Best of 2012: Nejlepší adventura
zdroj: tisková zpráva

Best of 2012: Nejlepší adventura

9. 1. 2013 19:50 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Za ty roky už asi víte, že pro adventury máme v redakci Games.cz určitou slabost. A není to zdaleka jen proto, že nás Petr Ticháček soustavně upozorňuje na všechny nové kousky a nedá nám spát, dokud je všechny alespoň nevyzkoušíme. Nepopíráme, že v tom může hrát roli určitá míra nostalgie, ale každopádně jsme moc rádi, že adventury v posledních letech zaznamenaly neoddiskutovatelnou obrodu, a že právě tato kategorie patří v našem vyhlašování her roku mezi ty nejzajímavější.

O kvalitě výsledné pětice nominovaných her ledacos vypovídá i fakt, že se do finále neprobojovaly tak povedené kousky jako The Dark Eye: Chains of Satinav, Resonance, Primordia nebo Odkaz Sherlocka Holmese. S tituly, které je v našich očích překonaly, vás seznámí patron této kategorie Martin Bach...

Botanicula

Na novou adventuru od českého týmu Amanita Design jsme si po oceňovaném Machinariu museli počkat skoro dva roky. Botanicula nás ale nakonec dokázala bez problémů přesvědčit, že trpělivost se stále vyplácí. Ne, tady skutečně nejde o nějaký nucený český patriotismus. Botanicula je špičkovou hrou v celosvětovém měřítku a v roce 2012 byste nenašli mnoho nápaditějších projektů.

Dílo Jaroslava Plachého přitom i přes svou originalitu není nepřístupné, spíše naopak. Botanicula je doslova hrou pro každého, neklade sice před hráče zvlášť obtížné výzvy, ale plynule jej provádí netradičně zpracovaným prostředím a příběhem. To vše doprovází vynikající soundtrack od skupiny DVA, oceněný ve své kategorii na letošním Independent Games Festivalu.

Deponia 2: Chaos on Deponia

Domníváte se snad, že v nominaci nejlepších adventur může chybět německá hra? Omyl. Jsou tady totiž vývojáři z Daedelic Entertainment, kteří nás v průběhu roku 2012 potěšili hned několika skvělými hrami, které konečně vyšly i v angličtině. Nejčerstvější z nich je druhý díl příběhů z planety Deponia, který přímo navazuje na jedničku a opět vám pod kurzor myši nacpe jednoho z nejlepších adventurních hrdinů poslední doby - Rufuse.

Chaos on Deponia u nás zabodovala hlavně skvělým příběhem plným zvratů, promyšlenými puzzly a hádankami a v neposlední řadě i chytrým humorem. Daedelic Entertainment se díky své letošní produkci definitivně prosadili mezi studia, která stojí za vaši zvýšenou pozornost.

Journey

„I cesta může být cíl”, zpívá v jedné písničce Mňága a Žďorp. V souvislosti s Journey se tohle zvolání stává nejen zábavnou slovní hříčkou, ale zároveň dostává i úplně nový rozměr. Vývojáři z thatgamecompany v téhle hře završili své dlouhodobé úsilí o vytvoření emotivního tsunami, které vás během své krátké herní doby nenechá vydechnout.

Petr Prošek přilepil v naší recenzi na virtuální krabici Journey jednu ze dvou desítek, které jsme loni na Games.cz udělili a prohlásil, že změnila jeho chápání videoher. Za bezvýhradným doporučením Journey si stojíme i s několikaměsíčním odstupem a pokud přistoupíte na její styl, budete odměněni takřka absolutní herní dokonalostí.

Lone Survivor

„Zatímco dříve se většina hráčů zajímala hlavně o skvělé grafické zpracování, dnes dokáží ocenit i jiné přednosti. Do módy nám přišlo retro,” napsala Lucie Jiříková v recenzi na Lone Survivor a měla pravdu. Retro vlna dosáhla v roce 2012 skutečně svého vrcholu a ať už vám leze na nervy či nikoliv, musíte uznat, že v jejím rámci vzniklo hned několik výjimečných her.

Kombinace adventury a survival hororu jménem Lone Survivor patří bezpochyby mezi ně. Temný a skvěle napsaný příběh zde není v kontrastu s obrovskou volností hraní, naopak vám umožní formovat herní zážitek přesně podle vašich představ, aniž byste si museli rvát vlasy z toho, že jste přišli o něco zajímavějšího. Lone Survivor je v rámci svého žánru výjimečným počinem, a pokud jste jej v průběhu roku minuli, čemuž bychom se vzhledem k nenápadnosti hry ani nedivili, určitě tento rest napravte.

The Walking Dead

Telltale Games to dokázali! Z epizodického konceptu dokázali jako jediní těžit už v době, kdy byl tento trend ještě v módě, ale až ve spojení s licencí aktuálního seriálového hitu The Walking Dead (u nás jako Živí mrtví) do sebe vše dokonale zapadlo. První pětidílná série zaujala napínavým příběhem, zajímavými volbami v ději, filmovým zpracováním, uvěřitelnými postavami a dialogy, které vysoce převyšují většinu současné herní produkce.

Z The Walking Dead se stal na adventurní poměry neskutečný komerční hit. Nutno dodat, že naprosto zaslouženě. Nezanedbatelný podíl na tom má dozajista i spolupráce s tvůrci seriálové předlohy a všeobecné nadšení, které televizní série v zahraničí vzbuzuje. Ale i když onu módní vlnu vytěsníme z mysli, zůstane před námi jeden z nejsilnějších herních zážitků letošního roku, a to bez ohledu na žánr.

 

 

A nejlepší adventurou roku 2012 podle redakce Games.cz se stává:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na adventurách je krásné, že mohou mít mnoho podob. Když se podíváte na pětici nominovaných her, musíte nám dát za pravdu. Každá je jiná a přesto jsou všechny skvělé. Journey je ale i v téhle skvělé společnosti naprosto výjimečná. Přestože v ní nepadne jediné slovo, přestože je velmi krátká, a přestože její styl nesedne každému, zanechala v nás Journey jen ty nejlepší dojmy. Lidem z thatgamecompany se podařilo vytvořit hru na hranici novodobé klasiky a jsme přesvědčeni o tom, že na Journey nezapomeneme ještě mnoho let.

V rámci naší série Best of 2012 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2012, doposud vyšly následující: Best of 2012: Události rokuBest of 2012: Nejlepší strategieBest of 2012: Nejlepší indie hry; Best of 2012: Nejlepší RPGBest of 2012: Nejlepší závodní hraBest of 2012: Nejlepší plošinovkaBest of 2012: Nejlepší akční hraBest of 2012: Nejlepší DLC a datadiskBest of 2012: Nejlepší hry, které nikdo nehrálBest of 2012: Nejlepší logická hraBest of 2012: Nejlepší sportovní hra; Best of 2012: Nejlepší adventura

Nejnovější články