývojáři dokonce mohli prototypy prohlédnout. Jak je vidět z videa níže, ovladač se nasazuje na dlaň, přičemž senzory na jeho těle dokáží monitorovat pohyb prstů, respektive sevření a uvolnění ruky.

Monitorování úchopu je pro ponoření se do virtuální reality hodně důležité, protože prostě prohlubuje zážitek a váš mozek logicky lépe reaguje na obraz, který koresponduje s tím, co děláte. Na videu je vidět i tlačítko na spodku ovladače, systémové tlačítko pod horní ploškou (kde je jasně řečené, že jde o prototyp a tohle umístění je nepohodlné) a samotná horní ploška, která by mohla sloužit jako touchpad k dalšímu ovládání programu.

To, že budoucnost leží v co nejpřirozenější simulaci sledování pohybu ruky ví i Oculus, takže od začátku prezentuje ovladače Oculus Touch tak, aby co nejpohodlněji umožnily sledovat pohyb ruky a daly co nejvíce funkcí pod vaše prsty. Je jasné, že cesta k dokonalé simulaci pohybu ruky bude dlouhá, ale na druhém videu můžete vidět, že systém prototypů pro HTC Vive nepracuje jen s parametry otevřená ruka/ sevřená, ale je vidět i poloha, kdy jsou prsty jen trochu sklopené.

Nejnovější články