Football Manager 2011 - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2011 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

4. 11. 2010 3:15 | Recenze | autor: Aleš Smutný |

Rybaření se říká „ráj tichých bláznů“. Fotbalové a jiné manažery jsou některými členy komunity vnímány podobně. Haldy tabulek, zápasový engine vypadá dětinsky a ti blázni přestávají být tišší ve chvíli, kdy se prostě objeví nápis „Dzeko shoots“, případně propadají neuvěřitelnému vzteku a nadávají, protože „to byl ku**a ofsajd ty černá svi**!“. Blázni ano, tišší...jen někdy. Možná jsme podivíni, když začneme zběsile mávat rukama při vítězném gólu z 93. minuty... ale tohle nás pekelně baví a právě nám přišel další ročník naší modly. 2011, ukaž se nám!

Je dobrým zvykem, že každý nový ročník přinese kromě klíčových updatů statistik i nějakou tu malou změnu. Letošek sliboval rozšíření možností interakce jak s hráči, tak s médii, vedením klubu i ostatními trenéry. Detailní popis těchto činností najdete v našich prvních dojmech, nyní si jen shrňme klíčová fakta.

Komunikace nyní probíhá formou dialogu, kdy volíte z různých témat a možností. Když se hráč „nafučí“, ať už kvůli tomu, že nehraje, anebo proto, že jsme naopak řekli, že hraje jako ponocný, máte nyní možnost za ním zajít a promluvit mu do duše. Od ponížené omluvy až po tvrdé ultimátum. Na každého platí něco jiného a je třeba dobře odhadnout daného hráče. S trenéry už jde lépe hovořit - a to jak negativně, tak pozitivně. Můžete je urazit na více způsobů i pochválit, jde se věnovat i konkrétním problémům soupeřova týmu včetně komentáře některých přestupů.

Celkově je vytváření vztahů a celého vašeho profilu v očích veřejnosti, médií a hráčů o hodně hlubší. Stejně tak jde přemluvit vedení, že opravdu potřebujete další peníze a někdy, když máte v oku velký přestup, vedení se samo přizve a rozhodne, zda vás nechá vůbec do transferu mluvit anebo zda vám tak říkajíc na vysněnou hvězdu „přidá“.

Mám tu úžasný talent z Uzbekistánu!

Druhou novinkou jsou agenti. Někdo je vidí jako pijavice, jiný...jako větší pijavice. Otravují vás hned dvěma způsoby. Neustále vám spamují schránku nabídkami perspektivních hráčů, převážně z jižní Ameriky či Afriky, věku nad třicet, zápasové praxe pod deset zápasů za sezónu. Ve hře je to skvělý prvek. Přidává pocit realističnosti a hlavně, občas jde z toho zástupu nekopů a líných hajter vyfiltrovat užitečnou posilu. To platí primárně pro týmy z nižších pozic tabulky. Ex-reprezentant z JAR se může chytnout, chilský stoper, který hraje víceméně za polívku a byt, je na lavičce dobrý...jde o to mít dobrý odhad na strukturu týmu a perspektivu hráče – a to navzdory tomu, co vám občas tvrdí skauti.

Obecně platí, že nejlepší skaut jste pořád vy, jen ten odhad budoucích schopností nemáte tak dobrý jako AI. Druhou vlastností agentů je, že se už cpou do vyjednávání o smlouvy. Nejen že chtějí peníze pro sebe, ale pokud mají nízkou hodnotu trpělivosti anebo vás nemají rádi, mohou vám vysloveně pokazit přestup. Vyjednávání probíhá v reálném čase jako handlování na tržišti, většinou se k výsledku doberete. Agenty, kteří mají velkou vlastnost tlaku na hráče, pak jde použít jako páku na fotbalistu. Dejte víc agentovi a on už na svěřence zatlačí. Možná pak dostane padáka, ale to už je vám jedno. Jednání o smlouvách jsou skvělá, napínavá, vlastně taková minihra. Pokud jste šikovní, můžete pořádně snížit náklady na výplaty, chce to jen trochu koncepce a předvídavosti.

Vyhlazené hrany, míč je pořád kulatý

Nově můžete sledovat, jak se tým vyrovnává s novou taktikou a jak zvládá dané naordinované prvky. Pomáhat by vám měl i předzápasový trénink, který by měl omezovat zmatení při změně taktiky během mače, ale logicky to nejde objektivně posoudit. Celý interface se dočkal pořádné proměny, v drtivé většině případů k lepšímu. Trénink byl také lehce poupraven, více se klade důraz na individuální trénink určitých pohybů hráče.

Také engine se dočkal vylepšení a zase je blíž reálu. Hráči už nepůsobí jako dřevěné loutky, jejich pohyby jsou plynulé, některé situace působí poměrně realisticky. Gólmani mají víc animací zákroků, když dá hráč gól, oslaví jej třeba skluzem po kolenou, po břiše, občas tanečkem a naopak obránci se drží za hlavu. Pro jádro hry nedůležitá, ale kosmeticky milá změna. Trochu mi vadilo, že se pořád nechávají krajní záložníci až příliš často chytit do offsidu při centru do strany. Ne tolik jako loni, kdy to bylo na cca 90% případů, ale stejně...

Tak to máme dvě miliardy za Pata, dá někdo víc?

Přestupy jsou na tom jako loni. Pořád platí, že za hráče, který patří v klubu ke klíčovým, vysolíte i troj až čtyřnásobek tržní ceny. Nicméně kluby jsou nyní ochotny více vyjednávat a za lukrativních dodatků ke smlouvě jsou schopni jít s cenou dolů klidně i o třetinu požadované částky. Při nákupu nyní velmi často využívají nabídku hostování s případnou opcí, což není pro vás jako prodávajícího zrovna veselé, ale pokud se chcete zbavit zátěže za plat a správně sestavíte smlouvu, je to pořád plus.

Občas se vyskytne kiks či záměrné nastavení hráčova přístupu, který vás naštve. Kupříkladu Toni Kroos nebyl ochotný opustit Bayern (směr Chelsea) za žádnou cenu, a to i přes půl roku lichocení a slibů. Ani neotevřel jednání o smlouvě. Buď má vysokou věrnost, anebo je Bayern příliš vysoko na žebříčku „hodnoty“ klubů. Mimochodem, ta se konečně mění, postupem času může klub či liga získat jiný respekt a lépe se vám podaří nalákat novou akvizici. Anebo naopak.

Krásná čísla

Statistiky jsou opět solidní, a to i v české lize, možná o něco lepší, než jsme si navykli. Není zde tolik chyb v pozicích hráčů, byť občas najdete v áčku hráče, kteří si nekopnou ani v béčku a naopak. Hvězdy už nejsou přeceněny na všech vlastnostech, takže i špičkové týmy a v nich špičkoví hráči mají nějaké slabiny.

Jádro hry ovšem zůstává stejné. Pořád je to nejlepší fotbalový manažer na trhu, pořád je to napínavá a strhující hra, která vzbudí víc emocí než nejedno FPS a pořád je to ráj tichých bláznů, kteří rozmlátí klávesnici poté, co „ten idiot vyrobil už druhou penaltu, já ho vyhodím do béčka!“. Nekonečné hodiny zábavy. Prostě další ročník Football Manageru, u nějž zůstanou fanoušci až do dne vydání toho s číslem 2012.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Při zachování jádra hry, které ji činí tak dobrou a zábavnou, nám letos tvůrci naservírovali pár novinek, jež fungují víc než dobře a dělají z FM 2011 skvělý přírůstek do rodinky fotbalových manažerů pro opravdové fajnšmekry. Nováčci cestu do hry stále mohou najít vcelku jednoduše a veteráni se budou cítit jako doma. Prostě nová dávka drogy z jedniček a nul do našich fotbalových žil.

Nejnovější články