Best of 2014: Nejlepší modifikace
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší modifikace

26. 1. 2015 21:15 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Jestliže je rok od roku obtížnější stíhat hrát všechny opravdu kvalitní hry, které vychází, nevynechat žádnou z výborných modifikací nebo totálních konverzí je skoro nemožné, což člověku trhá srdce. Právě fanouškovské modifikace totiž nabízí obsah, který je malým i velkým vývojářům cizí, protože buď nemá mainstreamový potenciál, je příliš specializovaný na určité téma či období, realizuje prvek, na který tvůrci hry nemají kapacity, nebo si troufne na zpracování licence, kterou by její majitel ke komerčnímu použití nikdy neuvolnil. V zásadě všemi výše uvedenými vlastnostmi se může pochlubit i pětice modifikací, kterých si za rok 2014 ceníme nejvíce.

S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha 

Takhle si asi tvůrci z dez0wave vydání svého životního projektu nepředstavovali. Po letech vývoje, kdy jim původní modifikace Shadow of Chernobyl nabobtnala na de facto samostatnou epizodu, někdo loni na jaře leaknul nehotovou verzi a naboural tím dez0wave všechny plány do budoucna. Tvůrci však reagovali se ctí. Alfa verzi označili za early access, několikrát ji v mezičase updatovali, a hotovou verzi bez chyb a dle svých představ vydají později s přídomkem Director's Cut. Čekat na ni ovšem nemusíte, protože navzdory četným nedostatkům nabízí Lost Alpha skvělý zážitek, který v očí mnohých (a nás nevyjímaje) překračuje stín Shadow of Chernobyl, protože v řadě aspektů naplňuje původní a nerealizovanou vizi tvůrců z GSC.

Euro Truck Simulator 2 Multiplayer 

Kde nemají ruce volné vývojáři, tam pronikne komunita, aby si se svolením tvůrců sama vytvořila žádaný obsah. A zrovna Euro Truck Simulator 2 od tuzemského studia SCS Software má komunitu nejenom šikovnou a aktivní, ale i nesmírně početnou. Pokud vám představa virtuálního kamioňáckého života přijde zcela cizí, asi vás k vyzkoušení multiplayer modu nepřesvědčí ani stádo volů. Pokud ale pravidelně usedáte k volantu a brázdíte v Euro Truck Simulator 2 evropské silnice, musíte multiplayer mod vyzkoušet! Ostatně, o Euro Truck Simulator 2 a hrách od SCS obecně platí, že navzdory své zdánlivé specializaci na velmi úzkou skupinu hráčů, jsou schopné vtáhnout a pohltit i člověka, který v životě kamioňáckou hru nehrál a nemá tušení, že by ho to mohlo bavit. Možná to bude i váš případ.

Penumbra: Necrologue 

Seznamte se s jednou z nejvíce povedených totálních konverzí uplynulého roku. Necrologue začíná přesně tam, kde končí Penumbra: Requiem od tvůrců z Frictional Games, snaží se zachovat unikátní atmosféru Penumbra her, ale zároveň nabízí lepší grafiku, větší interaktivitu a podle nás i zábavnější hádanky. Zkrátka a dobře, Necrologue se přinejhorším vyrovná Penumbra hrám od Frictional, ale v mnohých ohledech je i překonává. Pokud jsou horory a adventury váš šálek kávy, určitě si Necrologue nenechte ujít.

Double Action: Boogaloo 

Tahle akční Half-Life 2 modifikace se zčista jasna objevila v polovině roku a pořádně zredukovala množství našeho volného času. Bláznivé přestřelky parodují filmové akce a jsou plné zpomalených skoků, mohutných explozí i vyloženě maxpaynovských momentů. Modifikace si ale zároveň udržuje skvělé tempo, humorný nadhled a parádní dynamiku i balanc, takže má velký potenciál oslovit i hráče, co jinak různým arénovým střílečkám příliš neholdují. 

CKII: Middle Earth Project 

Crusader Kings II se stala oblíbenou hrou pro tvůrce všemožných totálních konverzí, které se do komplexního herního systému snaží napasovat oblíbené fantaskní světy se zamotanými vztahy mezi postavami či frakcemi. Mezi nejpopulárnější a nejpovedenější modifikace v této kategorii patří dlouhodobě CKII: A Game of Thrones, ale komunita nenechala na holičkách ani Tolkienovu Středozem.

Tvůrci Middle Earth Project se rozhodli nechat hráče, aby během Třetího věku ovládl Středozemi za Rohan, Gondor, elfy, ale klidně i pro Morgotha. Modifikace obsahuje všechny hlavní oblasti Středozemě a herní systém CKII perfektně sedne k nepřehledné situaci mezi jednotlivými stranami. To, co je nejzábavnější na CKII, tedy možnost nalézt vlastní cestu historií, je stejně zábavné i v Middle Earth Project. Jen jde o historii fiktivní, což ale fanouškům Středozemě vážně nemusí vadit. Naopak.

 

A nejlepší modifikací roku 2014 podle redakce Games.cz se stává...

bestofmody zdroj: tisková zpráva

S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha

Udělat výbornou modifikaci je jedna věc, ale udělat navzdory nepřízni osudu a celé řadě přešlapů de facto samostatnou hru, která je v řadě ohledů věrnější původní vizi než zdrojový materiál, se tak často nevidí. V posledních letech jsme toho byli svědky v případě Black Mesa nebo The Dark Modu, loni se pochlapili tvůrci The Lost Alpha. A patří jim náš veškerý obdiv, že vytrvali, a dál na hře pracují i poté, co jej byli nuceni vydat v ne zcela odladěné verzi. The Lost Alpha si musí zahrát nejenom fanoušci STALKER her, ale fanoušci akčních her obecně. Jde o neopakovatelný zážitek.

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články