Arcade Olé! #7: Galaga
zdroj: tisková zpráva

Arcade Olé! #7: Galaga

26. 8. 2012 18:20 | Novinky | autor: Martin Bach |

Ti z vás, kteří viděli letošní filmový hit Avengers, si určitě vybaví scénu, v níž Tony Stark během porady upozorní ostatní na technika, který namísto práce hraje Galagu. V české verzi filmu sice byla tato replika předabována a Iron Man v ní upozorňoval na Space Invaders, ale to nic nemění na faktu, že z hlediska popkulturních referencí je Galaga jednou z nejčastěji citovaných her všech dob. Jméno téhle hry si půjčili i autoři seriálu Lost, Matthew Broderick si ji zahrál v kultovním filmu Wargames a podobných odkazů by bylo možné najít ještě celou řadu.

Foto: Pavel Dobrovský

Galaga je dnes považována za jednu největších klasik herní historie. Japonská firma Namco, která ji v roce 1981 vydala, však od ní čekala mnohem větší komerční úspěch. Šlo o přímého následovníka legendy jménem Galaxian a co se týče počtu vyrobených automatů, nedosáhla Galaga úspěchu svého předchůdce. Přesto se tahle střílečka dokázala zapsat do srdcí hráčů a dodnes patří mezi nejžádanější a nejhranější arkádové hry. O tom svědčí i fakt, že Namco oficiálně „oslavila” 30. výročí vydání Galagy vydáním společné reedice automatu s Ms. Pac-Man, zatímco na výročí hry Galaxian dva roky před tím zapomněla.

„Asi každý, kdo si chce dneska dokázat, že umí hrát staré arkády, skončí dříve nebo později u Galagy,” říká Honza Orna z muzea Arcadehry.cz. Přestože jde v podstatě o jednoduše vymyšlenou střílečku, která navazuje na Galaxiana, respektive na Space Invaders, představuje Galaga z hlediska překonávání rekordů něco jako svatý grál. Hra je velmi těžká, ale obtížnost je nastavena tak dokonale, že záleží skutečně na cviku a strategii, jak se můžete přesvědčit třeba v tomto návodu.

Galaga se ostatně hrála i na prvním turnaji Arcadeher, kde se na prvním místě umístil Martin Kolář se 437 550 body. „Na automatu jsme tehdy nastavili nejvyšší obtížnost a tři životy. Mysleli jsme si, že hráči vydrží tak pět, deset minut,” říká Orna. „Wesker tam ale seděl skoro tři čtvrtě hodiny.” Ve světě jsou ale rekordní výsledky přeci jenom někde jinde. Ten aktuální drží Andrew Laidlaw ze státu Washington, který na pět životů při nastavené nejvyšší obtížnosti dokázal nahrát více než 4,5 miliónu bodů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Automat, který si můžete aktuálně vyzkoušet v Červeném Újezdu je pravděpodobně jediným originálním kabinetem Galagy, který se kdy na našem území vyskytoval. Do Evropy se těchto strojů dostalo jen velmi málo a Orna jej v nefunkčním stavu získal od stejného zdroje, jako Ms. Pac-Man - tedy od německého obchodníka, který dovážel vyřazené arkádové automaty z USA.

To mimochodem není úplně obvyklé. Většina nejvzácnějších kousků Honzovy sbírky byla ulovena na internetových aukcích. „Abych dal nějakou představu, sleduji Ebay tak šestkrát až osmkrát denně, aby mi nic neuteklo.” Bohužel, doba, kdy se v aukcích objevovaly každý týden skvělé sběratelské kusy je už pryč a v poslední době se přijatelná nabídka objeví třeba jen jednou za dva až tři měsíce.

zdroj: Archiv

Jak už bylo řečeno, Galaga není zrovna hrou, která by oplývala originalitou. Její příběh sice krásně rozvíjí známé "WE ARE THE GALAXIANS / MISSION: DESTROY ALIENS" ve čtyři rozvité věty o novém členovi vesmírné letky, který je bez tréninku vyslán do boje. Jak ale jistě uznáte, na opodstatnění dvouletého vývoje to úplně nestačí. Síla Galagy ale spočívala jinde. Po grafické stránce šlo zřejmě o nejlépe vypadající hru své doby, která překonala všechny klasiky, ze kterých vychází.

Galaga je rovněž jednou z prvních her, která obsahovala takzvané bonusové levely. Namco už je vyzkoušelo dříve ve hře Rally-X, teprve v Galaze si ale získaly obecnou popularitu. Jak název napovídá, šlo o úrovně, ve kterých po vás mimozemšťané nestříleli, a vy jste jen naháněli body jejich přesnou likvidací. A na konec nesmíme zapomenout na další "trademark" téhle hry - některé lodě mimozemšťanů mohli unést vaši loď. Vy jste ji pak mohli osvobodit a propojit obě lodě dohromady, čímž jste získali větší palebnou sílu.

Galaga (pokud chcete machrovat, můžete ji vyslovovat jako Japonci, tedy „Gyaraga”) se sice dočkala uznání v hernách, na verze pro konzole a domácí počítače ale čekala mnohem déle, než ostatní podobné tituly. Na vině byl krizový rok 1983, který zastavil práce na konverzi hry pro Atari 7800 a namísto ní vyšel v roce 1984 jen další díl série pod názvem Gaplus. Domácích konverzí se tak Galaga dočkala až v druhé polovině osmdesátých let, kdy už pochopitelně graficky zaostávala. Přesto všechno jde o klenot, na který generace dnešních třicátníků a čtyřicátníku nikdy nezapomene.

Název: Galaga
Vývojář: Namco
Výrobce: Bally Midway
Země původu: USA
Rok výroby: 1981
Váha: 114 Kg
Počet hráčů: 2 (střídající se)
Oficiální rekord: 4 525 150 bodů, Andrew Laidlaw, USA, prosinec 2010

Pokud si chcete vyzkoušet Galagu a další desítky klasických arkádových her v jejich původní podobě, navštivte muzeum Arcadehry.cz - otevřeno je každý víkend!

Další díly seriálu Arcade Olé!: Space Invaders, Cosmic Alien, Gauntlet, Ms. Pac-Man, Battlezone, Operation Thunderbolt, Galaga, Golden Axe

Nejnovější články