GTA Online slibuje zábavu na roky a vypadá to, že nelže
zdroj: tisková zpráva

GTA Online slibuje zábavu na roky a vypadá to, že nelže

11. 9. 2013 17:15 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Od představení multiplayerové složky chystaného Grand Theft Auto V je jasné, že s ní má Rockstar velké plány. Ne nadarmo se jmenuje GTA Online a spuštěna bude až dva týdny po vydání GTA V. Nyní to potvrzují i slova Leslieho Benziese: „GTA Online jsme měli v hlavě už dlouhou dobu, od GTA 3. Vždy jsme chtěli vytvořit komplexní svět, jaký představuje kampaň, který ale budete sdílet s reálnými hráči. Chtěli jsme svět, kde budete moci trávit roky bez toho, aby vás nudil opakující se obsah. Myslím, že jsme se našemu snu velmi přiblížili.“

Rockstar chce do GTA Online postupně dodávat nové a nové lokace. Obsahem hry bude vytvoření co největší movité i nemovité základny vaší postavy. Jednoduše, nahrabat co nejvíce peněz, aut a co nejkrásnějších rezidencí.

Zalidnění vašeho osobního světa Rockstat hodlá postupně. Začne s vašimi přáteli, pak přejde k vaší „crew“, tedy něco jako klanu a následně přejde k cizím hráčům podobných schopností, jaké máte vy. Ale pokud si to nastavíte, budete moci osobně vybírat, koho do své hry pustíte a koho ne. Na začátku si nadefinujete postavu včetně rodičů, prarodičů, vzhledu, archetypu chování a pak hurá do světa. Počáteční hodnoty skillů budou určený vaším zvoleným životním stylem, ale půjdou modifikovat stejně jako váš vzhled. To není překvapivé, GTA je o oné volbě čehokoliv.

Vaše postava bude skrze mise postupovat a zvyšovat svoji pozici, ale nebude zde žádný konec vašeho příběhu. S ostatními hráči budete i interreagovat skrze filmečky, ale nebude zde žádné mluvení slovo. Co se týče činností, najdete zde prakticky vše, co bude přístupné v kampani GTA V. Tedy sportovní aktivity i loupeže, přepadávání gangů, vylupování bank.... co vás napadne.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Celkem ve hře najdete více než pět set různých misí, takže by vám měl obsah GTA Online nějaký ten pátek vydržet. Některé budete moci plnit sami, na jiné to ale už bude chtít spolupráci více hráčů. V příběhové omáčce kolem misí se objeví i známé postavy z kampaně, tedy alespoň ty, které přežijí, protože „děj“ GTA Online se bude odehrávat po událostech z pětky.

Podle toho, koho si spřátelíte, můžete počítat s podporou během misí. Může vám pomoci motorkářský gang – pokud budete kamarádi. A když budete zadobře se soukromou bezpečností agenturou, může vám ve chvíli nouze poslat letadlo s pár raketami, které vám vytrhnout trn z paty a protivníkům hlavu z ramen.

Systém misí navíc bude hrou automaticky modifikován tak, aby seděl vašemu hernímu stylu. Ten bude hra analyzovat a bude vám vybírat ty mise, které vás asi budou nejspíše bavit. Ve hře půjde vyhrát si se spoustou detailů. Pokud pojedete s kamarádem na místě spolujezdce, budete moci ladit stanice na rádiu, nastavovat waypointy a samozřejmě pálit z okénka. Když se dostanete na určitou úroveň zázemí, což bude symbolizovat rozlehlá rezidence, budete moci začít plánovat vlastní akce s přepadáním bank a bankovních vozů, přesně ve stylu kampaně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Samozřejmě, pokud vás někdo zabije, může vás obrat o hotovost, kterou máte u sebe, takže bude rozumné ukládat peníze do banky a vybírat si z bankomatů hotovost, kterou potřebujete. Platit ale půjde i penězi, které budou uložené v bance. Navíc, když vás někdo okrade, můžete na jeho hlavu vypsat odměnu. A kdyby vás ostatní hráči iritovali a nebo jste prostě chtěli užívat si cestování městem, můžete zapnout pasivní mód a najednou na vás nikdo nebude moci. Pasivní mód se ale zruší ve chvíli, kdy vystřelíte ze zbraně.

S přáteli pak budete moci pořádat volnočasové aktivity včetně popíjení doma, pozvání si striptére a nebo předvádění svých aut. Každý dům totiž bude mít určitý počet parkovacích míst a vy budete moci garáže upravit do podoby showroomů a pochlubit se svými miláčky na čtyř kolech. Pokud pak budete pořádat velké akce, otevřeou se možnosti různých rolí při přepadu, takže někdo bude sniper, někdo pilot apod. Šéf vaší bandy pak rozhodne, jak se lup rozdělí, což může dát vzniknout nějakým třenicím. Takže bacha na to, kdo vám šéfuje.

Jednoduše řečeno, GTA Online vypadá monstrozně. Pokud Rockstar splní vše, co slíbil, nabídne paralelní obrovitý svět vedle kampaně, kde budete moci s živými kamarády dělat to, co hrdinové kampaně, a když se mluví o zábavě na roky, najednou se nezdá, že by tu někdo přeháněl. Tohle totiž opravdu zní megalomansky.

Nejnovější články