Dawn of War III nabídne velké bitvy ve stylu prvního dílu
zdroj: tisková zpráva

Dawn of War III nabídne velké bitvy ve stylu prvního dílu

4. 5. 2016 14:20 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Po včerejším oznámení nového dílu strategie Warhammer 40 000: Dawn of War III se dozvídáme více detailů ohledně samotné herní náplně. PC Gamer měl možnost vidět hru v chodu a doplňuje tak informace, které jsme vytěžili ze strohé tiskové zprávy. Asi tou hlavní je fakt, že se trojka stylem vrací blíže k prvnímu dílu a přinese velké bitvy a stavění základny namísto zaměření na mikromanagement druhého dílu.

Jak už bylo řečemo, v rámci jedné kampaně si zahrajete za všechny tři strany konfliktu – mariňáky z Blood Ravens, Orky a Eldary. Mise za ně se budou střídat, přičemž cílem snažení všech tří frakcí je získat tajemnou, ničivou zbraň ukrytou na povrchu planety Acheron. Každá strana konfliktu tak bude mít vlastní jednotky, elitní jednotky, super jednotky a speciální schopnost.

Jelikož bitvy získají na velikosti, snahou Relicu bude je zpřehlednit. Tvůrci říkají, že je to z hlediska orientace v bitvě jejich nejpřístupnější realtime strategie. Neznamená to lehčí, ale čitelnější. Snadno poznáte i ve vřavě bitvy jedenačtyřicátého tisíciletí kam směřuje palba laserů, kam dopadnou vaši Assault mariňáci a kam směřuje výseč Avenger Gatlingu Imperial Knighta.

zdroj: Archiv

Už na prvních obrázcích jste si mohli všimnout, že je hra barevnější. Relic Entertainment chtějí být vizuálním zpracováním blíž tabletop podobě, která je občas barevnější, než duha. V Dawn of War III se to zjevně bude týkat hlavně Eldarů, což není nic proti kánonu, Blood Raveni pořád vypadají, že mají svou tlumenou červenou. Právě i díky vizuálním rozdílům mezi stranami by ale bitvy měly být čitelnější.

V nich budou klíčové elitní jednotky. Před každou bitvou si budete moci vybrat tři, přičemž sem spadá třeba představený Blood Ravenů Gabriel Angelos, Assault Terminátoři nebo Imperial Knight. Během kampaně je budete postupně sbírat a podle toho, jaká je vaše strategie, budete i vybírat jednotlivé elitní jednotky, protože každá má nějakou silnou stránku, v níž vyniká. Zatímco standardní jednotky slouží k udržování situace na bojišti, ty elitní většinou mají schopnost narušit status quo a zvrátit bitvu na svou stranu.

Warhammer 40,000: Dawn of War III zdroj: tisková zpráva

Do taktiky se promítne i nový systém krytí. Zmizí klasický styl Reliců s různými stupni krytu a zůstane jeden. Ten jednotka musí obsadit a následně je výrazně odolná vůči palbě na dálku – naopak se ale zvyšuje její zranitelnost v boji na blízko. Tvůrci se tím snaží podtrhnout význam jednotek specializujících se na boj na blízko a taktických výpadů. Když je soupeř dobře zakopaný za svými barikádami, řešením je třeba shodit mu do týla drop pod s mariňáky a zaútočit na blízko. Nedá se tedy asi čekat, že byste soupeře udolali taktikou „nás mnoho mariňáků“ a bude třeba kombinovat možnosti svých jednotek.

Do hry se vrací základny, v nichž stavíte jednotky. Budujete generátory energie a dobývá rekviziční body, čímž získáváte potřebné zdroje. Typů jednotek bude dostatek, zmínění jsou třeba Assault, Devastator a Tactical mariňáci, kráčející Dreadnoughty, zmíněný Imperial Knight i šéf Blood Ravenů Gabriel Angelos. Nejde o všechny jednotky, jen o ty, které byly ukázány v rámci dema. U Eldarů určitě najdete jsou to Howling Banshee, Guardiany, Wraithguard, tanky Falcon a Jetbiky. Snad nebudou tak otravné jako ve stolní předloze… Z Orků nebyl jmenován nikdo, ale v roli superjednotky se určitě objeví Gorkanaut.

Warhammer 40,000: Dawn of War III zdroj: tisková zpráva

Dalším taktickým prvkem budou superzbraně. V případě mariňáků je to orbitální dělo, jímž střílí jejich loď Dauntless. Jakmile jej aktivujete, získáte nad tokem energie kontrolu a můžete jej navigovat po bojišti. Čím víc jednotek zabije, tím silnější paprsek dělo má. Dá se čekat, že i Eldaři a Orkové budou mít podobnou ultimátní zbraň hromadného ničení. A to je prozatím z dalších informací vše. Stále nevíme, kdy hra vyjde. Internetem koluje rok 2017, nicméně ten tisková zpráva nepotvrdila.

Nejnovější články