SteamWorld Dig - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

SteamWorld Dig - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

1. 3. 2014 17:00 | Recenze | autor: Ondřej Švára |

Nechybělo mnoho a SteamWorld Dig by vypadala jako Tenkrát na západě. Vžijte se do toho - ostré prérijní slunce se opírá do zpocených čel desperátů, Lola cmrndá jednu kořaličku za druhou a starý koloniálník vrací nazpátek vždycky jenom knoflíky. V zapadlém koutě vyprahlého světa jde prostě všechno trochu pomalu a jinak. Nebetyčná nuda, řekl by nezúčastněný pozorovatel. Ale on je to vždycky spíš jen klid před bouří.

Jak známo, člověku je lépe ve stínu než na slunci a právě zde SteamWorld Dig přepřahá. Plošinovka s důrazem na prozkoumávání světa totiž není o westernových přestřelkách, ale o životě hluboko pod nimi. Pod zemí. Pokud jste SteamWorld Dig, tohle úspěšné nezávislé dílo od studia Image & Form, už náhodou loni zaregistrovali na 3DS, vězte že počítačový port není jiný. Jednou kopneš do země a už se toho nezbavíš. „Krtkování“ matkou zábavy.

Rychleji, více, hlouběji...

Kopnout do země ještě hlouběji než včera, to je pro hledače pokladů stejná droga jako pro vinaře odemknout dveře od sousedova sklípku. A chtíč po novém dobrodružství SteamWorld Dig podala věru náramně. Milujete-li prozkoumávání cizího světa nosem dolů a chcete-li navštěvovat místa, o kterých jste přesvědčeni, že je ještě nikdy nikdo před vámi neviděl, směle dál.

A proč to nepřiznat, je to setkání docela předvídatelné. Nikoliv kvůli portu, ale proto, že tahle plošinovka reprodukuje jednu dobře známou formuli z nedávné minulosti. SteamWorld Dig, ať už mu to přičtete k dobru nebo na vrub, je koncepčním klonem Terrarie. Novinka se zbavila jen starých přívěsků. Nemá sociální, budovatelské ani online funkce a cílí na čistou radost z objevování. Je jednoduší a přímočařejší. Přesto podobně zábavná.

Divotvorná mapa

Westernové prostředí je jen drobným bonusem, aby té podobnosti nebylo příliš. Hráčovým domovem se nestává pečlivě budovaná klícka, nýbrž westernový „rynek“ se společností okostýmovaných NPC, s nimiž náš kopáč před saloonem obvykle prohodí pár příběhových vět, utrží od nich peníze za vykutané drahokamy, vybaví se novými upgrady a pak šup zase pod zem. Tam se mu veškerá výbava hodí k boji nejen s hlínou, ale i důlním červstvem.

Princip zábavy v SteamWorld Dig se řídí neměnnými pravidly. Nahoře mezi lidmi nakoupíš a dole mezi potvorami zemřeš či zbohatneš. Je to překvapivě zábavný koloběh jednoduchých činností. Dole, v hlavní části hry, SteamWorld Dig dokonale reprodukuje Terrarii. Hra sympaticky počítá metry pod zemí, pečlivě do mapy zaznamenává čerstvě prokopané koridory a právě díky tomu překypuje až zvrácenou motivací - kopej co nejníže, abys ozvláštnil statistiku hloubkovými čísly a zabil pár nových monster! Zní to možná suše, ale skvěle se to hraje.

Tak to zařiďte, ať je dole živo!

Podzemí v SteamWorld Dig je plné kysele se tvářícího života. Potvory, vyvedené v různých barvách a tvarech, připomínají mix Terrarie a Maria a vzbuzují spíše úsměv než hrůzu. Ale ve spojení s důmyslnými střelami, bombami a vtipně rozestavěnými soudky s dynamitem zavdávají spoustě infarktových situací. Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nadto budete v důlních bludištích často narážet i na nebezpečně padající kameny hrozící horníkovi instantní smrtí. Na druhou stranu se ale ve SteamWorld Dig objevují i laškovné kameny, které snadno mizí a zase se objevují, takže člověk je co chvíli ve vtipné puzzlovité pasti. Ano, i puzzly tahle krátká hra má. Několika obligátních logických hrátek na odemykání vzdálených dveří se v SteamWorld Dig opravdu dočkáte.

Důlní mapy jsou tvořeny tak důvtipně, že už jen ono samotné kopání, respektive vedení nových tras, uspokojuje dobrodruhovy touhy. Svět tam dole můžete objevovat svobodně a v jakémkoliv směru a veškerá hornická činnost se navíc ukládá, takže mapa je čím dál tím víc poznamenána starými vrty. SteamWorld Dig je jednou z mála plošinovek, v níž si hru uděláte sami sobě těžší tím, že se do ní opakovaně pouštíte. Spletitost chodeb časem přeroste až v neuvěřitelný labyrint. Mapa se začne podobat Tunnelers před finálním střetem tančíků.

Prostředí s hráčem opravdu laškuje. Mimochodem díky tomu, že engine neumožňuje vzdálenější pohledy do stran, častokrát ani netušíte, kam se po posledním úderu krompáče propadnete. Časem těch infarktových zřícení bude přibývat. A s nimi i pádů do červích tlam. Jestliže v úvodu hry hrozí horníkovi jen smrtelné skoky do příliš hlubokých šachet, později se budete bát spíše "měkkého" přistávání právě na hlavy důlních zombíků, krabů a další zmutované havěti.

Jeden vrták, děkuji

Prostředí hry a důlní život se rychle stane velkou herní výzvou. Možná si proto zpočátku ani nevšimnete, že hra oplývá de facto jen třemi různými herními oblastmi. Civilní hnědá časem přejde v "kyselinově" zelenou a pak technicistní šedou. A konec. Od příliš brzkého nástupu stereotypu hru zachraňuje také dobře vybalancovaný systém upgradů. Jakmile by hrozilo, že se prokopávání stane rutinou, přijde hra s nějakým novým bonusem. Tu získáte lepší krumpáč, tu "sedmimílové" boty, jindy si budete moci dovolit i nový speciální pohyb - to se to pak kope!

Jenže časem úžas pomine. Pokud by se zdálo, že SteamWorld Dig je ideální hrou na dlouhé zimní večery, musím vás varovat. Těch večerů nebude mnoho. Bohužel, zábava je opravdu až příliš koncentrovaná. Časem si vážně všimnete, že hře chybí (je to trochu paradox vzhledem k tématu) hloubka. Tedy hloubka obsahová.

Herní prostředí není automaticky generované, což se nakonec muselo ve výsledku odrazit, a možná tak tucet příběhových questů nezařídí zábavu delší než na pět nebo šest čistých hodin. Nakonec i ta roztomilá skladba upgradů se rychle vyčerpá. Řekl bych, že zrovna ve chvíli, kdy si ji začnete nejvíc užívat.

...

Zcela upřímně, SteamWorld Dig mě nadchnul, ale úžas nevydržel dlouho. Hra působí spíše jako prolog k něčemu, co nepřichází a ve výsledku se, přestože vyniká milou westernovou stylizací, nakonec nevyhne pověsti lacinějšího klonu Terrarie. Ano, SteamWorld Dig je Terraria bez budování, multiplayeru i sociálních funkcí, a zachraňuje se chytrou dynamikou, povedeným prostředím a levelingem, což jsou ovšem pozitiva srážená omezeným obsahem. Tohle všechno zestručnění má snad jen jednu výhodu – na rozdíl od Terrarie vás SteamWorld Dig opravdu nezačne nudit. Do fáze stereotypu se nestihnete dostat.

Ondřej Švára
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

SteamWorld Dig je koncentrát čisté zábavy z objevování prostoru pod našima nohama. Tam dole se budete bát, jásat i soptit, ale emoce bohužel nevydrží dlouho. Hra postrádá více funkcí i trvanlivost.

Nejnovější články