Sony prý oznámí PlayStation 4,5 ještě před vydáním PlayStation VR
zdroj: tisková zpráva

Sony prý oznámí PlayStation 4,5 ještě před vydáním PlayStation VR

30. 3. 2016 19:06 | Hardware | autor: Adam Homola |

Existenci údajné verze konzole PlayStation 4,5 nebo PlayStation 4K, jak jí někteří přezdívají, potvrdilo už několik na sobě nezávislých médií včetně - Kotaku, Digital Foundry nebo třeba Wall Street Journal. Mělo by se jednat o novou verzi PlayStation 4 s tím, že nepůjde jen o „slim“ verzi, jak jsme u konzolí zvyklí. Tentokrát prý Sony chystá výkonnější konzoli s lepším hardwarem.

Nový hardware by měl utáhnout nejen hry a vůbec média ve vyšším rozlišení (ne nutně 4K), ale také by měl pomoci s některými funkcemi, které jsou spojené s fungováním PlayStation VR, jež se na trh dostane v říjnu tohoto roku.

Oficiální kanály Sony zatím mlčí a všechna výše uvedená média mají své informace od nejmenovaných zdrojů především z řad vývojářů. Některými zdroji jsou jen pouhé tlachy z nedávné konference GDC 2016, jiné jsou prý důvěryhodnější. Některé zdroje hovoří o tom, že jde o skutečný projekt, kterého se na trhu dříve či později dočkáme, jiné zase PlayStation 4,5 zmiňují jako experiment a jednu z možností.

Pokud bychom chtěli věřit aktuálním zprávám o oznámení ještě před vydáním PlayStation VR, mohli bychom o nové verzi PlayStation slyšet něco na letošní E3. Z jinak na první pohled slabší E3 by se tak najednou mohla stát akce se třemi „novými“ konzolemi. Nintendo již v minulosti naznačilo odhalení NX na E3 a přítomnost PlayStation 4,5 by Microsoft jistě neodbyl pouze novými hrami. Pokud by na to skutečně došlo a dočkali bychom se výkonnějších variant nových konzolí třeba příští rok, šlo by o jednu z největších změn v herním průmyslu za poslední roky... Tedy za předpokladu, že by se nový formát ujal a my bychom pak dostávali od Sony i Microsoftu vylepšenou konzoli například každé dva roky.

Otázkou je pak kompatibilita her, obchodní model, podpora a vlastně všechno ostatní. Nad novými verzemi PlayStation a Xbox konzolí však stále visí víc otázek než odpovědí a minimálně v případě Sony musíme brát celou věc stále jako oficiálně nepotvrzenou spekulaci.

Nejnovější články