Tokyo Jungle - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Tokyo Jungle - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

10. 10. 2012 20:00 | Recenze | autor: Petr Prošek |

Poutavé apokalyptické téma nemusí vždy přinést nenažrané mrtvoly, vyzáblé bestie holdující lidské krvi, agresivní mimozemské bytosti nebo děsivé přírodní živly. Bohatě stačí, když se dozvíme, že všichni lidé si prostě vzali dovolenou a vládu nad světem přebírají zvířata.

Tokyo Jungle pro PS3 právě takový scénář nabízí, a přestože zpočátku nemáte nejmenší tušení, kam se homo sapiens poděl, nebude vás to nijak trápit. Se zvířaty totiž může být mnohem větší sranda, zvláště když se domácí mazlíčci otrkají a postaví se na vlastní tlapky.

V dalekém Japonsku se hra prodává již od začátku června, a to v klasické krabicové verzi na Blu-ray disku. Na západních trzích však Sony nyní zvolila digitální distribuci přes PlayStation Network a příjemnější cenu. Na první pohled hodně zvláštní titul s grafickým zpracováním, které by bez větší námahy zvládla i stařičká „péesdvojka“, tak míří do boje o zmlsané evropské i americké hráče.

Krušný začátek

Originálních her je v dnešní době poskrovnu, tak proč nezkusit něco vpravdě bizarního? Tokyo Jungle má v tomto ohledu rozhodně co nabídnout, s čímž bude řada hráčů v první hodině zápolit. Grafika je na současné poměry skutečně ošklivá a situaci nezachraňuje ani žádná snaha o umělecké ztvárnění či odlišný styl.

S vizuálním zpracováním si nikdo v týmu vývojářů očividně hlavu nelámal a na druhé koleji zůstává i hudební doprovod, respektive neustále se opakující smyčka. Ta naštěstí pouze jemně podkresluje dění na obrazovce, není vtíravá a časem jí začnete automaticky ignorovat.

Samotná herní náplň je podstatně zajímavější, i když to během tutoriálových úkolů zdaleka tak nevypadá. Ujmete se nabízených masožravých i býložravých zvířat, naučíte se lovit, ohlodávat keříky, ukrývat před predátory a v pravou chvíli vzít nohy na ramena. K tomu přidáte značkování vlastního teritoria, zvířecí námluvy i páření a vzápětí se vrhnete do zpřístupněného Survival módu, který je první ze dvou hlavních částí Tokyo Jungle.

Tokijský zvířetník

Jak již samotný název napovídá, celá tato taškařice se odehrává v Tokiu, které je rozděleno na devět městských čtvrtí se dvěma doplňujícími podzemními lokacemi. V tomto nehostinném postapokalyptickém prostředí musíte přežít co nejdéle, a přestože hra přináší přes 50 odlišných druhů zvířat, na začátku můžete vybírat z malého pomeraniana (masožravec) nebo siky východní (býložravec).

Plněním příslušných úkolů v rámci hry o přežití každého zvířete získáte přístup k dalším druhům a postupně se dopracujete i k takovým kouskům, jakou jsou třeba prasata, medvědi, zebry, sloni, lvi a řada dalších živočichů, kteří pláchli z blízké zoo. Některá zvířata odemknete dokončením příběhového módu, druhé hlavní části Tokyo Jungle, jiná pořídíte jako placené DLC přes PlayStation Network. A přestože se ve všech případech pohybujete ve stejných kulisách, díky rozdílným fyzickým vlastnostem, speciálním schopnostem i potřebám budete nastalé situace řešit trochu jinak.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nejde však pouze o plnění různých úkolů, jimiž jsou jednotlivá zvířata neustále bombardována (označkuj si území, ulov 15 zvířat, spořádej 4000 Kcal, navštiv další čtvrť, zabij alfa samce hyen atp.). Zajímavý je rovněž systém náhodných událostí, kdy třeba padá kyselý déšť, zvířata jsou nakažená, rostliny jedovaté a vy tak čelíte nejen hladu, ale rovněž nebezpečným toxinům.

Co je však zamořené prostředí proti situaci, kdy se setmí a vyhladovělý bígl musí projít územím medvědů, aby se dostal k jedinému blízkému zdroji potravy. V takových chvílích se sevře řiť nejednomu chlupatému rváčovi a na řadu přichází stealth akce.

Vlk jako Červená Karkulka

Tokyo Jungle lze velmi těžko žánrově škatulkovat a oficiálně uváděná survival akce je dosti obecným termínem, vezmeme-li v potaz nutnost taktizovat, strategicky plánovat další postup nebo překonávat ryze arkádové překážky. Přidáme-li RPG prvky v podobě zjednodušeného levelování (Rookie, Veteran, Boss), na základě kterého lze zaujmout obdařenější samičku a zajistit si více potomků i lepší vlastnosti, začne se nám herní systém příjemně prohlubovat.

A tím představení zdaleka nekončí - zvířata totiž můžete vybavovat různými předměty, ať již ke konzumaci (láhev vody, granule, přípravek proti blechám, přenosný pelech pro mobilní páření atp.) nebo čistě pro parádu (čelenka s anténou, svetřík, papuče, obojek atp.).

zdroj: Archiv

Pravda, vypadá to velmi podivně, ale zvýšení útoku, obrany či dalších vlastností přijde rozhodně vhod. Zvláště, když vám takové tretky mohou zachránit život při kritických útocích. Po pár hodinách hry těmto japonským šílenostem přijdete na chuť a s radostí chlupáče obléknete do růžové bundičky s červeným kšiltem.

Kromě těchto předmětů budete v hlavním Survival módu dále sbírat útržky informací, jež vám postupně odhalí, co se vlastně s lidmi ve skutečnosti stalo, a odemknou nové kapitoly v příběhové části. Je to běh na dlouho trať a v příběhu postupně prožijete přeměnu rozmazleného pomeraniana v divoké zvíře, pátrání siky po ztracené matce a dalších šest osudů.

Lesk a bída kooperace

Skvělým zpestřením hry je kooperativní multiplayer, kdy můžete spolupracovat s dalším hráčem u jedné konzole. Kooperace má své kladné i záporné stránky - můžete třeba přepadávat větší skupiny zvířat, ale když zaútočí hlad, musíte živit více krků.

Společné hraní je větší zábava, ale jediný špatný pohyb může v mžiku pohřbít celý tým, proto je stejně jako ve skutečnosti důležité být sehraný a naučit se adekvátně reagovat na každou situaci. O to více zamrzí, že hra podporuje pouze offline multiplayer a nedokáže spojit hráče přes PlayStation Network, přestože dokonale srovnává skóre v propracovaných žebříčcích.

I tak je ovšem třeba brát v potaz, že Tokyo Jungle není plnohodnotnou hrou, u níž byste dokázali vydržet v kuse celé odpoledne. Kvůli častému opakování úkolů, stále stejnému prostředí a podobné strategii u mnoha zvířat se časem nevyhnete vtíravému stereotypu, který ještě umocní bídné audiovizuální pozlátko. S ohledem na pořizovací cenu je však tato výprava do postapokalyptického světa městských zvířat vítaným odklonem od stále stejné mainstreamové produkce.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Jedna z nejoriginálnějších her poslední doby servíruje unikátní herní systém v postapokalyptickém dobrodružství z pohledu přeživších zvířat. Přestože graficky jde o jeden z nejhůře vypadajících titulů pro PlayStation 3, po samotné herní stránce má rozhodně co nabídnout.

Nejnovější články