DeathSpank: The Baconing - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

DeathSpank: The Baconing - recenze

16. 9. 2011 19:55 | Recenze | autor: Karel Drda |

Pod, ne úplně lehce přeložitelným, názvem Baconing se skrývá třetí díl populární "diablovské" série DeathSpank, jejímž hrdinou je cartoonově machistická, egoistická a nabubřelá postava stejného jména. DeathSpank se vrátil, aby to natřel všem padouchům, cestou poklábosil s pořádně silnou sestavou bizarních postaviček a ještě k tomu splnil jejich všelijaká roztodivná přání.

První dva díly série se objevily teprve před rokem, a přestože nepatří mezi masově rozšířené hry, oba si našly věrnou a silnou komunitu fanoušků, která na ně nedá dopustit. Úspěch je logickým důsledkem všech faktorů, které se kolem téhle zvláštní série rojí a objevují. Cartoonová podoba hry boří mýty o vkusné a realistické vizuální stránce, která pokud nepotrápí vaše grafické karty, tak by měla přeci být špatná. Nebo ne?

Heslo dne: Ševče, drž se svého kopyta!

Herní systém není ani v nejmenším originální a zcela bez skrupulí vyzobává a nabízí na podnose všechno, co jste kdy již měli možnost v daném žánru hrát. Jenže si k tomu připočítejte svojský a nekorektní druh humoru, jenž do jisté míry parádně glosuje všechna klišé herního průmyslu, která s klapkami na očích už vlastně ani nevnímáme.

Komiksový DeathSpank se zrodil v hlavě tvůrce Monkey Islandu Rona Gilberta, který pochopil, že tuctová hra může obstát jedině tehdy, když nabídne nějaké malé sousto navíc. Zde tedy jde pospolu neotřelá grafika s vtipným příběhem a dobře napsanými, humornými dialogy. Třetí díl The Baconing, tentokrát už bez Gilbertova přispění, se drží osvědčeného kopyta předchozích her a nabízí tak barevný koktejl nadupané rubací akce. Pokud navíc patříte mezi příznivce diablovsky jednoduchých, ale zároveň akčních RPG, pak jste na správné adrese.

Typickým znakem žánru je jednoduchost, na tu však tvůrci celkem správně zapomněli a nabídli akční a zábavnou jízdu, kde budete muset nejen trochu přemýšlet nad používanými zbraněmi, ale ještě si procvičíte rychlost v klikání myší. The Baconing přišlo v názvu o to nejdůležitější - značku DeathSpank. Na vině jsou prý autorská práva, ale čert to vem, protože my samozřejmě moc dobře víme, kdo je tady hrdinou a všem nakope zadnice (proto jsme také DeathSpanka do názvu hry protestně vrátili!).

A zase ty barely

Systém hraní je průzračně jednoduchý a intuitivní. Okamžitě pochopíte, jak pohybovat postavou, jak jednoduše zabíjet. Záhy si osvojíte přehledný interface a dojde vám, že předměty padají do brašny - klasické to mřížky. Ihned začnete sbírat vše, co vypadne z potvor, protože téměř všechno lze k něčemu použít.

DeathSpank cestou potká celou řadu postav, které mu zadávají úkoly. Po vtipném úvodním dialogu vždy následuje nějaký požadavek ke splnění. Někdy souvisí s jeho putováním, jindy jde o vedlejší quest. Ale zkušenost a peníze se vždycky hodí, ne? Samozřejmostí je humorné zaměření i většiny úkolů - zelený ufon chce pozabíjet červené ufony, zkorumpovaný a egoistický starosta chce vyfotografovat.

Jindy se DeathSpank musí pokusit přemýšlet a rozluštit nějaké jednoduché puzzle. V okamžiku, kdy si neví rady, jsou zde koláčky, které padají z rozbitých barelů, či zamordovaných potvor. Ty lze totiž proměnit za nápovědu, která většinou navede na správnou cestu, ne-li rovnou váš problém vyřeší.

zdroj: Archiv

DeathSpank rozhodně neprověří mozkové závity. Obtížnost spočívá v tuhosti příšerek, které se valí ze všech stran. Hrdina může mít celkem čtyři zbraně - jednu v každé a ruce a navíc dvojmo. Takže celý problém spočívá v rychlém a správném prohazování zbraní. Na každý typ potvor totiž platí jiný typ a někdy to opravdu jde stihnout na poslední chvíli.

Když však přeci jen samolibě komunikující (anti)hrdina zařve, nejde o žádnou tragédii. Ve hře jsou klasické checkpointy, které vypadají jako typické české kadibudky, ovšem se zkosenou střechou. Tam se DeathSpank probere znovu k životu a jeho jedinou penalizací je, že přijde o nějaké ty peníze, které však v místě skonu znovu posbírá.

Peníze z mlýnku ven

RPG v případě The Baconing znamená jediné - rozhodně se nikomu nestane, že by po dosažení dalšího levelu trpěl traumatem, kam s dosaženými body. Žádné nejsou - prostě mlátíte, rubete a střílíte a zvyšujete si zkušenost. Pak zaduní fanfára a ejhle další úroveň je zde. Jediné, co musí hráč udělat, je přidělit jednu jedinou kartu milému hrdinovi, kterému se tak zvýší například zdraví o deset procent, nebo mu naroste větší síla.

Nic těžkého pod sluncem se nekoná. Ono, i když hra nabídne občas nějakou (ne)logickou hádanku, mozek se vám z ní opravdu neuvaří. Důležité je si hlídat zdraví a po boji zbaštit muchomůrku nebo lízátko, přídně rybu nebo nějakou jinou havěť a doplnit červenou linku. Pro doplnění života během soubojů slouží klasické lahvičky, jak jinak než červené. Těch však milý DeathSpank může mít naráz jen pět a upřímně, z potvor nepadají po desítkách. Lze je však nakupovat u obchodníků společně s dalšími lektvary na sílu, obranyschopnost a podobně.

DeathSpank se s ničím nemaže, je to hrdina každým coulem a když potřebuje peníze, nebo se mu nedostává místa v ruksaku, má při ruce geniální řešení. Pomocí masomlejnku prostě a jednoduše posbírané zbraně, nepotřebné brnění a další harampádí promění na prachy. Geniálně jednoduché! Když se podobná vychytávka objeví ve vážně myšleném RPG, dokáže to naštvat. Jenže tady se moc na RPG nehraje, takže je to prominutelná a celkem pochopitelná věc.

A na konci zase klišé

Na PC se hra samozřejmě ovládá tradičně myší a klávesnicí, ale podobně jako u třetího Dungeon Siege dostane zcela jiný náboj v okamžiku, kdy k počítači připojíte gamepad. Jenže na rozdíl od jmenovaného konkurenta je The Baconing s klávesnící a myší velmi dobře hratelná a připojení jiného ovladače je opravdu dobrovolnou volbou, která záleží jen preferovaném způsobu hraní.

DeathSpank a jeho dobrodružství mají však i svá úskalí. To, co baví první dvě hodiny, se po nějaké době stane rutinou a nakonec vám nepřijdou vtipné ani ty hlášky, které se vlastně do jisté míry samy stanou klišé a nudí. V tu chvíli můžete zjistit, že jen "trochu jiná grafika" a pár frků neudělá vynikající hru. Najednou tu chybí nějaký pořádný nápad, protože sebelepší plnění questů spojené s hordami bizarních nepřátel, nemusí udržet pozornost a hlavně chuť hrát.

Teď možná naštvu skalní příznivce série, ale The Baconing snad ani není plnohodnotnou hrou, spíš takovou hodně dobře udělanou hříčkou, která může na PC zafungovat jako docela solidní zabíječ času v pracovní době. Podoba s předchozími díly je proklatě velká a nekoná se tak žádný výraznější posun kupředu. The Baconing tak vychází opravdu upřímně vstříc pouze věrným fanouškům série. I přes všechny výtky však jde o velmi solidní starosvětskou zábavu, která se mnoha ohledech vymyká tradičnímu pohledu vývojáře na herní trh a coby trochu jiná diablovka určitě stojí za pozornost.

Verdikt:

The Baconing je další neotřelé dobrodružství hrdinného DeathSpanka, které lehce vybočuje z průměru, celkem dobře pobaví a možná, ale opravdu jen možná, si na něj za čas rádi vzpomenete.

Nejnovější články