Arcade Olé! #4: Ms. Pac-Man
zdroj: tisková zpráva

Arcade Olé! #4: Ms. Pac-Man

6. 8. 2012 22:00 | Novinky | autor: Martin Bach |

Hlavní důvod, proč se ve čtvrtém díle Arcade Olé! věnujeme právě Ms. Pac-Man, a nikoliv původnímu Pac-Manovi, je prozaický - v České Republice, a tedy ani v herně Arcadeher v Červeném Újezdu, se žádný originální automat původního Pac-Mana nenachází. Přestože je Pac-Man s přehledem nejprodávanějším herním automatem všech dob (vyrobeno bylo neuvěřitelných 400 000 kusů), do dnešních dnů se ve funkčním stavu zachovalo jen několik málo stovek a naprostou většinu z nich vlastní sběratelé v USA.

Foto: Pavel Dobrovský

V Evropě je pak situace ještě mnohem horší, a pokud se zde už nějaké automaty s Pac-Manem nacházejí, jsou v zoufalém technickém stavu. „První Pac-Man byl po hardwarové stránce neuvěřitelně komplikovaný automat. Měli jsme pár nabídek na nefunkční kusy, ale nekoupili jsme je hlavně proto, že něco takového bychom už dnes neměli šanci zprovoznit,” říká Jan Orna z Arcadehry.cz.

Na druhou stranu, příběhů o Pac-Manovi jste už asi četli celou řadu a tento seriál tady není od toho, aby vám po stopadesáté humorně vyprávěl, proč byl Pac-Man přejmenován z původního názvu Puck-Man. Příběh za Ms. Pac-Man je navíc stejně zajímavý, jako příběh originálu a velmi dobře ilustruje nejenom to, jak na začátku osmdesátých let fungoval herní byznys, ale a jak moc je v mnoha ohledech podobný dnešku.

„Hardware Ms. Pac-Man je relativně standardní, jednoduchý a dá se poměrně dobře opravovat, což byl i náš případ,” říká technický expert Arcadeher Vesly. Toto zjednodušení má překvapivý důvod. Ms. Pac-Man je totiž v podstatě nelegálním pokračováním původní hry a jeho kabinety se nevyráběly v Japonsku, ale výhradně v USA.

zdroj: Archiv

Původního Pac-Mana, jak známo, vyvinulo japonské Namco, ale na tehdejší dobu velmi dlouho čekalo s pokračováním. Pac-Man vyšel v roce 1980, hráli ho skutečně všichni, a když ještě o rok později neexistoval druhý díl, provozovatelé heren začali být nervózní. Vzniklého vakua využila firma Bally / Midway, která s Namcem velmi úzce spolupracovala a vlastnila licence na výrobu a distribuci automatů pro území USA a Evropy.

Vývoj Ms. Pac-Man byl vskutku zajímavou taškařicí. Vše začalo u malé videoherní firmy se slovutným názvem General Computer Corporation. Ta dnes vyrábí tiskárny, ale v roce 1981 byla známá jako společnost, ve které tři talentovaní programátoři vymýšlejí rozšiřující kity k populárním herním automatům. S nadsázkou jde říci, že šlo v podstatě o tehdejší variaci na modery.

Když tihle nadšenci vyrobili modifikaci původního Pac-Mana s názvem Crazy Otto, rozhodli se jít přímo za manažery Midway a oslovit je, zda by pomohli s její distribucí. K vlastnímu překvapení (s GCC se tehdy soudilo například Atari a kity byly herními společnosti považovány za hrozbu) dostali nabídku na odkoupení práv na program, ze kterého po několika jednoduchých úpravách vznikl nový kabinet s logem Ms. Pac-Man. Namco nemělo o vývoji hry ani tušení a jeho oficiální, druhé, pokračování nazvané Super Pac-Man tak přišlo na trh až s několika měsíčním zpožděním a s pověstným křížkem po funuse.

Ms. Pac-Man ale zaznamenala tak fenomenální úspěch, že Namco nakonec vycouvalo z rozjetého soudního sporu a s Midway se domluvilo. Hra je tak dnes prezentována jako druhé pokračování Pac-Mana a Namco ji zařazuje do svých retro kolekcí. Každopádně, automatu jako takového se prodalo více než 125 tisíc kusů a řadí se tak mezi nejúspěšnější arkádové hry všech dob.

„Dnes už je z téhle hry klasika, kterou si většina hráčů v naší aréně spíše jen rychle vyzkouší na jeden život a pokračuje rychle k dalším hrám,” říká Honza Orna a přiznává, že mezi nejvíce hrané hry se Ms. Pac-Man v Červeném Újezdu neřadí. Ze sběratelského hlediska jde ale rozhodně o raritu, kterých není po Evropě mnoho.

Automat, který vidíte na fotografiích u článku dovezl do Německa z USA člověk, který se svého času pokoušel se starými automaty obchodovat a prodávat je sběratelům po celém kontinentu. Mnoho obchodů ale nezrealizoval a dnes už se této činnosti nevěnuje, nicméně díky známostem se k jeho Ms. Pac-Man dostali právě kluci z Arcadeher.

Jak už bylo řečeno, automat nebyl funkční a opraveno v něm bylo prakticky všechno, včetně monitoru. „Know-how Veslyho a dalších našich známých je vážně unikátní a troufám si říct, že pokud nejde o absolutní šrot, nebo nějakou hardwarovou anomálii, dokážeme dát dohromady prakticky cokoliv,” konstatuje podle vlastních zkušeností Orna.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Ale zpět k samotné hře. Asi nemusíme zdůrazňovat, že Ms. Pac-Man byla první videoherní hrdinkou v historii a lidé z Midway se chlubili, že díky této hře přitáhnou do heren konečně i nějaké ženy. Nakolik se to podařilo už dnes asi neposoudíme, ale Ms. Pac-Man každopádně přilákala hlavně věrné hráče prvního dílu. Hra obsahovala několik důležitých vylepšení - čtyři různé druhy bludišť, nové zvuky, bonusové předměty a především mnohem chytřejší nepřátele.

Zatímco o prvního Pac-Mana si ti nejvytvrdlejší hráči dokázali zapamatovat cesty, kterými se duchové pohybují, v Midway jim dali do vínku „umělou inteligenci”, díky které byli mnohem nepředvídatelnější. Mimochodem, o aktuálním rekordu vypsaném pod tímto článkem, panují mezi arkádisty značné pochybnosti, přestože jej Twin Galaxies uznávají jako platný. Abdner Ashman totiž poskytl o jeho překonání důkazy, které nejsou úplně přesvědčivé a řada hráčů tak dodnes uznává starší výkon Chrise Ayry, který v roce 1998 nahrál na Ms. Pac-Man 920 310 bodů. Jen tak pro srovnání, během třetího turnaje Arcade her, konaného koncem července, vyhrál soupeření v Ms. Pac-Man Milan Pliva alias ORA výkonem 146 190 bodů.

Název: Ms. Pac-Man
Vývojář: Bally Midway
Výrobce: Bally Midway
Země původu: USA
Rok výroby: 1981
Váha: 141 Kg
Počet hráčů: 2 (střídající se)
Oficiální rekord: 933 580 bodů, Abdner Ashman, USA, duben 2006

Pokud si chcete vyzkoušet Ms. Pac-Man nebo další desítky klasických arkádových her v jejich původní podobě, navštivte muzeum Arcadehry.cz - otevřeno je každý víkend!

Seriál Arcade Olé!: Space Invaders, Cosmic Alien, Gauntlet, Ms. Pac-Man, Battlezone, Operation Thunderbolt, Galaga, Golden Axe

Nejnovější články