Best of 2014: Nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší akční hra

11. 1. 2015 17:30 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Stejně jako každý jiný rok bylo i loni opět obtížné se v žánru akčních her zorientovat. Mezi akční hry totiž svým způsobem patří většina herní produkce, a výběr té vůbec nejlepší akce byl pro redakci stejně tvrdým oříškem, jako výběr samotné hry roku. To je ostatně vidět i na finálním výběru, do kterého se třeba letos nevešly série Assasin's Creed a Far Cry. Prostě nestačily na konkurenci. Naopak se do nejužšího výběru vetřel jeden remaster, což jen podtrhuje trend, který v roce 2014 řádil jako černá ruka hlavně na konzolích. A co dalšího výběr nejlepší akční hry v roce 2014 poznamenalo? Vedle selhání jasných favoritů a absence silného nezávislého titulu sehrálo roli vydání her, od kterých jsme sice čekali, že by mohly být dobré, ale nakonec nás stejně svou kvalitou překvapily.

Grand Theft Auto V (next-gen) 

Pátý díl sandboxové hračkárny od Rockstaru se do výběru nejlepších akčních her dostal už za rok 2013 a své kvality tak díky unikátní předělávce pro PS4 a Xbox One prokazuje již podruhé. Od konkurenčních remaků včetně famózního The last of Us totiž nextgenové GTA V neodlišují pouze nové textury, ale hlavně překvapivý a po všech čertech zajímavý FPS mód. Dělá z pětky místy úplně novou hru a hází na příběh Michela, Trevora a Franklina natolik zajímavou a pro sérii novátorskou perspektivu, že se vyplatí si návštěvu Los Santos zopakovat i podruhé. Když už nic jiného, můžete si udělat selfie v 1080p! 

Alien: Isolation 

Ačkoli byly ohlasy ze všemožných výstav optimistické, tak skvělou hru plnou nervydrásající atmosféry a věrného ztvárnění vetřelčího univerza asi čekal jen málokdo. Obzvláště, když vezmeme v úvahu skepsi z Colonial Marines a fakt, že za Isolation stojí tvůrci, kteří se jinak věnují tvorbě strategií v sérii Total War. Přes všechny zdánlivé překážky se ale tvůrci přenesli a dcera Ripleyové si to stanicí Sevastopol razí s grácií samotné Sigourney - stačí si jen odmyslet útrpně koridorový začátek, který ale naštěstí předznamenává úžasnou psychologickou torturu. V cestě jí přitom nestojí pouze vetřelec, ale též lidské cháska, která zcela úchvatným lokacím ve stylu pseudo sci-fi poskytuje neopakovatelnou atmosféru čirého strachu. A to ani nemluvíme o androidech se smrtí místo očí, o kterých se člověku zdá i dlouho po dohrání. 

Middle-earth: Shadow of Mordor 

Jestliže jsme ve skrytu duše věřili, že Alien: Isolation dopadne dobře, o nové hře z Tolkienovy Středozemě jsme si mysleli ledasco, ale nečekali jsme nic světoborného. Nakonec ale z pochybně vyhlížejícího projektu vzešel skvělý mix Assassin’s Creed a Arkhamských patálií páně Batmana, který díky ukázkovému skloubení herních mechanismů z obou her učaroval prakticky všem. Dost možná za to může i důraz na akční pojetí - hlavy orků létají sem a tam po stovkách, což je sice hodně vzdálené Tolkienově pojetí Středozemě, ale je to zkrátka zábavné. Bez výjimky všem ale učaroval revoluční nemesis systém, který do akční hry přinesl fungující autonomní systém nepřátel a jejich hierarchie. Po právu se říká, že jde o nejzajímavější inovaci akčního žánru od objevení skvělého soubojového systému, který po vzoru Batmana tvůrci z Monolithu použili v Shadow of Mordor také.

Wolfenstein: The New Order 

Jen málokterá hra dokázala loni přinést tak silný závan nostalgie a přitom zůstat moderním titulem, který byste neměli minout. Pod fasádu obyčejné střílečky tvůrci schovali titul, který si střílí nejenom z letitých standardů FPS her, ale hlavně zvládli přivést k životu Wolfa, tak jak ho zná téměř každý hráč. A nejen jako skvělou střílečku, ale též jako unikátní fikci, která vůbec není hloupá a zjednodušující. Naopak hra na obrazovky přináší Speerovy vize, ze kterých mrazí, a jestli není kvůli absentujícímu multiplayeru New Order nejlepší střílečkou roku, pak je rozhodně nejlépe vypadající střílečkou roku. 

inFamous: Second Son 

Konzole PlayStation 4 to rozhodně neměla ve svých začátcích jednoduché a hodně jí pomohl právě další díl v sérii inFamous. Energií doslova nasáklý titul při tom nenabízí nic radikálně nového. Úspěchu tvůrci dosáhli, protože osvědčený koncept nafoukli nejen do velikosti, ale také do krásy, takže jako jedni z mála demonstrovali možnosti nové generace konzolí. Second Son je zkrátka poctivá akce v otevřeném světě, která dozrála jako víno, když principy svých předchůdců přetváří v parádní a vyváženou pecku. I když tak člověku nemusí sedět frajírek Delsin v hlavní roli, není třeba smutnit, protože na příběh se tu stejně ani tak moc nehraje. Zato na skvělou hratelnost rozhodně ano!


A nejlepší akční hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává…

bestofakcnihra zdroj: tisková zpráva

Alien: Isolation 

Jediná hra, ve které se můžete hodiny schovávat ve skříních a vůbec to není otravné či nudné. Naopak přitom ještě můžete obdivovat úžasnou vizi budoucnosti, kde paměťové karty váží kila a počítače ještě okupují CRT monitory. Zkrátka jde o stylovou a nervydrásající akci, která umí být psychologickým hororem, parádní stealth hrou, a když na to přijde, tak i adrenalinovou akcí. Zdaleka nejlépe tak Alien: Isolation demonstruje onu mnohoznačnost žánru akčních her. Ve svém širokém záběru hra skoro neklopýtá, a naopak překvapuje. A v tom co dělá si je sakra jistá!

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články