Vylepšený Half-Life remake Black Mesa je k mání v early access na Steamu
zdroj: tisková zpráva

Vylepšený Half-Life remake Black Mesa je k mání v early access na Steamu

5. 5. 2015 19:22 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Bavit se o čemkoli s názvem Half-Life od Valve nemá již dlouhou dobu smysl. O to více pozornosti na sebe už více než dekádu strhává projekt Black Mesa - fanouškovská reimaginace prvního dílu Half-Life nejenom s moderní grafikou, ale též upravenou hratelností, novými prvky i rozšířeným obsahem, novým dabingem a dalšími důležitými "drobnostmi". Původní mod vyšel už v roce 2012 a Honza Smejkal o něm sepsal dosti zevrubný a obsáhlý článek. Ve stejném roce však projekt Black Mesa prošel i greenlightem, načež jeho tvůrcům trvalo skoro tři roky než ho dokázali dotáhnout do stavu, kdy s early access verzí mohli vyrukovat na Steamu, což se právě stalo. Než si ale o early access verzi něco povíme, jistě vás zajímá, jestli je původní modifikace ještě stále ke stažení zdarma, že ano? Odpověď je jednoduchá: na ModDB stále ještě ano, na stránkách hry už ne.

Hráči modifikace dobře vědí, že neobsahovala Xen, tedy závěrečnou část původního Half-Life. A zcela nepřekvapivě neobsahuje novou verzi Xenu ani aktuální early access verze na Steamu. "Momentálně máme hotovo 85 % singleplayer kampaně. Dále chceme dodělat nejenom zbývajících 15 % kampaně, ale též vylepšit už hotovou část, aby z celku byl zábavný a zapamatování hodný zážitek. Pokud jde o časový odhad, máme pocit, že nám tvorba zbylé části hry zabere docela dost času, aby odpovídala našim standardům. Proto nechceme ani odhadovat, kdy bude hra hotová," vysvětlují obsah aktuální early access verze tvůrci na Steamu.

zdroj: Archiv

Dále dodávají, že už nyní nabízí Black Mesa desetihodinovou singleplayer kampaně a multiplayerové módy Deathmatch a Team deathmatch s šesticí map. Během dalšího vývoje budou tvůrci pracovat nejenom na dokončení singleplayer kampaně, nýbrž i na jejím ladění a na novým mapách a módech pro multiplayer. Součástí hry bude i nástroj pro tvorbu scénářů i úrovní, které bude možné šířit přes Steam Workshop. 

Jsem napjatý, co vlastně hráčská komunita na Black Mesa řekne - jestli bude nasupená, že tvůrci nedokončili projekt jako modifikaci, nebo bude mít pochopení, že tvůrci s pomocí early access chtějí celý projekt posunout někam dál.

Úspěch na Greenlightu z roku 2012 by sice mohl značit, že vokální minoritě nevadí, že tvůrci hodlají původní mod dokončit v módu komerčního projektu. Jenže aktuální harašení virtuálními zbraněmi okolo potenciálního zpoplatnění modifikací na Steamu situaci náladu krapet změnilo. Neumím tedy reakci odhadnout, budu ji tedy s napětím sledovat.

Za early access verzi Black Mesa nyní zaplatíte 20 euro s tím, že cena s dalšími updaty zřejmě ještě poroste. Zájemci se ke hře dostanou na Steamu, potažmo ještě jednou připomínám, že tři roky stará modifikace je stále ke stažení zdarma z ModDB.

Nejnovější články