World of Tanks - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

World of Tanks - recenze

25. 5. 2011 21:40 | Recenze | autor: Tomáš Jung |

Tank je impozantní stroj. Kdo viděl někdy tyhle pancéřované zrůdy na živo, běhal mu zaručeně mráz po zádech. I ve hrách dostaly hodně prostoru, ale jejich využití jako hlavního prvku zábavy, nebylo v posledních letech moc úspěšné. Jednou to byla bezhlavá tanková akce (Panzer Elite Action), jindy zase drsná simulace (T-72 Balkans on Fire!), kterou skouslo jen několik málo hráčů.

Také ve World of Tanks mají tanky (logicky) celý parket pro sebe, ale tentokrát to rozjely naplno i sebevědomě a s citlivostí kombinují v ideálním poměru realistické prvky boje tanků a také všem přístupný arkádový styl hraní. Přidejte si k tomu multiplayer, hezkou grafiku, možnost své tanky vylepšovat, vyhoďte to ven zadarmo a máte tady skoro jasnou hitovku, která natáhne i dosud pancířem nepoškrábané bojovníky.

Tank zadarmo

World of Tanks nese nálepku „bezplatné MMO“, tedy masivně multiplayerová online hra. Singleplayer v ní nenajdete ani ve formě tutoriálu. Už od začátku, od prvního zřízení účtu, až po účast v bitvách potřebujete internetové připojení. Základním principem hry je vlastnictví několika typů tanků z období 2. světové války (a kousek po ní), s nimiž se účastníte bitev, získáváte zkušenostní body a kredity, které utrácíte za vylepšení tanků i jejich opravu a investujete je do vývoje nových částí či schopností posádky.

Bojujete a šlechtíte si své ocelové kočky jako luxusní milenky, a co je důležité hned na začátek napsat, dobře si užíváte i bez jakéhokoli placení. World of Tanks nemá nálepku free jen jako lákadlo, ale skutečně se dá dobře hrát i s děravou kapsou, přestože možnost útraty nabízí. Brzy si ukážeme jakou.

Pancéřový blbeček

Začínáte jako úplný tankový nýmand, plevel světa tanků, co se pokouší přežít bitvy a takřka nemá ambice někoho zničit. Jste mravenec ve stádu slonů, sedíte v prťávém a slabě opancéřovaném vozítku se směšným jménem Leichttraktor, který se stěží dá nazvat tankem. Jeho motor, zejména při volnoběhu, zní jako hodně nevyladěná sekačka na trávu a 37mm dělo spíš prská jako podrážděná kočka než opravdu střílí.

Ničeho se však nebojte, po účasti v několika bitvách se otevře přístup k lepším tankům, odolnějším a schopným něco zničit. Tady narážíme na jednu z předností World of Tanks, kdy platí, že mít nejlepší a nejsilnější tank rozhodně nezaručuje tu největší zábavu. Každý hráč si oblíbí něco jiného, někdo si užije rychlosti lehkých a zvláště pak středních tanků, bude jako kulový blesk létat po mapě, stane se těžko zaměřitelným cílem a přitom nebezpečným protivníkem. Zato támhle Franta Pecivál se nerad moc hýbe a tak si brzo pořídí těžký tank, zaparkuje ho na osvědčené místo do keřů, přehodí přes něj bonus v podobě maskovací sítě a bude čekat na potravu pro své dělo.

Hrajete-li trochu týmově, někdy můžete být velmi nápomocni i v lehkém tanku, který slouží jako průzkumník. Dostanete body nejen za ničení nepřítele, ale i za jeho detekci a jakmile je jednou nepřítel odhalen, Karel Lauf, co si koupil samohybnou houfnici, si ho dokáže zaměřit a trefit ho přes celou mapu dělostřeleckým granátem. Každý má v boji svoji roli, a v zájmu bitvy byste ji měli pochopit a příslušně hrát.

Prodejna tanků

Tanksalon je hodně narvaný a je radost tu nabídku vidět. Abyste to všechno ocenili, musíte samozřejmě o tancích z 2. světové války něco vědět. Ne moc, stačí rozeznat rozdíl mezi těžkým, středním a lehkým tankem, vědět k čemu jsou samohybná protitanková děla nebo houfnice a časem se bude hodit i znalost různých typů munice.

Kdo se však už trochu vyzná, bude nadšený z detailně udělaných modelů ruských klasik T-34, usadí ho pocit moci při jízdě v KV-3 a ohromí ho odolnost všech typů IS. Mimochodem IS-7 považuji za největší zrůdu celé hry, nejodolnější a nejlepší tank s nímž odděláte spoustu nepřátel, ale nepočítejte moc s akčním hraním. Tohle hovado si někde sedne, ani se nehne a rozsévá smrt.

Ani americké stroje nejsou špatné, takové M26 Pershing dokáží pěkně zatopit, stejně jako dělostřelec M40/M43. Výborně se vyřádíte v rychlých Shermanech. Posledním třetím národem ve hře jsou Němci a jejich tanky se jmény šelem Panther a Tiger i těžko vyslovitelných názvů jako PzKpfw IV (což znamená Panzerkampfwagen).

Nerad bych vás zahltil výpisem strojů, kompletní seznam najdete za tímto odkazem. V každém případě však musím ohodnotit jejich propracovanost. Tanky jsou úžasné, vidíte každý nýt a svár, přidělané lopaty a bedny s nářadím a různá poškrábání i odřeniny způsobené provozem. Autoři si nemohli dovolit tanky odfláknout, jsou přeci hlavními hrdiny, budou to vaši miláčci, o které se s láskou staráte a hlavně vylepšujete.

Hasičák se v tanku neztratí

Kredity a zkušenostní body získané v bitvě investujete do vývoje a nákupu lepšího motoru, vysílačky, děla, podvozku či věže. Vynalézání je propojeno do klasického vývojového stromu a jakmile vyvinete přikázané části, odemkne se vám nový typ tanku. Některé upgrady nejsou až tak znatelné, například zvýšení výkonu motoru o pár desítek koní tolik nepocítíte, ale například vylepšené 75mm dělo pro Panthera má rychlost palby nějakých 15 střel za minutu a průraznost skoro 200mm, a to sakra při boji poznáte i využijete.

Musíte si rozmyslet, kam chcete svůj vývoj směřovat a připravovat si půdu pro váš herní styl. Někdo radši jezdí rychle a tak investuje do podvozku i motoru a vybaví si tank rychlopalným kanónem. Druhý radši odstřeluje z dálky, koupí pořádné dělo s větší průrazností a nevadí mu, že dobíjení bude trvat pekelně dlouho.

zdroj: Archiv

Ale tím to nekončí, velký vliv na boj má posádka, kterou je možné vybavit speciálními schopnostmi, jež vám přinesou rychlé opravy přímo v boji nebo třeba účinnou kamufláž. Stále nejsme u konce laborování nad naším tankem. Před bojem lze pořídit třeba průraznější munici, vylepšit mu maskování, snížit riziko vzplanutí, nebo přidělat stabilizátor hlavně. Součástek a upgradů je ke každému tanku mnoho, strom vývoje je dostatečně košatý a skutečně to hodně motivuje k dalšímu hraní.

Troufnu si napsat, že vývoj tanků je vlastně hlavním tahounem hry, úplně se klepete na další součástku, na odemčení odolnější věže nebo dokonce nový tanky. A teď si sedněte, celkově má World of Tanks v nabídce přes 100 typů tanků, plus k tomu vylepšení a různé stupně vývoje. Většina typů je dostupná zadarmo!

Rozhodně oceňuji, jak je u vývoje i upgradů vše jednoduše popsáno, u každého vylepšení hned víte, jaký to bude mít dopad. S tím trochu kontrastuje nepřítomnost kvalitního tutoriálu a vůbec způsobu, kterým byste byli schopni nasát principy hry. Jsou zde sice tréninkové bitvy, u nichž se nezapočítává skóre a poškození, ale ty vám moc ze začátku nepomohou.

Arkáda nebo realita

World of Tanks dokonale vyvažuje realističnost a arkádu. Tank řídíte klávesami W, A, S, D, střílíte myší, koukáte na něj z pohledu třetí osoby nebo lze cíl zaměřit skrz optiku. Nečekejte tedy, že uvidíte interiéry. Ovládání tanku je snadné, dalo by se napsat arkádové, hra vám pomáhá například i ikonami tanků na mapě a bojišti. Ovšem od arkády hru odlišuje několik věcí. Samozřejmostí jsou různé tloušťky pancířů vepředu, na boku a vzadu, nadstandardní jsou pak další zásahové zóny a tak můžete během boje přijít o pásy, zasažením munice bouchnout, střela vám poničí motor nebo dělo a ztratíte něco na přesnosti palby.

Průšvih je, když zabijí jednoho člena posádky, čímž se třeba sníží rychlost dobíjení děla. Takové prvky dělají boj v tancích podobný realitě, ovládání ho však usnadňuje a například nerealisticky rychlé opravování pásů přímo v boji zase přidává na napětí i vyváženosti hraní. Lehce mě však zmátl systém míření, který při střelbě moc nepočítá s balistickou křivkou, nemusíte tedy nadsazovat zamíření a přesnost zásahu je spíše na schopnostech posádky.

Charakteristiky tanků jsou ve většině případů modelovány věrohodně dle skutečnosti, víte-li, v čem byl dobrý Sherman nebo Tiger, budete toho moci využít i ve hře. Osobně mě jen trochu naštvala malá odolnost ruských T-34 a je docela hodně znát přehnaná výdrž i účinnost tanků IS-3, které mnohdy kralují bojišti. Jako celek jsou však bitvy vyvážené a hlavně působivé.

Jen start bitvy, kdy se z jednoho místa rozjíždí patnáct kolosů, přináší triumfální pocit, ale pak začíná peklo. Snažíte se najít ideální pozici, odkud nebudete moc vidět, odhadnout, kde se objeví nepřítel a s motorem na volnoběh čekáte. Prásk! Někdo si vás našel dříve, rychle couváte do krytu, ale vzápětí přicházíte o pásy a stojíte jako terč na střelnici. Naštěstí má vaše posádka bonus k opravám, za pár okamžiků už jste zase v pohybu, srdce vám buší a jako hladová šelma pátráte po nepřátelském tanku.

Od Afriky po Rusko

Pochválit musím i velký počet map a velmi různorodých bitevních polí, která zahrnují kopcovité krajiny, roviny, vesnice i města. Někdy se plameny bitvy rozhoří za plného dne, jindy jim kulisu udělá zapadající slunce. Na každé mapě si užijete a každá vyžaduje jiný přístup a taktiku.

Velmi specifický je boj ve městě, spousta map má dominantní kopce nebo alespoň vyvýšeniny, za něž se lze schovat a zažijete také nespočet krutých bitev o vesnice. Mapy jsou inspirované skutečnými místy bitev, přičemž slovíčko „inspirované“ si dvakrát podtrhněte a nehledejte nic moc reálného. Prostor se podřizuje vyváženosti hraní.

Z prozatím 16 dostupných map jsem nenarazil na žádnou vyloženě špatnou. Po čase sice zjistíte, jak už to u multipalyerových map chodí, kde nejpravděpodobněji potkáte nepřítele, kde se dobře schovává, odkud je pěkně vidět a kam zašít dělo, ale vzhledem k rozmanitosti krajiny i tanků, není žádná bitva stejná.

Skutečně tleskám (tlesk, tlesk) nad povedeným designem prostředí i nad vyváženou destrukcí prostředí. Tank porazí strom, plot či zeď, ale nezbourá některý dům, protože autoři dobře věděli, že tenhle barák je klíčovým místem mapy a bez něj by mohlo dojít k znevýhodnění jedné ze stran. Grafika je hezká celá, tanky kouří a vybuchují, každá krajina má své unikátní nasvícení i atmosféru.

Zlatokopové

To, co se mi nelíbilo už na beta verzi, však zůstalo i ve finálním vydání. Konkrétně je to styl vytváření bitev. Hráč si zvolí tank v garáži a klikne na tlačítko „Standard battle“, hra sama vybere mapu, namíchá soupeře podle úrovně tanků tak, aby byla bitva vyvážená, bez ohledu na národnost, a peklo začíná. Cílem je buď vystřílet všech 15 tanků soupeře nebo obsadit jeho základnu. To je prosím pěkně vše, jinak se v bezplatné verzi nebojuje, nejsou tu žádné alternativní herní módy a nelze vybrat mapu, ani server. Počítač vám to přidělí podle svého. Chápu, že se tím zaručuje vyváženost bitev, ale nepřítomnost jiných herních módu je trestuhodná.

Naštěstí vy máte peněženku narvanou, kapsu od ní vytahanou a chcete ji trochu odlehčit. World of Tanks vám v tom pomůže. Tiše doufáte, že za měsíční placené členství v hodnotě 2500 goldu (cca 250Kč) získáte spoustu překvapivých výhod. Jedna z věcí se za ty prachy určitě vyplatí - je možné si zřídit svoji vlastní četu složenou až ze tří kámošů, následně vás počítač hodí do bitvy společně. Kooperace tří lidí je docela zábavná, ale i nedotažená. Opět nemáte množnost zvolit jakou mapu chcete hrát, nelze třeba vyzvat jinou četu na souboj a chybělo mi například jasné označení příslušníků čety na mapě i přímo v boji.

Další uváděnou výhodou prémiového účtu je vytvoření Tank Companies, což je tanková rota složená z až 15 hráčů, kteří musí splnit předepsanou úroveň tanků. Se svojí rotou pak můžete vyzvat jinou rotu a svést krvavou bitvu. Ale tohle moc dobře nefunguje! Jakmile se pokusíte založit rotu, trvá dlouho, než se naplní hráči (ani po více než 30 minutách čekání se mi to nepovedlo naplnit) a navíc musí někde být už připravená jiná rota, která vám bude dělat soupeře, a to se vydaří málokdy. Posledními výhodami placeného členství je přístup k několika unikátním bojovým strojů a také o 50% vyšší zisk zkušeností a kreditů z každé bitvy.

Zmínit bych určitě měl ještě hraní v klanech. Založit klan vyjde asi na 2500 goldů a pokud do něj natáhnete 15 lidí, je možné se pustit do zajímavé strategické kampaně s obsazování Evropy, rozdělené na mnoho provincií. Během recenzování jsem klanový zápas nevyzkoušel, ale určitě to považuji za velmi odvážný a zajímavý doplněk hry.

Opravdu zdarma

Když to sečtu a podtrhnu, stát se majitelem prémiového účtu se vyplatí jen když vás World of Tanks skutečně pohltí, najdete si kámoše a stanete se členem klanu – zkrátka, jen když vás neuspokojí jen účast v bitvě a toužíte po týmové spolupráci. Nakoupené zlato ale nemusíte utratit jen za členství, lze ho vyměnit za kredity, pokud vám například chybí k nákupu vytouženého tanku nebo děla. Zlato vyžaduje i zakoupení některé speciální munice, vylepšení, vybavení a třeba nového slotu pro další tank v garáži.

Stále však vychází, že platící hráč je jen mírně zvýhodněn a nenarušuje rovnováhu bitev s neplatiči, pouze rychleji postupuje ve vývoji, sem tam si koupí průraznější střely a má možnost si občas zahrát týmově s kamarády. Možná, že později přibudou další přitažlivé a více zvýhodňující výhody, ale zatím si World of Tanks opravdu zaslouží označení jako bezplatný. Zkuste ho a uvidíte. Nováčkům rád poradím v diskuzi pod článkem.

Verdikt:

Bezplatné multiplayerové bitvy tanků, ve kterých nepotkáte jediného pěšáka. Tanky mají hlavní roli, vedou si v ní více než dobře a strhnou hráče k honu za vylepšením děla, podvozku nebo koupí nového tanku. Jen by to chtělo dotáhnout týmové hraní a přihodit více herních módů.

Nejnovější články