Best of 2014: Nejlepší early access hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší early access hra

4. 2. 2015 19:45 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Když prodej rozpracované verze Minecraftu praktikoval Notch (a jiní před ním), žasnul celý svět nad tím, jak progresivní a ve výsledku též úspěšný způsob zvolil. Když se early access sekce objevila na Steamu a začala se plnit desítkami a stovkami nehotových her, rozhořela se však debata, jestli jde o správný přístup. Mají tvůrci dostatek disciplíny a schopností, aby průběžně financovaný vývoj svých her dokázali několik let viditelně směřovat k dokončení? Loňský rok nabídl odpověď, která vyznívá spíše pozitivně (i když černé ovce se najdou všude), jak dokazuje celá řada k dokončení směřujících projektů včetně minimálně dvojice českých (DayZ, Space Engineers). Proto jsme se rozhodli vyhlásit i nejzajímavější projekty, které do early access minulý rok vstoupily, a jejich tvůrci zvládli dokázat, že moc dobře ví, co dělají.

Battle of Empires : 1914-1918 

Původní tvůrci Men of War her (už na ní nepracují) pomáhají šikovným moderům z Great War Team s novou válečnou real-time strategií, ale namísto 2. světové jde o zpracování 1. světové války. A přestože rozpracovanou hru (která vychází z povedené Men of War modifikace) začali na early access prodávat až v prosinci loňského roku, dokázali tvůrci komunitu zaujmout hned první verzí a několika následnými updaty. 

Bylo by jednoduché říci, že jde v podstatě o Men of War jen z 1. světové, což je navíc pravda, ale právě odlišný válečný konflikt vyžaduje od tvůrců odlišný přístup, což se zatím daří na výbornou. Hře už v této fázi nechybí atmosféra doby i specifika boje, na rozdělanou hru běží velmi solidně, hezky vypadá a hlavně je zábavná. Další vývoj projektu by fanoušci válečných her a strategií obecně rozhodně měli bedlivě sledovat.

Broforce 

Střílíte, běžíte, nic nestíháte, umíráte a neskutečně se bavíte. Broforce si během několika měsíců kontinuálního vývoje na Steamu získala tisíce fanouškům svým nekompromisním old-school přístupem k hratelnosti i zpracování, čím ale nechceme naznačit, že Broforce je adorace časů dávno minulých. Naopak hra nabízí neskutečně dynamický akční zážitek při hře o samotě i v kooperaci, který si můžete bezplatně vyzkoušet třeba přes promo hru The Expendabros. Tvůrci už sice mezitím spoustu věcí na Broforce změnili k lepšímu, ale obrázek si uděláte a s velkou pravděpodobností následné koupi Broforce neodoláte. Jako my.

The Forest 

Jestli je některého typu her v early access sekci na Steamu přetlak, pak jsou to rozhodně různé variace na sandboxové survival akce. The Forest se na první pohled od ostatních neliší, protože zahrnuje shánění jídla, získávání surovin ke stavbě přístřešku či chatrče, ale i craftění pastí či zbraní na obranu před nájezdem nočních příšer.

Proč jsme tedy právě The Forest vytáhli jako jeden z našich nejoblíbenějších early access projektů uplynulého roku? Kvůli dobře vybalancované hře pro jednoho hráče, skvělé atmosféře ve dne i v noci, zajímavému prostředí a potenciálu hry zejména v multiplayeru, jehož funkčnost je pořád ještě omezená. Tvůrci však dosavadním vývojem dokázali, že zvolili správný směr i tempo vývoje a v letošním roce tak od The Forest očekáváme opravdu velké věci. Stačí, aby se tvůrci drželi seznamu prvků, které už komunitě slíbili.

Sunless Sea

A máte tu dalšího kandidáta, kterého lze zařadit mezi survival hry. Jenomže tentokrát v roli kapitána parní lodi, který prozkoumává nádherně zpracovaný viktoriánsko-gotických svět (Londýn) plný poutavě sepsaných příběhů, přátelských i nepřátelských lodí, definitivně nepřátelských potvor z hlubin a obecně příležitostí k tomu, abyste prožili pokaždé něco nového.

Když přijdete o kapitána (což bude hodně často), můžete veslo předat nové generaci a tvořit tak prakticky nekonečně vlastní příběh plný dobrodružství a nečekaných událostí. Sunless Sea musí uchvátit každého hráče s duší dobrodruha a touhou po napínavých příbězích. A stvrzením schopností tvůrců z Failbetter Games nejsou jen univerzálně kladné reakce hráčů na beta verzi, nýbrž i fakt, že v pátek 6. února z early access vystoupí a vydají Sunless Sea takříkajíc naostro.

Life is Feudal: Your Own

Hodně tuhý oříšek čeká na každého odvážlivce, který se pokřižuje a vrhne se do virtuálního života ve středověké sandboxové simulaci Life is Feudal. Proč tuhý oříšek? Protože život ve středověku nebyl žádné peříčko a tvůrci z Bitbox se to ve své simulaci snaží naplno odrazit a ještě možná krapet přitvrdit.

Můžete mít štěstí a přes výrobu prvních nástrojů či zemljanky a chatrče se ve spolupráci s ostatními sice můžete dopracovat k dobře fungující osadě, kde má každý svou roli. Spíše se vám ale stane, že vás zpočátku někdo mnohokrát okrade, případně i zotročí, abyste pro něj něco těžili a tak dále. Pokud ale nemáte v povaze se vzdávat při prvním neúspěchu a rádi se o své virtuální štěstí a spokojenost poperete, nabízí Life is Feudal jednu z nejzajímavější možností.


A nejlepší early access hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává...

bestofearlyaccess zdroj: tisková zpráva

Broforce 

Akční arkáda se silným důrazem na kooperaci je nejenom čistou esencí zábavy a správně uchopeného humoru, ale též důkazem, jak může vývoj s využitím early access modelu fungovat ekonomicky a zároveň hře významně prospívat. Díky feedbacku od hráčů je aktuální verze Broforce výrazně lepší než před několika měsíci, a přesně takto by měl early access fungovat. Těšíme se tedy na hotovou verzi.

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články