Tahová RPG strategie Battle Brothers nabízí něco pro každého fanouška žánru
zdroj: Vlastní foto autora

Tahová RPG strategie Battle Brothers nabízí něco pro každého fanouška žánru

27. 3. 2017 12:45 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Hra s taktickými souboji, správou vybavení každého svěřence, unikátními vojáky, a především starostí o jednotku žoldáků včetně kouzelníků, to je něco pro mě. Pokud jste na tom podobně, pak věnujte pozornost hře Battle Brothers od Overhype Studios, který po úspěšné early access fázi vyšla na Steamu za 28 euro. 

V jádru jde o taktickou strategii s RPG prvky, která využívá výhod procedurálně generovaného světa, a zneužívá slabosti fanoušků tohoto žánru k piplání se s jednotlivými vojáky. A tak si pamatujete, že Tonda má štít a sekeru a tendence k pití, Bjorn umí dobře střílet, a běda, jak se něco stane Thomasovi, protože i když byste měli mít všechny své žoldáky stejně rádi, tohle je váš oblíbenec.

A stát se mu něco může, protože v Battle Brothers funguje princip permanentní smrti. Kdo v boji zemře, toho neoživíte. Takže poté, co opláčete smrt svého vycvičeného kopiníka, je lepší před přesilou vzít do zaječích a najít vhodného rekruta, který zalepí díry ve vaší stále se měnící jednotce. Samozřejmě, farmář, který sotva umí mávnout sekerou, bude stát méně než zkušený válečník, který se zrovna kolem nachomýtl.

zdroj: tisková zpráva

Vývoj postav probíhá nejen přes pořizování lepší výbavy, ale i zkušenosti, které pak investujete do vlastností a perků. Battle Brothers nemají systém povolání - je jen na vás, jak dané žoldnéře specializujete. Zbraně fungují velmi specificky. Štít žoldnéře chrání před šípy, ale sekera jej zničí. Palcáty zasaženého ochromí, kladivo je efektivní proti těžké zbroji, skupinka žoldnéřů s kopími zase vytvoří efektivní obrannou formaci.

Kampaň probíhá v procedurálně generovaném světě, kde vandrujete se svou skupinou, berete kontrakty a snažíte se co nejvíc vydělat, a co nejméně prodělat. Zároveň se ale kampaň rozdělí na trojici celosvětových událostí. První je válka mezi šlechtou, druhá je o invazi skřetů (hra není bez fantasy prvků) a třetí je o objevení nemrtvých. A proti nim stojí jen vaši bojem zocelení rváči, žádní paladinové v naleštěné zbroji.

Battle Brothers slibuje pár desítek hodin soubojů, práce se žoldnéři, drženi smutečních obřadů nad padlými oblíbenci a remcání nad tím, že válka je nevděčné řemeslo. Grafická stylizace, kdy jednotlivé bojovníky představují personalizované šachové figurky, je navíc opravdu dobrý a pěkný nápad -  celé to totiž podporuje taktický přehled o situaci, a zároveň víte kdo je kdo, a čím je vybavený.

Nejnovější články