Breath of Death VII - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Breath of Death VII - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

4. 10. 2011 19:40 | Recenze | autor: Matěj Habarta |

Stejně jako Cthulhu Saves the World, patřila i původní verze Breath of Death VII: The Beginning platformě XBLA. Breath of Death navíc vyšla o několik měsíců dřív než už recenzovaný sourozenec, PC platforma však oba kousky přivítala současně, a to v podobě nenápadného balíčku na Steamu. Věřím, že rozhodnutí, předělat dvojici her na počítače a vydat ji právě tímto způsobem, autoři určitě nelitují. Za první týden prodeje hra prý utržila více než za celou dobu (rok a půl) na Xbox Live.

Jak již pozorný čtenář stihl odtušit, obě zmiňované hry mají stejné tvůrce z týmu Zeboyd Games. V recenzi na Cthulhu Saves the World jste se mohli dozvědět, že těmto maníkům nechybí odvaha v záležitostech, týkajících se obchodování s lidskými orgány. Projevila se tato, jistě úctyhodná vlastnost, již u jejich dřívějšího titulu?

Originální přístup k tvorbě ústřední postavy rozhodně vývojářům nechyběl. Němý kostlivec DEM v titulní roli opravdu není zrovna typickou figurkou. Zvlášť coby postava do hry, v níž jsou dialogy jedním z hlavních pilířů zábavy a vůbec hratelnosti. Naštěstí ale ve hře existuje automat, který dokáže interpretovat mlčení stoického kostlivce do běžné lidské řeči (čti angličtiny) a zobrazit jeho myšlenky v podobě titulků. Tím pádem si okamžitě můžeme udělat obrázek o povaze drahého kostěje.

Demovi hra neustále vysvětluje věci, které on už samozřejmě dávno sám ví, a dává to patřičně arogantním způsobem najevo. Třemi tečkami… Samozřejmě se za nimi skrývá mnohem víc a díky systému překladu se, většinou vtipný, obsah tří teček dozvídáme také (koneckonců Dema ovládáme, že ano). Nápaditý humor je tahákem číslo jedna.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Breath of Death přichází dokonce s tak nevídanou legrací, jakou jsou vtipy na téma konverze z Xboxu. Jakmile na začátku hry uvidíte „pixelatý“ xboxový ovladač s popisem ovládání, načež si průvodce hrou uvědomí, že jde o PC verzi, výborně se pobavíte. A to je opravdu jen ten nejkrajnější začátek.

Satiricky parodická příchuť se příjemně táhne celou hrou a vy si jen labužnicky pošušňáváte. A nejen na humoru. Náramně oblizovat se bude každý pamětník klasických japonských RPGček ze SNESu, a každý milovník starých her vůbec. Kdo by to byl řekl, že bude nostalgie fungovat tak neskutečně i v případě nové hry, která si na starou pouze, byť s obrovským zapálením a nadmíru přesvědčivě, hraje.

zdroj: Archiv

Je jasné, že každého hráče Breath of Death k židli nepřilepí; podobnou záležitost doopravdy vychutná a docení hlavně správným směrem laděný fajnšmekr. Ale jakmile takový člověk začne vychutnávat (což se stane prakticky instantně), ocitne se vysoko v osmém nebi, odkud se mu jen tak nebude chtít sestoupit.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Breath of Death VII: The Beginning je produkt uvařený ze stejných surovin, podle stejného receptu, stejným kuchařem a se stejnou láskou jako jeho mladší bratříček Cthulhu Saves the World. Míří na stejný typ hráče a baví stejně kvalitně humorem i hratelností. Přitom od sebe oba kousky bezpečně rozeznáte.

Nejnovější články