Best of 2014: Nejlepší MMO hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší MMO hra

12. 1. 2015 21:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Jestliže v roce 2013 zářily především MOBA hry, letos se prosadily spíše klasické onlineovky. Raketový start MOBA hry přetavily v úspěch i v roce 2014, ale jinak se držely spíše v ústraní svých početných komunit. O Dotě nebylo navenek slyšet takřka vůbec, což platí i o League of Legends. Nezbylo nám tedy než oslavit návrat ke klasickým onlineovkám, které se připomněly zejména prostřednictvím datadisku pro World of WarCraft. Loňský rok ale nebyl jenom WoWku, nýbrž i řadě dalších her a částečně též o snaze přenést komplexní online světy konečně na konzole. Zatím sice nebyla plně úspěšná, ale ovoce by měla přinést tento rok, takže se cení.

The Elder Scrolls Online 

Velkolepé, tradiční a dlouho vyvíjené dobrodružství ze světa starých svitků letos konečně doputovalo k hráčům a jednoduše řečeno nabídlo léty prověřenou klasiku. V klasicky střiženém MMORPG hávu totiž  autoři z Bethesdy protančili všemi stereotypy a klasickými pravidly žánru a výsledek zabalili do líbivého a neskutečně rozsáhlého světa Elder Scrolls. Pokud si potrpíte na příběh a jeho kvalitní uchopení v tradičních kulisách zápaďácké fantasy, popřípadě velkolepé PvP, pak vás určitě ani tyhle svitky nezklamou. 

Destiny 

Destiny už od oznámení provázela aura astronomického očekávání, aniž by ale hráči věděli, co vlastně mají čekat. Klasickou střílečku? Online střílečku? Průnik obou stylů? Tvůrci o žánrovém ukotvení Destiny zkušeně mlžili, což je zpočátku stálo nejednoho hráče. Prvotní rozčarování, že jde spíše o online akci však z Destiny špatnou hru nedělá a zastřílíte si v ní bezesporu parádně - když máte dobrou partu. Když už nic jiného, přináší hra na konzole skoro-MMO zážitek, o který se tvůrci navíc starají, a jehož skutečné kouzlo na povrch vystoupá při dlouhodobém hraní. Jen málokdo navíc nepodlehne podmanivému audiovizuálnímu stylu, na kterém svou stopu zanechal i samotný Paul McCartney. 

World of WarCraft: Warlords of Draenor 

Rok co rok je to stejné. Hovoří se o tom, jak WoWko upadá, šíří se spekulace o přechodu na free to play model, ale jakmile vyjde datadisk, tak všechny pochyby razantně utne. Warlords of Draenor tak opět přikoval k monitorům rekordní počet hráčů a spolu s orčí invazí z minulosti přináší i nebývalé množství novinek. Pandy byly fajn a Pandarie si člověka podmanila hned první scenérií, ale Orgrimar vítězí u nových i dlouholetých hráčů množstvím zcela nových mechanismů a návratem k feelingu základní hry. Postav si pevnost, šiř slávu a objevuj do detailu vypiplaný duhový svět. Jde o klasický World of WarCraft, ale zase o kus větší, lepší a zábavnější. 

Firefall 

Ačkoli se rok 2014 odvíjel v režii klasických MMORPG, do dění zasáhly přeci jenom i akční MMO hry. Firefall, jakožto zástupce online stříleček s RPG prvky, tak v naší TOP 5 nesmí chybět. Obzvláště, když základy hry položila parta veteránů z Blizzardu, a hratelnost podobnou klasice Tribes ohýbá Firefall svou dynamikou všemi směry. Čtvrtý rozměr bitvy, který hra nabízí zejména díky vertikální dynamice, z ní dělá perfektního adepta nejen na seznámení s žánrem, ale následně i na pořádného časožrouta. 

Wildstar 

Po dlouhém vývoji se tvůrcům z Carbine loni konečně podařilo dokončit (i když u MMO hry je takový stav vždy relativní) a spustit Wildstar, očekávané "WoWko ve vesmíru" s řadou zajímavých drobných inovací. Svým slibům tvůrci nakonec dostáli a stvořili další tradiční onlineovku, která bere klasiku a zasazuje ji do jiného kontextu i kulis. Navíc jsou to kulisy opravdu svěží a zábavné. Šikulové z Carbine a NCSoftu navíc skvěle zpracovali housing a vůbec obecně herní mechanismy, které v podání chlupatých potvor z planety Pandora vlastně nepůsobí nijak ohraně. Naopak díky výrazné stylizaci působí Wildstar v záplavě všemožných fantasy her vlastně i originálně. 

 

A nejlepší MMO hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává… 

bestof2014onlineovky zdroj: tisková zpráva

World of WarCraft: Warlords of Draenor 

Miliony hráčů se prostě nemohou mýlit. Obzvláště, když letos Orkové dostali World of WarCraft do tak skvělé kondice. A teď nemluvíme jen o datadisku, ale obsahu, který už WoWko dávno mělo. Loni se totiž letitá onlineovka převlékla do nových textur a pořádně na to konto omládla. Pro hráče WoW byl zkrátka rok 2014 skvělý a překvapivě velké množství navrátilců to jen potvrzuje.

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články