Resistance 3 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Resistance 3 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

6. 9. 2011 9:00 | Recenze | autor: Václav Rybář |

Ačkoliv jsme si léto teplotně nijak neužili, přichází podzim - nenáviděné období výrobců opalovacích krému a nafukovacích příšer, ale zlatý důl pro všechna herní studia. Po prázdninovém suchu se každý snaží udat svoji hitovku a už už čeká, až se v obchodech začne rozvěšovat vánoční výzdoba. A Sony se rozhodla jít štěstíčku trochu naproti a tříáčkovou franšízu od studia Insomniac exportovat už první zářijový týden.

Toho spěchu je nakonec opravdu až příliš, protože Insomniac Games nedávno ohlásili, že souběžně s vydáním hry nás čeká i první patch (samotná instalace hry ale probíhá skrytě pod úvodním intrem, takže to časově zas tak moc nezabolí). Kromě několika objektových kolizí a dvou ojedinělých zamrznutí se mi ale během testování nic zlého nepřihodilo a i po tvrdém resetu neměla hra problém s autosavem, takže snad se jedná pouze o kosmetiku. Ale pryč od věcí, ze kterých vyráží studený pot na čele leda marketingu. Jaký je vlastně návrat do světa, kterému vládne Chiméra?

Žlutá je barva naše

Mimozemská nákaza se stihla rozšířit po celém světě a Amerika tak trochu připomíná connorovské období v Terminátorovi. Partyzánská hnízda operují ve sklepích zdánlivě opuštěných domů, ale jejich zoufalému odporu vůči mimozemské hrozbě nemilosrdně odtikávají poslední měsíce. Planeta se totiž rychle ochlazuje, což je důsledek chiméřanské domestikace.

Hráč naskočí do sedla jen pár okamžiků po konci Resistance 2, kde Joseph Capelli, poslední ze Sentinelů, musel sprovodit ze světa hrdinu prvních dvou dílů, Halea. Tomu lezla Chiméra už trochu moc na mozek, což mělo ovšem neskonalé výhody, třeba automatické dobíjení energie. Na to ale můžete ve trojce zapomenout: je na čase znovu lovit lékarničky, což není ani zdaleka jediný návrat ke kořenům. Podobná je i volba zbraní přes "kolečko" a trochu civilnější hrdina. Joseph je dobrák, čerstvý ženáč a má co ztratit - ženu, děti, planetu... můžete si vybrat.

Patosem se tu naštěstí neplýtvá, a i když tu má příběh opět zásadní úlohu, frenetická akce nese štafetový kolík drtivou většinu desetihodinové herní stopáže. Ta ze začátku nasazuje nebezpečně rychlé tempo, kde kapitola střídá kapitolu, ale vaši žlutě zářící nepřátelé naštěstí nasadí větší kalibry a začnou útočit za podpory těžké techniky, takže se objeví první několikaminutové "záseky". Právě v těch se však hráčovo souznění s novou postavou utužuje nejlépe.

Tolik zbraní... a tak málo nepřátel

Resistance 3 se totiž hraje báječně. Už první procházka po vašem partyzánském slumu je osvěžující, a to vlastně ještě nemáte v ruce žádný kvér. Návrat do postapokalyptických kulis působí přirozeně, tím spíš, že s třetím křížkem na krku už mazácky víte, že toho týpka u okna za chvíli popadne zmutovaný pařát a začne peklo.

Nadpis tohoto odstavce trochu klame tělem, protože chiméřanských pěšáků jsou tu stovky. Vylézají jako trubci ze všech děr, skáčou jako luční koníci z trosky na trosku a prokusují krční tepny kdykoliv začnete přebíjet zásobníky. Praštit je v takový okamžik pěstí snad ještě nikdy nebylo příjemnější. Bitky s několikanásobnou přesilovkou si budete užívat, snad ještě víc než taktické souboje s fyzicky mnohem většími soupeři.

zdroj: Archiv

Záběry ze hry

Nad zbraněmi koumáci v Insomniacu zjevně trávili dlouhé večery. Kulomet Bullseye s užitečným trackerem, revolver s výbušnými střelami, rentgenová sniperka nebo chiméřanský bleskomet, jehož sekundární mód uspořádá hloučku nepřátel ravepárty se vším všudy. Tohle budou vaši kámoši do nepohody a většinu času mi bylo až líto, že nemůžu toho otravného troubu na třech hodinách usmažit na víc způsobů.

V multiplayeru si zbraně užijeme do sytosti, ale singl až na pár sniperských misí a potyček s raketoplány (raketa = plán) vás nijak nenutí zpestřovat jídelníček nepřátel. Většinou tak dostanou olovo z Bullseye, protože tenhle kulomet na nejvyšší otáčky skvěle doplňuje nejrůznější skřeky mimozemské havěti. Osvobozovat Zemi střelbou od boku je zkrátka zábava, skoro stejná jako kličkovat mezi střelami z rentgenových sniperek, které si zpomaleně prokusují cestu skrz stopy, zdi a podlahy.

Resistance 3 se dá s trochou klackovité bezohlednosti v pohodě hrát i na střední obtížnost. Občas sice budete muset trochu zabrat, ale i kdybyste náhodou někde nestíhali, je možné si obtížnost dočasně snížit. Nepřátelské střety však mají vždy pevně daný scénář a stroje i potvory svá slabá místa, takže zapínat easy je spíš o lenosti, než nedostatku nábojů nebo skillu.

Rozděl a panuj

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Nebo si alespoň dojde pro kamaráda. Resistance 3 jde totiž, jak je poslední dobou v módě, hrát i kooperativně, a to hned na několik způsobů (pomineme, že dvojka se dala kooperativně hrát až v osmi lidech, což už neplatí). Splitscreen na jedné obrazovce působí chaoticky i na majitele třímetrové úhlopříčky z Full HD projektoru, ale řekněme, že je to vstřícné řešení pro vlastníka pouze jedné herní kopie.

Nezapomínejte, že Resistance 3 kromě podpory Move a 3D (neměli jsme možnost vyzkoušet ani jedno, redakční Sharpshooter ovladač ve volných chvílích používáme jako štětku na WC... to aby se na něj neprášilo) obsahuje jako první PS3 titul i online pass, který musíte zadat, pokud chcete DLC obsah a multiplayerové orgie. Důvod je jasný: až hru prodáte za pár měsíců někomu dalšímu, bude si muset další online pass zaplatit.

zdroj: Archiv

Za výraznou výtvarnou podobou propagačních materiálů a přebalu hry stojí britský umělec Olly Moss - tohle video je vrcholem jeho spolupráce se Sony/Insomniac

Taktika krátkozraká a nesympatická, ale mulťákové propozice Resistance 3 jsou takové, že to pravděpodobně za těch pár babek stát bude. A projít si hru s parťákem by nemuselo být od věci. Skriptované animace a děj už vás asi podruhé nepřekvapí, ale přestřelky jsou místy tak hezky zinscenované, že si je rádi zopakujete. Vedle kompetitivního multiplayeru na život a na smrt je to jen drobné zpestření, ale díky za něj.

Jak už bylo řečeno, multiplayer jsme nemohli vyzkoušet, ale určitě se k němu časem vrátíme. Pětice online módů, mapy v lokacích, které nejsou součástí singl kampaně a především upgrade zbraní, to všechno zní velmi lákavě. To nadužívání Bullseye v singlu mělo svůj důvod - čím víc zbraň protěžujete, tím víc vám roste pod rukama. Podobně budete moci utrácet zkušenostní body za vylepšování zbraní v multiplayeru. Žádná revoluce, spíš osvědčený systém. Přesně tenhle přístup udělal z předchozích Resistance multiplayerové trvalky.

To je krása. Střelme jí do ksichtu!

Za faceliftovaný engine asi Resistance 3 nebude sbírat herní Oscary, ale rozbořená Amerika má sexy look a rychlá grafika, těžící z pečlivého nasvícení a vymakaného designu nepřátel, má zkrátka svojí atmosféru. Možná je to koridorovka, spoléhající jako všechny ostatní na in-game animace, které posouvají děj a spojují torza levelů, ale Resistance tenhle unifikovaný hollywoodský styl rozbíjí osobitými kulisami.

Do konce roku zase vyjde půltuctu vojenských stříleček ze současnosti, které se navzdory nejmodernějším technologiím podobají jako vejce vejci. Ale mimozemšťani dělající z Ameriky kůlničku na dříví v alternativní verzi padesátých let minulého století? Pánové, kdo z vás to má? Resistance 3 si je velmi jistá v kramflecích, když útočí obalem se zmutovanou lebkou a staví si svou mytologii kostičku po kostičce.

Hráčům znaveným vojenským drilem a pohledem na stále stejnou pažbu M4A1 může tohle sci-fi povyražení přijít vhod. Zvlášť, když je technicky i dějově zvládnuté na jedničku a nabízí svižnou a chytrou zábavu. Nikdy jsem nebyl hardcore fanda téhle série, ale jak povedených stříleček s neotřelými kulisami ubývá na úkor 3rd person skákaček, vážím si jich víc a víc.

Vlastně mám tak trochu pocit, že Sony svoje "Halo" nějak málo ždíme. Touhle dobou už bych čekal plány na real-time strategii (hezká, ale jen facebooková a navíc tahová webovka se nepočítá), celovečerák od Baye a hračky. Ostatně ti plastoví vojáčci distribuovaní se Survivor edicí hry určitě mají potenciál. Insomniac Games mají zjevně nápadů na rozdávání, a i když trojka dějově nabízí určité rozřešení, vrátka pro další pokračování jsou víc než pootevřená.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Svižný herní popcorn, který se v nabité sezóně určitě neztratí. Kombinací toho nejlepšího z předchozích dvou titulů se tu praktikuje osvědčené pravidlo "nespravuj, co není rozbité". Pro fanoušky nepříliš komplikovaných stříleček s vysokými produkčními hodnotami je to paráda, pro dlouholeté fandy série další ujištění o tom, že to má Insomniac pevně v rukou.

Nejnovější články