Blood Rage - recenze deskové hry
Recenze zdroj: tisková zpráva

Blood Rage - recenze deskové hry

Název:
Blood Rage
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

26. 2. 2017 18:56 | Deskovky | autor: Alladjex |

Hipster v plné intenzitě

Původní vydání anglické verze mají na svědomí CMON Limited, což by pro většinu nezainteresovaných čtenářů mohlo být nezajímavé do té doby, dokud nerozklíčujeme zkratku z názvu společnosti. CoolMiniOrNot staví své portfolio deskových her především na luxusním zpracování miniatur.

Většinu obsahu Blood Rage a její velké krabice tvoří právě figurky vikinských válečníků, náčelníků a bytostí, které se v boji mohou postavit na stranu některého z hráčů. Zpracování převyšuje standard, který je v deskových hrách obvyklý. Respektive, byl obvyklý, protože hry od CoolMiniOrNot postrčily nemálo tvůrců a firem k vydávání obdobně epických, miniaturami naditých, her.

Blood Rage se prohnal kickstarterovou kampaní jako katana hlavou O-Ren. Obdobný hype se strhl kolem hry i v české kotlině, protože jejímu vydání předcházela předobjednávková kampaň, která hru nabízela za mrzkých 1800 Kč. Jako individualisticky založenou povahu ve mně hra vzbuzovala nedůvěru a stavěl jsem se k ní spíše skepticky, protože parádní vizuál dobrou zábavu nedělá. Na druhou stranu, nechat hru za dvojku ležet, to by byla hipstřeina. Tak jsem se jí podíval na zoubek a netušil …že se mi deskovka podívá na čelist. Padla mi překvapením z jednoduchých pravidel a intenzity herního zážitku, který neupadá ani s dalšími a dalšími partiemi.

Blood-Rage-Components zdroj: tisková zpráva

Porážka v akci 

Řeznická práce bojovníků probíhá v průběhu tří věků v devíti oblastech herního plánu, doplněných o čtyři fjordy. Ty v průběhy hry hostí válečníky, vůdce a lodě, které má každý z hráčů ve svém klanu. Počet a síla jednotlivých bojovníků je rozhodující ve vzájemných bitvách, které probíhají kvůli bonusům z plundrování jednotlivých oblastí, pro slávu z vítězství nebo skryté úkoly vyhodnocované na konci každého věku.

Druhou zásadní složkou hry jsou karty. Na začátku každé ze tří částí hry probíhá draft. Z obdržených karet si hráč vybere jednu, a zbylé pošle hráči nalevo. Z nových karet si opět vybere jednu, pak pošle zbývající hráči nalevo atd. Snadno po první hře zjistíte, že se jedná o zásadní část hry, která částečně určuje nadcházející herní strategii, a způsob vedení boje.

Blood Rage totiž vyniká, oproti jiným převahovým hrám, jedním překvapivým aspektem. Boj může být výhodné vyhrát i prohrát. Záleží, jaké karty si chystáte, které kombinace efektů jste si nadraftovali. Neuvážlivý vstup do boje, který nemůžete prohrát se může stát naprosto osudovým, pokud se postavíte někomu, kdo se neštítí využít triků na kartách Lokiho. Podobně lze snadno podcenit brutální sílu, kterou na svých kartách nabízí Týr nebo Odin. Krvavá řež na plánu tak spočívá jak v hrubé síle, tak v dobrém odhadu protivníků, kteří protivám stojí.

Bitva v jistém ohledu nemá vítěze ani poraženého. Vítěz přichází o body slávy a zahranou kartu, což může být někdy krutá daň za získání odměny z plenění. Ti, co prohrají, si zahranou kartu v boji nechají, ale jejich jednotky do jedné, které se boje účastnily, se odpotácí do Valhally. Jaká strana je pro hráče výhodná tak určuje aktuální rozložení sil na herním plánu, a karty posílení, které výrazně ovlivňují touhu po vítězství či prohře.

Klanová struktura

Začátek hry neposkytuje nikomu žádnou výhodu, a až v průběhu se jednotlivé klany od sebe začínají lišit. Pleněním jednotlivých regionů na plánu se vylepšují klanové schopnosti. Zuřivost – akční body, za něž se přivolávají jednotky na plán. Věhlas – body slávy za vyhranou bitvu. Chrabrost – omezení počtu jednotek na herní desce. To, co dělá každý klan během hry unikátní, jsou karty posílení rozdělené do několika kategorii. Je možné vylepšit válečníky, vůdce i vlastní loď. Navíc se ale na vaši stranu mohou přidat bytosti, které mají unikátní schopnosti, co zasévají do srdcí nepřátel oprávněné obavy. Obra, který rozseká všechny nepřátelské válečníky jen tím, že se objeví na plánu, prostě potkat nechcete.

Poslední druh posílení vylepšuje samotný klan. Zatímco jeden z hráčů se zaměří na získávání bodů z vítězných bitev, jiný se může vrhat do sebevražedných potyček, které končí na cestě do Valhally, jen aby se na konci věku bodově vyšvihl do čela, protože získává slávu za každého bojovníka, co se ze světa mrtvých vrací.

Vedle neotřelého přístupu k boji hra vyčnívá i dalším překvapivým aspektem. Efekty karet ve spojení s taktikou na hracím plánu vytvářejí brutální komba. Většina autorů deskových her se takovým kombinacím snaží zabránit. Na diskuzních fórech najdete spíše tlumené reakce designérů, pokud někdo nějaký trik objeví. Blood Rage si ale razí svoji vlastní cestu. Karetní Mortal Kombat a řetězení jednotlivých efektů je základní esencí, kterou je třeba akceptovat, a bez milosti zařadit do svého strategického repertoáru, pokud se neštítíte vyhrát.

8f1343c0ca6111e58d63f23c91709c91_1454495606 zdroj: tisková zpráva

Sežráni za živa

Odvrácená strana krvavého šílenství leží v nekompromisním přístupu k nováčkům. Měl jsem to štěstí, že jsem se dostal k první hře ve společnosti stejně neinformovaných balíků, jakým jsem byl sám. Mohli jsme tak do hry proniknout hladce a kytičkově. Ostatní, kteří se postupně přidávali k už ostříleným berserkům, takové štěstí neměli, a byli semleti vikinským masomlejnem ostatních klanů. Draft rozdělený na tři věky s množstvím neznámých karet. Netušené kombinace, které nesmíte ostatním při výběru poslat a dovolit získat. Zákeřné triky v boji, který chcete vyhrát, abyste vzápětí zjistili, že to byla nejhorší výhra vašeho mrzkého života.

Naštěstí už v druhé hře se většinou vše v dobré obrací. Karet není typově zas tak velké množství. Při úvodním klání člověk snadno zjistí, že podceňovat úkoly jen proto, že z nich není vidět přímý zisk v bitvě, je osudová chyba. Přestože se nově iniciovaní hráči v první hře zoufale plácali, nikdo hru neodsoudil a motivace zkusit si ji ještě jednou byla téměř u všech veliká.

pic2439223 zdroj: tisková zpráva

And the winner is …?

Blood Rage je bez diskuze unikátní desková hra se svěžími mechanismy. Když se k tomu připočtou až paradoxně jednoduchá pravidla, která není problém vysvětlit i pochopit, je to aspirant na nejlepší hru, která v loňském roce u nás vyšla. V tomto bledém světle polárního dne se najednou cena za napěchovaný box nezdá tak přehnaná. Zcela upřímně, bez těch šesti obrovských bytostí by to prostě nebylo ono!

Název:
Blood Rage
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Nejnovější články