Nový rok v Hearthstone se ponese ve znamení Mamuta a velkých změn
zdroj: Vlastní foto autora

Nový rok v Hearthstone se ponese ve znamení Mamuta a velkých změn

17. 2. 2017 10:50 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Rok Krakena v Hearthstone se blíží ke konci. Fakticky to znamená, že s vydáním první expanze odrotuje ze Standard formátu do Wildu trojice rozšíření – velká expanze The Grand Tournament a dvě Adventures The Blackrock Mountain a League of Explorers. Bude to znamenat radikální změny v celé metagame, protože odejdou minimálně všechny Reno decky. Nicméně, změny budou ještě větší, protože Blizzard oznámil novinku.

Nově totiž odejde za základního Classic setu karet, který bude pro Standard vždy k dispozici, i šestice karet. Blizzard tomu říká, že přejdou do Hall of Fame, ale pro všechny, kteří hráli nějakou sběratelskou karetní hru je to prostě vytvoření seznamu zabanovaných karet pro Standard formát – a je to dobře, hra potřebuje tyto drobnější úpravy i v rámci Classic karet. Menší výhrady už mám ke zvoleným kartám, které si od roku Mamuta ve Standardu nezahrajete.

První z těchto karet je Azure Drake a tam nemohu nic namítat. Je to karta, která si najde cestu do velké části balíčků, má okamžitou i dlouhodobou hodnotu a v hladině minionů za 5 man nemá prostě konkurenci. Její odchod umožní hledání nových cest a uvolní cestu minionům, kteří by se nehráli. Druhá je Sylvanas Windrunner. Podle Blizzardu jde o podobný případ: 6-drop, který těžko hledá konkurenci. Navíc se prý chystají karty silně podporující Deathrattle a Sylvanas by byla až příliš silná.

zdroj: Archiv

Nu a stejná argumentace doprovází i odchod další legendárky Ragnaros, the Firelord. Designéři dobře poznamenávají, že se při stavbě balíčku stala otázka zaplnění slotu 7-9 man „Je tahle karta lepší, než Ragnaros?“ a zmizela otázka „Která karta v dané cenové hladině je nejlepší?“ S Ragnarosem neuděláte chybu a je silně univerzální. Jeho odchodem se tento prostor uvolní.

Odchod ale postihne i trojici class karet jednotlivých hrdinů. Warlock přijde o Power Overwhelming, která umožňovala obrovské navýšení poškození, případně smrtící kombo s Shadowflame. Plus, v nových edicích se chystají karty, s nimiž by byla příliš silná. Ta samá argumentace odsoudila i Ice Lance u Mage. Jeho účinnost hodně poškození za málo many omezovala designéry ve vydávání karet, protože by pak šlo nepřítele odstřelit v jednom kole za 30 životů.

Co mne zamrzelo je odchod Concealu od Rogue. Blizzard jako důvod uvádí, že stealth pro miniony je dělá nedosažitelné a to především v případě Gadgetzan Auctioneera. Podle mne tak Rogue přichází o jednu z karet definujících tuto hrdinku a oslabuje se tím sotva naznačená mechanika posilování Stealth minionů. Podle mne by bylo mnohem elegantnější řešení přesunou Auctioneera, na kterém sice stojí Miracle decky (nejen u Rogue), ale otevřela by se cesta pro jiné.

zdroj: Archiv

Conceal dával ochranu malým kombo minionům (samozřejmě i velkým) a to i v tematických balíčcích, které nebyly dlouhodobě konkurenceschopné, ale byla zábava je hrát. Ale uvidíme, co má Blizzard v rukávu pro další sady, ty mohou všechny změny jasně obhájit. Jen bych rádi viděl výraznější zásah do šamana, který bude i v roce Mamuta pořád silný.

Mimochodem, Blizzard sáhl k velmi příjemnému rozhodnutí. Spousta lidí bude mít tendenci nově odrátované karty rozebrat na Dust, což logicky omezuje počet aktivních hráčů Wildu. Proto všichni, kteří mají tyto karty, které přejdou do Hall of Fame dostanou kompenzaci v Dustu odpovídající hodnotě karet, aniž by kartu ničili. Takže 1600 za legendárku a pokud je zlatá, Blizzard vám dá odškodnění 3200 Dustů. To je milý krok, protože za Ragnarose a Sylvanas tak budete mít na vytvoření dvou legendárek z nové sady.

zdroj: Archiv

A nových karet nás v roce Mamuta čeká opravdu hodně. Zmizí totiž klasické Adventures. Vyjdou tři expanze po 130 kartách – na začátku roku, uprostřed a na konci. 390 nových karet za rok je velké množství, které může hodně zamíchat s metou. Příběhové mise z Adventures budou zahrnuté jako dobrovolné při vydání každé expanze. Znamená to, že nebudete muset kupovat extra nové Adventures, ale zároveň už všechny budoucí karty získáte jen z balíčků, nic nebude garantováno koupí Adventure. Ty de facto přestávají existovat.

Z dalších, už méně výrazných novinek stojí za zmínku promo akce k příchodu roku Mamuta, kdy za každodenní zalogování dostanete nějakou odměnu. Vrátí se Heroic Tavern Brawl a alternativního portrétu se konečně dočká Rogue. Novou tváří se stane Maiev Shadowsong. A ani si ji nebudete muset kupovat. Až vyjde nová expanze, stačí vyhrát deset her ve Standardu nebo Casual a je vaše. Milé.

Nejnovější články