Best of 2014: Nejlepší strategie
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší strategie

23. 1. 2015 21:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Kdyby psal Winston Churchill svůj slavný proslov v kontextu nejlepších strategií roku 2014, jistě by v něm zaznělo „Budeme s nimi bojovat na mořích a oceánech, ve vzduchu i ve vesmíru, na plážích i v bažinách, ve sněhu i na pouštích, na ulicích, v domech i v podivných zelených kalužích slizu. Budeme bojovat s lidmi, skřety, mimozemšťany, sami se sebou. A s tučňáky, budeme bojovat i s tučňáky.“ Válka prostě loni hrála ve strategiích prim, byť často ze zcela odlišných úhlů pohledu. Někde byla středobodem vaší činnosti, jinde výsledkem neúspěšné diplomacie. Odvrácenou tvář války jsme mohli vnímat jak na úrovni států, reálných či fiktivních, tak i z pozice běžných lidí, kteří se jen snaží přežít. Ve finále se po lítém boji objevila následující pětice skvělých strategií.

Endless Legend

Velké překvapení a skvělý příklad toho, že fantasy žánr nemusí být ve strategiích mrtvý. Tahle 4X strategie nás překvapila svou komplexností a spoustou nápadů, které si půjčuje tady a támhle a ve výsledku přináší unikátní mix.

Ačkoliv je v jádru tahová, Endless Legend se díky zabudovanému limitu na délku tahů vydává i na pole, kde musíte o pohybech svých armád a vývoji národa rozhodovat rychle a rozhodně. Navíc hráč do fantasy světa velmi rychle pronikne, což v tomto případě nebývá vždy pravidlem, zatímco osmička unikátních národů nabízí velmi odlišné styly hraní. Tenhle kousek se prostě Amplitude Studios povedl.

Age of Wonders III

Druhý zástupce fantasy žánru, zdánlivě podobný Endless Legend, a přece v tolika věcech jiný. Age of Wonders III se vrací ke svému vznešenému rodokmenu, který sahá až do roku 1999, a holandští Triumph Studios s tímto přístupem opět triumfovali. Ačkoliv hratelností jde v rámci série spíše o klasiku, spousta oživujících zásahů vytvořila vynikající zážitek. Je jen na vás, jak si ušijete svůj zážitek v tomto světě.

Zda se zaměříte na boje a vůdce svého národa, který sem propašoval pořádnou porci RPG, nebo se zaměříte na celkovou strategii při vašem postupu, zatímco bitvy necháte řešit počítač. Spojení známých prvků s několika skvělými novotami jako jsou velitelé a skvělou návykovou hratelností zajistilo, že se Age of Wonders III opět zařadila mezi nejlepší strategie minulého roku.

Sid Meier's Civilization: Beyond Earth

Když se objeví hra, která se zabývá komplexním vývojem nějakého národa či státu, jedno zda reálného či fantaskního, vždy se dříve či později objeví přirovnání s Civilizací. Tahle legendární královna žánru už je tu s námi nějaký ten pátek, ale občas se objevuje v poněkud odlišných kulisách. Do sci-fi se po vzoru Alpha Centauri vrátila v podobě Civilization: Beyond Earth a opět boduje.

Důraz tentokrát klade na výzkum, který představuje možnost jak opravdu unikátně formovat svou kolonizační civilizaci. Často před vás staví i praktická a morální dilemata, jež formují jak styl vaší vlády, tak i samotnou produkci, takže máte při každém hraní pocit unikátnosti. Samozřejmě, pokud neustále nevolíte to samé a nezkoumáte to samé. Ale to by byla škoda, protože Civilization: Beyond Earth exceluje právě díky širokým možnostem, jak svůj národ profilovat a z toho plynoucí ohromné znovuhratelnosti.

Wargame: Red Dragon

Během pár let vytvořili Eugen Systems ze své série Wargame stálici na poli realtimových válečných her. Série se vždy honosila využitím reálné techniky ve fiktivním dobovém zasazení, navíc na prostoru stále neokoukaného moderního vojenství. S dílem Red Dragon se série vydala do Asie, a když pomineme atraktivní státy jako je Čína, Japonsko, Severní Korea či Jižní Korea, prim hrají lodě.

Ačkoliv v ryze námořních střetech kocábky zase tolik neočarují, jakmile je zapojíte do pozemních operací, vzniká často úžasný obraz válečného běsnění, kdy se snažíte ukočírovat boj na moři, na zemi i ve vzduchu a přijdete si jako vojenský génius. Alespoň dokud se daří. Wargame: Red Dragon prostě představuje patří mezi to nejlepší, co se válečným stratégům mohlo loni dostat do rukou.

This War of Mine

Ve hrách často zapomínáme, že moderní válka není jen odraz nablýskaného hrdinství mizerných románů a propagandistických filmů, ale že válka je kráva. Hry se málokdy pozastavují, aby ukázaly osud civilistů v oblasti, kterou přeoraly vaše bombardéry a následně zpustošila pěchota. Jako vykoupení z tohoto hříchu přišla This War of Mine, simulace přežití ve válkou zničeném městě.

Tahle hra má v sobě pořádnou porci strategie, trochu RPG, kapku stealthu a spoustu emocionální brutality. Každodenní boj o přežití je hlubším propadem do zoufalství a krok po kroku se vaši svěřenci přibližují dnu svých fyzických i psychických sil. Malá hra s velkým svědomím a kondenzovanou depresí, která by se měla předepisovat přehnaně nadšeným milovníkům nablýskaných kanónů a frček.


A nejlepší strategií roku 2014 se podle redakce Games.cz stává...

bestofstrategie zdroj: tisková zpráva

Endless Legend

Zatímco ostatní tituly těžily z vylepšování něčeho už vytvořeného, snad s výjimkou This War of Mine, která vsadila na elementárnější mechanismy a hutný význam vašich činů, Endless Legend se vydala vysloveně novátorským směrem. A to není něco, co bychom v této době vídali často. Ve výsledku tahle budovatelsko-diplomaticko-válečná strategie přinesla spoustu svěžích nápadů a základ, který s každým národem přináší zcela odlišný styl hraní.

Navíc profilace vašeho národa spočívá v desítkách vlastností, které modifikujete, a tak je každá hra zcela unikátní i kdybyste z nějakého podivného důvodu hráli jen za jeden národ pořád dokola. Ostatně Ondra Švára to ve své recenzi řekl jasně: „Endless Legend je zkrátka herní perličkou a chybí jí jen docela malý stupínek k dokonalosti.“

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články