Phoning Home - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Phoning Home - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

9. 2. 2017 19:10 | Recenze | autor: Pavel Válek |

Jmenujete se ION. Jste nový model robota, vyslaného na intergalaktickou průzkumnou misi. Vaším cílem je najít planetu, která by obsahovala dostatek nerostných surovin pro další rozvoj lidstva, a vzorky dopravit zpět na vaši rodnou planetu. Jak už tomu ale bývá, přistání není zrovna hladké, a z původně prostého sbírání vzorků se stane boj o holé přežití.

Crafting pro začátečníky

Po krátkém úvodu vás čeká první úkol. Musíte najít způsob, jak se dovolat na rodnou planetu, abyste se dostali z této svízelné situace. Když pak následně objevíte další opuštěnou loď, z původně přímočarého cíle se stává komplexní průzkumná mise, při které poznáte nejen nové přátele, ale také postupně přijdete na kloub tomu, že na první pohled opuštěná planeta skrývá více tajemství, než by se mohlo zdát.

Když se v dnešní době řekne open world hra s prvky craftingu, spoustě hráčů vyskáčou pupínky po celém těle při představě záplavy všech těch Minecraft klonů a survival her se zombíky nevalné kvality. Phoning Home se však mezi tyto hry neřadí. Ačkoliv se jedná o důležitou složku hry, není vaším primárním cílem sbírat suroviny na budování úkrytů a tvorbu zbraní pro odrážení nekonečných vln nepřátel. Namísto toho hra crafting využívá pro posun v příběhu.

Na toulkách přírodou objevujete různé druhy živých i neživých surovin. Při jejich oskenování se ve většině případů otevře možnost vyrobit si buď jeden z řady upgradů pro robota, nebo součástku nutnou pro opravení nějakého důležitého stroje. Tyto součástky zároveň fungují k doplnění energie a životů pro robota. S tím do hry vstupuje i nutnost zvažovat, zda raději použít a vyčerpat suroviny na opravy, nebo na další postup v příběhu.

Bohužel, rozmístění surovin není vyřešeno zrovna šikovně. Často se pak stává, že po vás hra chce postavit něco důležitého, ale vám zrovna chybí surovina, protože jste se s ní zrovna opravili. Nezřídka se navíc jedná o surovinu, která se v dané lokaci vyskytuje sporadicky, a vy tak musíte buď cestovat několik desítek minut do lokace, kde by se daná surovina mohla vyskytovat, nebo v horším případě nahrát starší uloženou pozici a veškerý postup si naplánovat jinak. Hra navíc nijak nenaznačuje, s jakou pravidelností se suroviny obnovují, a zda vůbec.

zdroj: Archiv

Hledá se hlídání

Abyste na objevování nových míst nebyli sami, dostanete poměrně brzy do týmu parťačku se jménem AIA. Ta byla na rozdíl od IONa vyslána na tuto planetu s cílem najít vše krásné, a podle toho se odvíjí i její role v celém příběhu. Bude vám pravidelně radit, kde by se mohl nacházet jaký materiál, a peskovat vás za mlčenlivost.

Pro průzkumné výpravy ale AIA není připravená, a tak se o ni musíte po celou dobu starat. Nečekejte, že vám bude nějak nápomocná při sbírání surovin a jejich zpracování. Právě naopak. AIA neustále vyžaduje pozornost, ať už jde o pravidelné opravování jejího opláštění, nebo přenášení přes překážky. Pořád musíte být v jejím dosahu a kontrolovat její stav. Pozor si musíte dávat také na změny v povětrnostních podmínkách, které zrychlují její korozi.

V praxi to pak vypadá tak, že po většinu času sháníte materiály na opravení neustále se kazícího těla parťačky, hledáte pro ni přístřešek, pod který by se mohla schovat, nebo se stresujete, že se rozbije uprostřed pouště. Velká část hry se tak mění v typickou eskortní misi.

Útěk do divočiny

Nejvíce Phoning Home baví právě ve chvílích, kdy jste ve světě sami a můžete ho prozkoumávat svým tempem. Můžete si tak v klidu všímat nádherně a do detailu propracované přírody okolo vás. Vývojářům se podařilo vytvořit dostatečně uvěřitelný a exoticky působící svět cizí planety, plný fauny i flóry. Svítící houby se střídají s člověkem vytvořenými chýšemi a vše okolo vypráví poutavý příběh naprosto beze slov. Tyto chvíle vás přinutí zapomenout na otravné hlídání dalšího robota a žonglování se surovinami.

Phoning Home určitě nezaujme hráče, kteří čekají komplexní systém craftingu a propracované survival prvky. Hráči, kteří touží po nenáročné a odpočinkové zábavě, však budou nadmíru spokojení. Pokud si navíc budou hraní dávkovat postupně, aby nenastoupila frustrace z nutného popocházení sem a tam, což jen natahuje herní dobu, dostane se jim velice příjemné zábavy na několik odpolední.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Pokud hledáte nenáročnou a příjemnou zábavu na několik odpolední, Phoning Home je ideální kandidát. I přes těch pár chyb se totiž jedná o hru, která si zaslouží vaši pozornost.

Nejnovější články