Dragon Age: Golems of Amgarrak - recenze RPG přídavku
zdroj: tisková zpráva

Dragon Age: Golems of Amgarrak - recenze RPG přídavku

24. 8. 2010 0:00 | Recenze | autor: Petr Poláček |

Krev na meči bardky Leliany ještě nezaschla a už tu máme další nášup dobrodružství v neklidné říši Ferelden. Opět formou stahovatelného obsahu za pár peněz.

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 24. srpna 2010


Zvětšit Krev na meči bardky Leliany ještě nezaschla a už tu máme další nášup dobrodružství v neklidné říši Ferelden. Opět formou stahovatelného obsahu za pár peněz.


Virtuální svět Dragon Age se rozrůstá o další krátké dobrodružství. Do boje se tentokráte vydá přímo hlavní hrdina, tedy šedý strážce zocelený bojem proti démonickým zplozencům ve hrách Prameny a Procitnutí. Za 400 Bioware bodů (hrubě přepočteno tedy asi za stovku) si lehce stáhnete krátké dobrodružství a bonusové předměty do obou hlavních her. Ty ovšem odemknete až ve chvíli, kdy misi za odhalením tajemství továrny na golemy dokončíte. Malá technická odbočka: ke spuštění přídavku musíte mít hru upgradovanou patchem na verzi 1.04, příběh spustíte z menu Ostatní kampaně.

Vzhůru dolů
Trpaslík Jerrik Dace z trpasličí metropole Orzammar prosí o pomoc. A je na vás, zda mu vyrazíte vyhovět s postavou importovanou z předešlých dobrodružství, nebo zda si vytvoříte novou, automaticky katapultovanou na 20. level, i s relativně slušným vybavením. Bohužel nebudete mít příležitost zastavit se v Orzammaru na medovinu, rovnou se ocitnete v podzemí, v Hlubokých cestách. Po událostech z Pramenů sice trpaslíci výrobu golemů oficiálně zastavili, ale jeden trpasličí rod chce výrobu obnovit. Vše se ale pokazí ve chvíli, kdy se v temných podzemních tunelech ztratí celá výprava, ve které byl i Jerrikův bratr Brogan.

Obrázek Obrázek Obrázek

Trpaslík, ošklivé zvíře a...
Vcelku neoriginální zápletka vás zavede jen a pouze do podzemních lokací, přesněji řečeno do jedné herní části představující tunely a další, která zobrazuje poměrně složitou továrnu Amgarrak. Za nějaké dvě tři hodinky (dle zvolené obtížnosti) se přídavkem prokoušete, ale budete se celkem dobře bavit. Alespoň já jsem se nenudil.

Zprvu mě trochu naštvalo, že k mému hlavním hrdinovi, lotrovi se specializací duelista/hraničár/bard se přidal další, téměř stejně zaměřený. Jerrik, který vás od začátek doprovází, je totiž právě duelista/hraničář. Třetí specializaci mu můžete zvolit, já vybral pro trpaslíka příznačnou profesi Zvěd legie. Nejen milovníky exotických zvířat potěší, že Jerrik dokáže unikátní schopností vyvolat bronta, obrovské podzemní zvíře, se kterým jste se dříve setkávali jen jako s tuhým soupeřem. Tvor to sice není příliš hezký, ale zato v boji celkem vydrží a umí rozdat slušné rány.

... a golem
Brzy jsem do party přibral ještě bojového golema – velmi užitečnou postavu, jelikož kromě dobré kondice a drtivých útoků umí také metat blesky a hlavně pomáhat spolubojovníkům léčivým kouzlem Aura čistoty. Jeho nevýhodou ale je, že je dost velký a společně s Jerrikovým brontem (to také není žádný drobeček) občas hloupě ucpe cestu nějakým užším tunelem či chodbou.

Obrázek Obrázek Obrázek

Později se k vám přidá ještě čtvrtý hrdina, ale schválně neupřesním o koho jde, abych nevyzradil více, než je potřeba. Prozradím jen, že bojovnice za rovnoprávnost žen by z tohoto přídavku radost neměly, jelikož v něm nevystupuje ani jedna žena. Pokud si tedy neimportujete ženskou postavu coby hlavního avatara.

Boje a spínače
Jelikož je přídavek zase dost krátký, těžko vám mohu přiblížit, co přesně vás čeká, aniž bych vyzradil celou zápletku. Mělo by vám ale stačit ujištění, že nejde jen o tupou cestu rovným tunelem s jedním bojem za druhým. Bitvy (poměrně tuhé) s několika novými druhy nepřátel, respektive variacemi na již okoukané, jsou sice hlavní náplní hry, ale budete muset – i když nijak zvlášť přehnaně – na chvilku zapojit i mozek a přehodit pár spínačů a pák.

Továrna na golemy je totiž zajímavé místo a kromě temného tajemství a zlého bose ukrývá i pár zajímavých mechanismů. Cestou samozřejmě najdete i pár pokladů, ale nečekejte zázraky: jako nejcennější mi připadaly mocné runy. Ty vám sice nemá kdo zasadit do zbraní jako v předchozích dílech, ale můžete tak učinit sami na speciálních kovadlinách.

Obrázek Obrázek Obrázek
další obrázky v galerii

Krátké, ale fajn
V novém minidobrodružství nenajdete žádné výraznější novinky, neokoukané předměty či facelift grafiky. Není to vyloženě problém, ale už když jsem hrál přídavek Leliana´s Song, tak jsem trochu brblal, že bych radši větší porci zábavy klidně za víc peněz. Tohle je prostě takové, jako když máte velký hlad, dáte si dva kousky sushi a máte kromě pořád stejného hladu ještě navíc rozdrážděnou chuť.

Golemové z Amgarraku jsou prostě fajn, ale chtěl bych už konečně fakt něco víc, nějaký delší příběh a výraznější novinky. Jako fanoušek celé série ale samozřejmě kvituji, že za cenu čtyř piv dostanu docela fajn zábavu. Která navíc vydrží o fous déle, než zdolání těch čtyř půllitrů.

Související články: Vše o Dragon Age na Tiscali



Jiří Sládek
autor je šéfeditorem portálu TN.cz

 
 

Nejnovější články