Legend of the Skyfish - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Legend of the Skyfish - recenze

11. 1. 2017 19:15 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

Povězme si to hned zkraje. Inspirace kultovní Zeldou se v Legend of the Skyfish odráží více než jasně, nejen v názvu. Současně je však třeba upozornit na fakt, že tvůrci téhle mobilní akční adventury se nikdy nesníží k čiré nápodobě své předlohy. Namísto toho nabízejí svěží a skvěle vyladěný obsah, jako na míru tvořený pro dotykové displeje, který vám učaruje svým půvabem, a jen zřídkakdy vás popudí.

Prut, vlasec, olůvko 

Přitahovací hák tvoří nedílnou složku hratelnosti celé plejády akčních her. Zmíněná série The Legend of Zelda má kupříkladu ve svém repertoáru známy hookshot už dobré dvě dekády. A jelikož jsme si řekli, že si ji Legend of the Skyfish bere za svůj vzor, najdete obdobu háku nutně i zde.

Vzhledem k zasazení hry do kulis vodního světa, posetého četnými ostrůvky, však její hlavní hrdinka netřímá hák, nýbrž rybářský prut, co zároveň slouží jako meč. Proč? Ve snaze zachránit malého bratra a zabránit hrozbě, která se na svět řítí společně s obludou jménem Skyfish.

Na první signální 

Pohlcení hráče je zde dílem okamžiku. Děj otevírá skvěle namluvená předmluva, jen aby vás hra o chvíli později vrhla do první z celkem 45 úrovní. Vodní tematika na ně má zásadní dopad. Základní principy vycházejí z klasických izometrických Zelda her, přesto tu hratelnost zůstává příjemné variabilní, ale především zábavná.

Je to dílem rybářského prutu, který slouží jako středobod vašich skopičin, a s jehož pomocí se přesouváte mezi jednotlivými kousky pevniny. Má ovšem hned několik způsobů využití. Budete s ním taktéž bušit do nepřátel a vzhledem k tomu, že pohyb po souši funguje jako rébus sám o sobě, tak i řešit četné hádanky.

Můžete jím na dálku aktivovat všemožné spínače, odvracet bleskové projektily či přitahovat protivníky k sobě a následně je omráčit. Zejména zpočátku jsou před vás předkládány konvenčnější puzzly jako posunout kámen na nášlapný přepínač, doběhnout někam v časovém limitu nebo se vyhnout poli ostnů. S přibývajícím časem se ovšem přihlásí ke slovu desítky vskutku důmyslných momentů. Příklad za všechny. V jedné chvíli musíte odpálit střelu a následně ji pronásledovat, vymrštěním udice jí otevírat dveře, likvidovat oponenty a vůbec se starat, aby bez úhony proletěla až na místo určení.

zdroj: Archiv

Legend of the Skyfish se skvěle daří zachytit atraktivitu Zelda formule, především díky množství chytrých i vtipných situací, které vám předhazuje. Vezměme si takovou interaktivitu prostředí. Nebezpečí hrozící vám totiž hrozí i ostatním. Máte tedy možnost přitáhnout nepřátele na pás s bodáky nebo je postavit do cesty letící střele.

Hra se soustředí na jednu klíčovou prutovou mechaniku a dává vám k dispozici hřiště plné hlavolamů a střetnutí, abyste jej využili ke svému prospěchu i pobavení. Po herní stránce se tak prezentuje obdivuhodnou promyšleností. Vývojáři ze studia Mgaia Studios totiž ve svém dílku vytvořili základní stavební kámen hratelnosti a následně kolem něj vybudovali svět pro jeho realizaci. 

Vytříbenost à la Big N 

Obzvláště elegantně vyřešené je ovládání. Jeden virtuální joystick obstarává pohyb hlavní hrdinky, druhým lze krásně plynule korigovat směr, jakým poletí vlasec. Příhodně k tomu tvůrci přidali akční tlačítko, které se chová kontextuálně v závislosti na tom, jestli zrovna necháváte promluvit svou čepel nebo otevíráte truhlu. Výsledný dojem je velice příjemný. Vtip je v tom, že ve hře sice podnikáte spousty různorodých aktivit, na všechny vám ovšem stačí jen základní trojice ovládacích prvků.

Výborně si tvůrci poradili i s level designem a od něj se odvíjející obtížností. Jestli první svět spíše načrtne možnosti konceptu, druhý tyto sliby solidně nakopne a třetí už vás prozkouší na všech frontách. Legend of the Skyfish vás ale nikdy přímo nezahltí a s každým kouskem, který vám předvádí, ukazuje záblesky své důmyslnosti. Hádanky, puzzly, rozmístění protivníků a dalších objektů - vše je perfektně promyšlené a celá řada z toho vám po svém pokoření dá pocítit ten skvělý pocit vlastní vynalézavosti. Bravo, ani v Nintendu by to nesvedli o moc lépe. 

zdroj: Archiv

Má to ovšem i háček 

A je to zřejmě právě proto, proč tváří v tvář těmto vysokým kvalitám vystupují některé drobnosti, které sice nemohou zážitek výrazněji poškodit, ale dokáží trochu pozlobit.

Zápletka? S tou si vůbec nemusíte dělat starosti. Ostatně, nedělá si je ani hra samotná. Nejméně zajímavou složku titulu potom představuje trochu překvapivě soubojový systém. Nejde o vyloženě špatné pojetí, nicméně typů nepřátel existuje jen málo. Ve chvíli, kdy zjistíte, že si je mnohokrát stačí přitáhnout k sobě a několikrát ťuknout na tlačítko akce, stává se ze soubojů lehce nadbytečná činnost, která jen ředí jinak skvěle nastavené tempo.

V tomto ohledu mě zklamaly především souboje s bossy. Svým průběhem se sice drží tradiční nintenďácké šablony “objev slabinu, třikrát ji využij a je po bossovi”, její provedení je ovšem tak banální a očividné, až jsem se podivil, jak moc ostře kontrastuje se zbytkem výzev ve hře.

Čas se ponořit 

S odhlédnutím od toho je ale třeba konstatovat, že ač mohla Legend of the Skyfish snadno dopadnout jako mělká a všední nápodoba The Legend of Zelda, došlo na pravý opak – hra dokazuje, že ve stavu, v jakém vyšla, si stojí parádně. Jediné, co mluví v její neprospěch, je příběh do počtu a naprázdno vyznívající boj.

Takové nedostatky se ovšem hravě ztratí v moři jiných pozitiv. Při koupi Legend of the Skyfish získáte co do mechanismů vybroušenou akční adventuru pro mobilní zařízení, která se moc příjemně ovládá, a krásně vypadá.

Zmínil jsem vlastně audiovizuální zpracování? Ty harmonické tóny, hravě doplňující efekty šplouchání vln? Tu fantastickou ručně malovanou grafiku? Že ne? Tak si je také připište na seznam, k tomu přihoďte novátorský přístup k žánru a máte rozhodnuto. Tohle je dobrodružství, ve kterém je radost se ztratit. 

Verdikt:

Špičková akční adventura, která vzdává hold klasikám žánru, ale zároveň se nebojí inovací. Legend of the Skyfish dělá naprostou většinu věcí tak skvěle, že s ní neudělají chybu ani náhodní kolemjdoucí.

Nejnovější články