Galaxy Trucker - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Galaxy Trucker - recenze

30. 1. 2015 20:15 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Galaxy Trucker je videoherní adaptace stejnojmenné deskové hry od Vládi Chvátila, jednoho z nejuznávanějších návrhářů deskových her na světě. A jelikož Vláďa Chvátil svého času hodně fušoval i do počítačových her a ve vývojářském portfoliu se mu skví tituly jako Original War nebo Fish Fillets, téhle předělávce nechybí žádný z prostředků, jimiž hráče oslovují i klasické videohry. Výsledek je natolik působivý, že jsme Galaxy Trucker ocenili i titulem nejlepší české hry za rok 2014.

Galaxy Trucker je o příhodách řidiče vesmírné lodi, jehož úkolem je převážet nejrůznější náklad po galaxii. Jeden by řekl, že je to celkem fádní premisa, ale v podání Galaxy Trucker putování vesmírem nechybí zvraty a zábavné události, byť byste samozřejmě neměli čekat žádné rozlehlé eposy. Příběh sestává z několika málo vět doplněných roztomilými nákresy, proto ve své jednoduchosti funguje a jeho podstata se nerozmělní ve zbytečně nastavovaných větách. A hodně podobné je to i s hratelností.

Stavění vesmírné lodi svépomocí

Hra má v podstatě dvě části. Nejdříve si hráč i protivníci v reálném čase stavíte ze součástek raketu. Vtip je v tom, že se svými oponenty sdílíte jeden jediný balík se součástkami, a ty které nevyužijete, okamžitě, musíte vrátit na hromadu, čímž riskujete, že vám je vezmou ostatní. Ve hře samozřejmě existuje i možnost kartičku předem zabrat, jenže pak už ji nelze odhodit. Musíte ji do své stavby zapojit, jinak přijde penalizace.

Zakomponování třeba i předem vybrané součástky přitom může být poměrně obtížné. Místa v lodi je totiž málo a jednotlivé díly do sebe navíc musejí zapadat všemi čtyřmi stranami, přičemž každý z nich je ještě osazený docela jinými spoji. V ideálním případě je vaše raketa prostá nezaslepených zakončení, která vám mohou zavařit v druhé části hry. Stavba rakety je prostě věda a fakt, že pracujete se stejným balíkem součástek jako vaši protivníci, přináší extra porci adrenalinu.

Postavit ideální raketu v časovém limitu, a tedy pod tlakem, je hlavně ze začátku velmi obtížné a většinou se vám to nepovede. Raketka není ideální, je poslepovaná „jak to šlo“ a někdy jsou rakety natolik zfušované, že se od srdce zasmějete, sobě i protivníkům. Postupem času však získáte potřebný um a představu o tom, jak by správná raketa měla vypadat. Ideálnímu stavu se tak začnete alespoň blížit, i když s tím jak porostou schopnosti vašich živých či umělou inteligencí řízených soupeřů, bude se propast mezi ideální lodí a vaším výtvorem opět zvětšovat. Pořád totiž pracujete se společným balíkem součástek.

Křest meteoritem

Jestli bude vaše plavidlo životaschopné a ve vesmíru se mu povede i obchodně, to poznáte ve druhé fázi hry. Zde společně s protivníky hrajete v tahovém režimu, kdy lížete karty s nejrůznějšími událostmi, jež ovlivní vaši flotilu, a následně se s nimi co nejlépe vyrovnáváte. Události typu přepadení vesmírnými piráty, návštěva opuštěné lodi, prolétání rojem meteoritů či naopak klidný průlet volným vesmírem mají svá specifika.

Zatímco ve volném vesmíru využijete přídavné motory, v roji meteoritů vám přijdou vhod štíty a při přepadení piráty se budete bránit laserovými zbraněmi atd. Souhrnně platí, že každá akce může vyvolat nějakou reakci, ať už jde o ztrátu kusu lodi, posádky či nákladu, nebo naopak o zisk peněz či  nalodění nového materiálu, který vám na konci cesty proplatí překupníci.

zdroj: Archiv

I poslední může vyhrát

Některá rozhodnutí, pokud tedy budete mít možnost se jimi zaobírat (když bude chybět energie na pohon laseru, máte se sestřelováním nepřátel smůlu), mohou být obtížnější a popřípadě vám i přinést spoustu výhod navíc. Dokonce i tehdy, když nějakou výhodu odmítnete. Být první v cílové stanici totiž není jediné, o co v Galaxy Trucker jde.

Na konci hry se sčítají všechny body – za náklad, pořadí při příletu na stanici, počet ztracených motorů a utržených peněz, čímž se pořadí nejlepších hráčů většinou významně promíchá. Samozřejmě se tak rozšiřuje znovuhratelnost, protože si můžete vždy volit, jakým stylem budete stavět loď, na jaké události se spíš připravíte nebo jakou taktiku zaujmete.

Díky neustálému rozhodování a pravidelnému bodovému resumé na konci každé hry se do Galaxy Trucker dostává taktická rovina známá z klasických strategií. Samozřejmě, ve hře existuje i element náhody (o každé významnější události rozhodují kostky), ale pokud budete dobře připravení, vždy najdete způsob, jak se efektivně bránit nebo ze situace něco vytěžit.

A právě to vás bude ke Galaxy Truckerovi nejvíce přitahovat. Házet kostkou totiž umí každý, ale správně se rozhodovat už každý neumí a nejlepším vesmírným kapitánem samozřejmě může být jen jeden!

Verdikt:

Galaxy Trucker je skvělá adaptace vynikající stejnojmenné deskové hry, která útočí na všechny smysly hráče včetně ješitnosti. Dává mu totiž možnost rozsekat na maděru ostatní vesmírné kapitány a díky svým schopnostem se postavit do čela celé vesmírné flotily v takřka dokonalé vesmírné kocábce.

Nejnovější články