Stacking, matrjošky od autorů Brutal Legend
zdroj: tisková zpráva

Stacking, matrjošky od autorů Brutal Legend

2. 1. 2011 20:20 | Preview | autor: levis |

Tim Schafer a jeho tým Double Fine prosluli především originální, byť prodejně nikterak zářivou akcí Brutal Legend a od té doby se věnují spíš stažitelným hrám. Po nepříliš výrazném Costume Questu nyní dokončují akční adventuru Stacking, v níž hrají prim tradiční ruské malované panenky matrjošky z konce 19. století. Koncept hry z pera Lee Pettyho (výtvarného šéfa vývoje Brutal Legend) silně pracuje právě s charakteristickou podobou matrjošek, díky které lze jednu panenku schovávat do druhé a tak je de facto vrstvit na sebe. Odsud také název hry - vrstvení neboli stacking.

Čeká vás tedy obsáhlá akční adventura s více než dvěma hodinami vyprávěného příběhu a hlavním hrdinou Charliem, malou panenkou, jejíž šťastný domov se rozbil s nástupem zlého barona. Ten poslal celou Charlieho rodinu do dolů a továren a jediného hrdinu práce ušetřil, protože je na to příliš malinký. Netušil ovšem ještě, že právě velikost a rafinovanost je Charlieho největší předností. Jak že se tedy tahle industriální, ruskou náladu prodchnutá, místy ale zároveň viktoriánská adventura - navíc se stylovým klavírním soundtrackem Chopina, Mendelssona a Čajkovského - bude hrát?

Charlieho první kroky povedou k železniční stanici, kde se seznámí s vandrákem Levim. Právě stanice pak bude sloužit jako hub, odkud se vypravíte na záchranu jednotlivých členů své rodiny do nejrůznějších končin a během svého putování zavítáte třeba i na zámořský parník, který bude muset Charlie na chvilku ovládat nebo pak v roli kapitána potlačit vzpouru námořníků. Klíčovým herním prvkem bude nicméně vždy fakt, že Charlie jako nejmenší matrjoška dovede skočit do kterékoliv panenky o jednu velikost větší, čímž tak postupně sám roste. S každou další panenkou Charlie získává extra schopnosti a dovednosti.

Jeden příklad za všechny: Charlie potřebuje vyjet na druhý konec země, kde pracuje jeden z jeho příbuzných, jenže zaměstnanci drah stávkují a ti tři, bez nichž se vlak nerozjede, odešli nadávat na poměry do jakési hospody poblíž tratě. Protože dovnitř jít nelze, je třeba vymyslet jinou cestu, a že je tu možností několik: Charlie může využít již dříve nabytou podoby sličné panenky, aby jednoho z výhybkářů vylákal ven, flirtoval s ním a pak mu ukradl podobu. V roli jiné panenky můžete zase otevřít ventilační šachtu od hospody a vyhnat tak všechny ven, v podobě hrozivého opilého Rusa je možné do stejné šachty pouštět větry atd. Jakmile se vám podaří "skočit" do matrjošek tří železničářů, vlak už si sami snadno zapnete. A pokud byste za jízdy nevěděli, vždy přijde vhod, že během hraní si lze všechny doposud posbírané matrjošky prohlédnout v menu a ujistit se o tom, co všechno svedou.

Stacking vyjde na jaře 2011 na Xbox Live Arcade a PlayStation Network.

Nejnovější články