ZX Spectrum dnes slaví 30 let ...a stále přežívá
zdroj: tisková zpráva

ZX Spectrum dnes slaví 30 let ...a stále přežívá

23. 4. 2012 18:07 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Jedním z důkazů, že herní průmysl přes své relativní mládí stejně stárne a my s ním, aniž bychom si to vlastně pořádně uvědomovali, jsou různá výročí vydání kultovních her nebo stejně tak kultovního herního hardwaru. Třeba dnes slaví svou třicítku ZX Spectrum, 8bitový počítač, který nejvíce frčel doma na Britských ostrovech, ale na rozdíl třeba od BBC Microcomputer nebo Amstrad CPC byl známý i v našich končinách. A když ne originál, tak asi znáte různé klony a kopie, mezi které patří třeba i stroje značky Didaktik (hlavně model Gama). Svědčí o tom mimo jiné i ohlas, které dnešní narozky vyvolaly na tuzemském Twitteru nebo Facebooku viz třeba Caseova stylová videopocta. A není se čemu divit, třeba Fukovy ZXS hry zná asi každý, dokonce i ti, co o nich jen slyšeli (což asi bude většina, včetně mě).

Souhrny historie ZX Spectrum si dnes můžete přečíst na celém internetu, zejména na britských webech. BBC například nabízí fajn rozhovor s Richardem Altwasserem a Rickem Dickinsonem, dvojicí původních inženýrů/designérů ZX Spectrum. Edge zase nabízí nepříliš dlouhou, ale výhradně na fakta zaměřenou historii ZX Spectrum a linkuje na YouTube plnou verzi TV filmu Micro Man z roku 2009, který převypráví část kariéry Sira Cliva Sinclaira, majitele firmy Sinclair, která řadu počítačů ZX uvedla na trh.

Když zagooglujete (btw na UK homepage Googlu je dnes hezký ZXS doodle), tak toho o ZX Spectrum najdete opravdu hodně a stoprocentně se dostanete na stránky a fóra, kde se o ZXS nejenom hovoří, ale pořád se s ním i pracuje. Komunita nadšenců je dodnes živá a početná a nedá dopustit nejenom na svého Speccyho, ale i na hry, které byly jedním z hlavních tahounů komerčního úspěchu celého počítače. Hned vedle ceny, která byla výrazně nižší, než u konkurence. Právě díky ceně byly počítače ZX včetně Spectra dostupné široké veřejnosti, což byl jeden z klíčů jejich úspěchu.

Ostatně, celá řada dnešních vývojářů své programátorské, grafické, hudební a designérské první kroky udělala právě v Basicu na ZX Spectrum. Kdo tu dobu pamatuje a kdo měl doma ZX Spectrum, může si dnes zavzpomínat bez rizika, že je někdo bude obviňovat z nostalgie. Kdo tu dobu (u nás tedy spíše dobu okolo roku 1990) nezažil, ale 8bitové hry ze ZX Spectrum jej zajímají, ten může šáhnout buď po emulátoru, nebo po aplikaci na AppStoru za pár babek a se stovkou nej ZXS her. A koho to nezajímá vůbec, ten je truhlík, že dočetl až sem.

Nejnovější články