Sid Meier's Alpha Centauri

Sid Meier's Alpha Centauri

Články

Vzpomínáme: Sid Meier's Alpha Centauri byl nejlepší díl Civilizace

Upravitelné jednotky? Složitá diplomacie? Fantastické technologie budoucnosti? Nikoliv – když jsem kdysi v minulém miléniu četl Rybkovu recenzi na Sid Meier’s Alpha Centauri, nejvíce mne zaujala možnost anihilovat pomocí superatomovky Planet Buster celou krajinu tak mocně, až na místě detonace zbylo jen moře! Je to jistě dětinská volba, ale nejlépe ilustruje svobodu, která s Alpha Centauri souvisela – a také podtrhává důvody, proč je hra, která vyšla před 21 lety, 12. února 1999, dodnes nepřekonána.

Studentský projekt předělává uživatelské rozhraní Alpha Centauri

Modifikace hry lze pojmout mnoha způsoby. Jedni překopávají základní mechanismy hry, jiní autoři modifikací se však drží při zemi a své úpravy zaměřují spíše na detaily, například na jisté grafické prvky. Spíše do druhé skupiny spadá projekt studenta Marylandské univerzity Keegana Chuay, který se pod dohledem a Davea Inscoreho pustil do obnovy uživatelského rozhraní kultovní sci-fi strategie Sid Meier's Alpha Centauri.

Hledání zatraceného času: Alpha Centauri aneb vrchol evoluce starý 14 let

S oblibou se tvrdí, že žijeme v nejlepším možném videoherním období. Mnohdy je to samozřejmě pravda – crowdfunding na scénu vrátil nejednoho starého vývojáře a s tím i řadu staronových prvků, next-gen generace konzolí přinesou milovníkům velkých hitů ještě větších pozlátko a díky digitální distribuci má své místo na slunci nadosah prakticky kterékoliv garážové studio.