DCS: A-10C Warthog - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

DCS: A-10C Warthog - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

4. 5. 2011 2:39 | Recenze | autor: Tomáš Jung |

Letecké simulátory jsou uloženy v mělkých hrobech a pomalu zasypávány hlínou. Jsou téměř mrtvé a dýchají jen úzkou trubičkou, kterou jste jim do země milosrdně zastrčili. Za jejich umírání můžete vy, dnešní hráči, líná a zmlsaná chátra, nedočkavá a nenasytná verbež, která chce všechno hned, touží po akci a absolutně jí chybí trpělivost. Přestaňte se, vy klackové, na chvilku naparovat a zkuste dát najevo trochu úcty dokonalému bojovému stroji A-10C Thunderbolt II (alias Warthog), jenž je hlavním předmětem zájmu simulátoru od dnes již známé společnosti Eagle Dynamics.

V recenzi se vám pokusím nadhodit návnadu a možná vás stáhnu do hlubokých vod leteckých simulátorů. Možná v sobě najdete radost nejen z toho, že nepřátelský tank pod vámi bouchne, ale budete nadšení, že se vám vůbec podařilo v plné simulaci nastartovat motory vzdušného bitevníku, doletět k cíli a úspěšně zaměřit laserem naváděnou bombu.

Z armády k nám

DCS: A-10C Warthog je opravdová simulace, však také původně byla prostředkem výcviku pilotů americké armády. Celý kokpit je plně interaktivní, s každým spínačem, tlačítkem či pákou lze pohybovat, přístroje ukazují a displeje používáte třeba k zaměřování nebo volbě zbraně. Pokud se naučíte letadlo manuálně startovat, což je procedura na více než deset minut, zřejmě byste ho dokázali nakopnout i v reálném světě. Začínáte být nažhavení? Je-li tomu tak, dřímal ve vás letecký nadšenec, kterého touto simulací probudíte.

DCS: A-10C Warthog je primárně určen pro ty, kteří na leteckém dnu strkají ve frontě do dětí, jen aby se prodrali dopředu a stihli osobně nakouknout nebo si dokonce sednout do kokpitu vystavené stíhačky. Je dokonalou exkurzí jednoho z nejlepších amerických letadel určených převážně pro podporu pozemních sil, k ničení tanků i objektů. O stroji se toho dozvíte spoustu nejen při létání, ale také z rozsáhlého manuálu popisujícího všechny možné zbraňové systémy, historii letadla i použití.

Můžu potvrdit, že pročítání příručky i samotné hraní ve mně skutečně dokázalo vzbudit nadšení a chuť proniknout do ovládání letounu a možná se tak stane také u vás. Až poprvé zkusíte tutoriál, který učí manuálně startovat motory a dostat stroj na startovací dráhu, rozbuší se vám srdce vzrušením. Kontrolní postupy, mačkání spínačů a nastavování displejů působí jako vyvolávání kouzla, jímž necháte povstat démona dvou silných motorů. Mráz vám půjde po zádech z hučení turbín a sednete si na zadek, až uvidíte, jakou výzbroj pod křídly nesete. Jste pánem světa.

Přístrojové peklo

Jak tušíte, tady ale začíná peklo simulace a dále vydrží malé procento smrtelníků - jen skuteční nadšenci odhodlaní změnit svůj život, zahodit bezduché střílečky určené pro masy a proměnit hraní v nefalšované nadšení. Budou mít důvod být hrdí. Zaměření rakety, její odpálení, zaměření či nastavování bomby před shozením prováděné mačkáním tlačítek na displeji uvnitř kokpitu a uskutečňované za letu v rychlosti mnoha set kilometrů v hodině chce zručnost i zkušenost získanou desítkami hodin hraní.

Do toho existuje spousta obranných prostředků letadla vyžadujících další pozornost, musíte komunikovat se základnou, sledovat palivo, navigaci, vyhledávat cíle, zbavit se blížící se řízené rakety a dát rozkazy svým podřízeným wingmanům. Sám jsem se zatím stihl naučit odstartovat, shazovat bomby v režimu CCIP a CCRP (narazíte na stovky vražedných zkratek), ničit cíle naváděnou raketou Maverick a nastavit si vypouštění klamných cílů. Mám za sebou skoro patnáct hodin hraní a pořád jsem jen zelenáč.

Ze simulace arkáda?

Pokud nejste tak drsní virtuální piloti, lze hru přepnout do odlehčeného arkádového módu. Arkádový mód však neznamená skok k něčemu podobajícímu se H.A.W.X. 2. Letadlo se sice podstatně lépe ovládá, cíle na zemi se označují rudým kosočtvercem a můžete jednoduše přepínat mezi zbraněmi pomocí určených tlačítek, ale pořád musíte vědět, co je M-151 za munici, musíte se vyznat v poměrně složitém zaměřovači a navíc nečekejte pomoc tutoriálu. Pro plnou simulaci ve hře najdete dobrý a namluvený tutoriál, který vás provede od startu až po práci s bojovými prostředky, pokud se však rozhodnete hrát jen ve zjednodušeném módu, musíte se v něm naučit sami. A to odradí nemálo nováčků.

Předchozí titul DCS: Ka-50 Black Shark zabývající se simulací vrtulníku jsem dlouho aktivně hrál, a to především v arkádovém módu, který zde byl něco platný. I běžný člověk si v něm užil radost z létání ve vrtulníku. Tady jsem bohužel podobný pocit neměl, což je trochu dáno širokým spektrem zbraní a mnohostranností letadla A-10C. Zkrátka bez alespoň základní znalosti letectví, vojenství, bomb i raket se tady nechytnete, což je docela škoda, protože obrovská mapa Kavkazu i hornatá krajina je ideálním místem k leteckému dovádění. V arkádovém módu byste si ji stihli užít, při plné simulaci je vlastně jedno, kde letíte a že jsou pod vámi hezky udělané modely tanků nebo budov. Vy musíte mít totiž oči zapíchnuté především do přístrojů.

Doba zrání

Tak co, půjdete do toho? Nalákám vás více, pokud budete vědět, že tady jsou tři kampaně, možnost spuštění rychlé mise, spousta samostatných bojových letů, multiplayer anebo editor scénářů? Připravte se ale na hardwarovou náročnost, alespoň pokud budete chtít hru spustit ve vysokých detailech, dostane zejména váš procesor a paměti co proto. Krajina Kavkazu je však moc pěkná na pohled a taky dostatečně variabilní. Kavkaz se díky jezerům, nížinám i vysokým horám jeví jako skvělé místo pro letecké simulátory.

Autoři stále vydávají nové patche a ještě jich bude několik třeba, osobně mně třeba zásadně vadilo, že v průběhu mise nejde nastavit ovládání a cítil jsem, že zejména zobrazení kokpitu není moc optimalizované a zabírá velkou část výkonu. O neúnosně dlouhém času při načítání mise či časté chybě hry a jejím ukončení uprostřed napínavého letu radši ani nemluvit. Chce to ještě nějaký čas. S rozhodnutím, zda do toho jít nebo ustoupit stranou, tedy nemusíte spěchat. Třeba spadne dolů i vysoká cena hry.

Simulace aspoň za devět

Recenze DCS: A-10C Warthog byla nejen snaha o zhodnocení, ale také hledání hry v tom pravém slova smyslu. Jako simulátor si tento výtvor vede na výbornou, však je také jako jeden z mála hoden označení simulátor a dojme k slzám všechny, kterým dlouho chyběla pravá virtuální pilotáž. Prozatím ho kazí nedoladěnost, ale to by časem mohlo zmizet. Neuspěl jsem však v nalezení opravdové euforie ze zábavy, jakou běžně u her zažívám. DCS: A-10C Warthog vyžaduje trpělivost a nadšení pro letectví, tam je jeho království, které je více jak sedmero řek, sedmero hor vzdáleno od pojmu hra. To však určitě není na závadu a je jen dobře, že dnes takové tituly vznikají. Určitě si své publikum najdou. Těším se na další letouny od Eagle Dynamics.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Skutečný letecký simulátor bez kompromisů. Je-li vaším snem sednout si do moderní bojové stíhačky, zapnout v kokpitu vše, co je možné, naučit se ji ovládat i s ní bojovat, je DCS: A-10C Warthog právě pro vás. Ostatní nehledejte útěchu ani v odlehčeném arkádovém módu.

Nejnovější články