V adventuře The Station tajně pozorujete mimozemskou občanskou válku
zdroj: tisková zpráva

V adventuře The Station tajně pozorujete mimozemskou občanskou válku

28. 3. 2017 17:36 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Příběhová adventura The Station řeší zajímavé dilema. Lidstvo (tedy přesněji řečeno megakorporace Axiom) se díky technologii červích děr vydalo ke hvězdám, a na jedné ze Zemi podobných exoplanet nalezlo inteligentní život. Skvělá zpráva, že? Teď už jen navázat kontakt a rozvinout přátelské vztahy. Ale ouha – dvě frakce mimozemšťanů spolu právě vedou zničující občanskou válku. Axiom tak místo diplomatické delegace vyšle jen tříčlennou pozorovací posádku v tajné vesmírné stanici. Jenže se něco hrozivě pokazí.

A tady přicházíte na scénu vy, průzkumný specialista, jehož úkolem je zjistit, co přesně se na stanici pokazilo, proč posádka přestala komunikovat, a jak že to vlastně je s těmi agresivními ufony. Už od začátku je jasné, že došlo k nějaké katastrofě. Posádka je pryč, stanice je poničená, a navíc na ni pravděpodobně nejste sami. Může za všechno technická porucha? Nebo lidskou misi objevili krvežízniví mimozemšťané?

Budete se procházet po stanici, manipulovat předměty, číst e-maily a poslouchat audionahrávky. Přesto však nejde o „walking simulátor“ typu Dear Esther. Čeká vás mnoho environmentálních hádanek („Sama stanice je hádanka, čekající na vyřešení“) a možná i nějaká akce, alespoň podle záběrů z hraní, na jejichž konci na chudáka průzkumníka čeká dost nepříjemné překvapení. Ačkoli stránka na Steamu hru neřadí do hororového žánru, The Station nejspíš nebude vhodná pro nejslabší povahy.

zdroj: Archiv

Je pravda, že adventur, v nichž trpělivě zkoumáte opuštěnou vesmírnou instalaci či vzdálenou planetu, a odhalujete strašlivé tajemství, jsme tu v poslední době měli víc než dost. The Station se v mých očích odlišuje zaprvé absencí survival mechanik (protože kdo chce jíst vesmírné müsli tyčinky, když může utíkat před něčím, co ho chce brutálně zavraždit), a zadruhé svým narativním pojetím, kdy se z pozorovatelů stanou aktéři dramatu.

K už tak zajímavě pojatému dystopickému příběhu o mimozemšťanech, které jsme možná vůbec objevit nechtěli, se připojuje ještě pozadí celé expedice včetně života na budoucí Zemi, které je pečlivě vylíčeno v sérii fiktivních PR prohlášení společnosti Axiom. Hra se má potýkat také s otázkami náboženství, imperialismu, státního dohledu a morálních pravidel.

Kombinace toho všeho ve mně probouzí dostatečnou zvědavost, abych se těšil na 31. červenec, kdy by The Station měla vyjít.

zdroj: Archiv

Nejnovější články