Best of 2014: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší závodní hra

10. 1. 2015 21:45 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Jak vlastně ten next-gen vypadá a na čem a s čím by se měl hrát? Zdánlivě nevinná kopa otázek, na kterou mají všichni miliardu zaručeně správných odpovědí. V prvním roce mezi starým a novým se např. u Electronic Arts natolik rozmysleli, že dokonce ani nevydali nové Need for Speed. Poprvé za dlouhou dobu jsme se tak loni nového dílu téhle série nedočkali, jakkoliv nám to firma vynahradila obludnou filmovou adaptací, která zabloudila do kin. Stejně tak opět nestihnul vyjít opravdu napjatě očekávaný Project CARS, zatímco Assetto Corsa verze 1.0 se vyloupla příliš pozdě až těsně před koncem roku.

V mainstreamu se nakonec vyzyvatelé nového hardwaru našli až na sklonku roku, kdy se v rychlém sledu objevil Driveclub a The Crew. Obě hry chtěly ovládnout auto-moto pískoviště, aniž by si všimly, že dav vyhladovělých hráčů očekával především pokroky ve vizuálu a fyzice, nikoliv zbytečně zamotané herní módy a zonlajnování všeho, což minimálně v jednom případě vedlo k uříznutí velké ostudy.

Nakonec se ukázalo, že i do závodění na nové generaci konzolí potřebujete hlavně zkušenosti. Žádný geniální zelenáč, který by přepisoval historii se totiž nenašel, takže bylo nakonec lepší sázet na staré dobré koně, co přinesli pokrok v mezích zákona. Přesto si nelze nepostesknout, že doby, kdy se zničehonic objevila pecka typu Burnout, Motorstorm nebo Flatout, se ne a ne vrátit. Minimálně jeden z papírových favoritů ale hypu dostál, takže máme koho postavit na bednu. Z čeho jsme vlastně vybírali? 

Mario Kart 8 

Máte WiiU? Máte kamaráda, co má WiiU? V případě alespoň jedné kladné odpovědi se okamžitě sbalte a upalujte pro Mario Kart 8. Klidně si/mu ho nadělte opožděně k Vánocům. Je to přesně ta hra, kvůli které nákup konzole, uvězněné mezi generacemi, dává smysl. To všechno ale asi už dávno víte, protože pokud jste tenhle odstavec vůbec začali číst, pak víte, že tahle série je multiplayerovým klenotem a především návykovou arkádou s vypiplaným jízdním modelem.

Zní to absurdně? Nikoliv. V arkádě s power-upy totiž opravdu neřešíte přilnavost, nastavení jednotlivých kvaltů nebo věrohodnost dobových polepů. A právě to dělá z Mario Kart 8 brilantní oddechovku, kterou by si měl občas užít i ten nejhardcorovější virtuální řidič. Věčná škoda, že je jenom na Nintendo. Věčná škoda, že někdo nemá koule a schopnosti vyrobit něco podobného na jiné platformy a především to tam takhle udržovat při životě. Nespravuj, co není rozbité. U Nintenda se k tomuhle přísloví modlí, u Electronic Arts nemají o jeho existenci ani ponětí. 

Driveclub 

Je docela fajn mít možnost se za nějakou hrou ohlédnout. A právě Driveclub se musel třást strachy, že na něj dojde právě v tomhle článku. Na jednu stranu je to pro Evolution (Motorstorm) pochvala, že to jejich dítko dotáhlo až do finále - jakkoliv jde o jednookého mezi slepými. Jenže, když jsem se po dvou týdnech po recenzi k Driveclubu vrátil, nezbývalo než se postavit do dlouhé fronty nespokojených hráčů.

Herní servery nefungovaly, hra se hroutila pod rukama a všichni houfně opouštěli titul, který byl přímo založen na online složce, slézání se, vytváření komunity a vzájemném hecování. Je relativně nefér tenhle průšvih házet jen na záda samotným tvůrcům, ale nedá se svítit. Takhle by sebevědomý start nové značky na nové konzoli rozhodně vypadat neměl, jakkoli se po odstranění problémů ukazuje, že Driveclub rozhodně je kvalitní závodní hra. 

Forza Horizon 2 

Víc prostoru, víc aut, to nejlepší z páté Forzy, to nejlepší z francouzských Alp a především robustní a fungující multiplayer, do kterého naskočíte a jedete... no doslova jako o závod. Nebaví nás to opakovat rok co rok, takže si letos už asi Xbox One koupíme všichni, abychom si ho nemuseli potupně půjčovat z redakce, kdykoliv si člověk chce velkou nebo malou Forzu zahrát. I když malou... právě loni totiž Horizon, ve svém teprve prvním pokračování, dokázal, jak je podobné kastování pro platformu zraňující. První Horizon byl fajn, bylo to něco nového - ačkoliv s prvky, které jsme znali z dřívějška třeba z Test Drive Unlimited. Jen dotažené k mainstreamové spokojenosti. Přesto bylo vidět, kde se po cestě z Forzy Motorsport hledaly zkratky. Dvojka ovšem přichází jako správný následník, namotivovaná zlými jazyky a uštěpačnými připomínkami.

Chcete sofistikovanější jízdní model? Máte ho mít. Chcete lepší umělou inteligenci? Ok. Jezdit skrz neviditelné zábrany a užívat si celou mapu? Vymyslíme to. A jak řekli, tak tvůrci udělali. Ani Horizon 2 není dokonalý, ale mezi jednotlivými díly urazil tak obrovský kus cesty, aniž by uhnul ze svého žánru a celkového feelingu, že nelze než smeknout. Je to zábavná arkáda, kterou můžete půjčit komukoliv a hned se v ní zorientuje. Je to fascinující svět, ve kterém budete dlouhé hodiny jen tak jezdit cestou necestou. Je to sociální platforma, kde vám ale nikdo nic necpe do obličeje a nechá vás vše objevovat přirozenou cestou. A frikulínský nádech jedničky se vším tím festivalem a růžovými digitálkami? Ten ustoupil do pozadí. Proč? Protože jsme si o to řekli. 

Trials Fusion 

Tahle skákačka může být pro někoho snad až velkým ústupkem zpátky k arkádě - spíš než k závodění má blíž k žánru logických her, ale ono zařadit Trials dost dobře nejde, protože její minihry a hlavně uživateli generované levely se vzpírají jakémukoliv škatulkování. Nicméně máte motorku nebo čtyřkolku, trať plnou překážek a jedete na čas nebo počet pokusů. Chtě nechtě to splňuje pravidla. Navíc bych vám neodpustil, kdybyste Trials alespoň jednou nezkusili.

Fusion je vlastně ideálním odrazovým můstkem - poprvé v sérii je přítomný tutoriál a balanc-model, od kterého se tu všechno odvíjí, na gamepadu opět velmi rychle přejde do krve. Jednotlivé levely jsou navíc komplexní, bláznivé a doženou vás na hranu fyzických a psychických možností. Ano, je to tak trochu stejné jako před lety, ale v lepší grafice a s mnoha pomrknutími na pamětníky. Co se týče zabíjení obrovských porcí času, může Trials opět konkurovat jen máloco. 

F1 2014 

Z formulové série se stala typická žánrová inflace. Není špatná, ale už netrhá obočí, ani rekordy. Zkrátka tu je a jednou za uherský rok si ji můžete koupit s dobrým pocitem, že máte ty nejlepší formule, protože žádné jiné ani kvůli absentující licenci nevyjdou. Kam s tím? Těžko říct. Když jsem letos viděl prostocviky, které Codies předváděli s GRID, tak si říkám, že možná ještě nějakou tu kreativitu mají, ale než se s ní vždycky naučí zacházet, jsme svědky průměrných či horších her.

Ve světle tohoto dojmu se F1 2014 skoro jeví jako výhra. Jenže stejně jako nás omrzelo sledovat Vettela, jak si vždycky dojede pro vítězství za Red Bull, přestává nás bavit i tahle série. Vettel nakonec padnul, ale Codies mají pořád ještě šanci nás překvapit. Třeba za rok, nebo za dva. Letos to byl zas trestuhodný neutrál.

 

A nejlepší závodní hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává… 

bestofzavodni2014 zdroj: tisková zpráva

Forza Horizon 2 

Není co řešit, Forza Horizon 2 prostě a jednoduše uhranula všechny. A nemluvím teď ani tak o vizuálu, když jste z deštěm skrápěné silnice náhodou zabloudili na rozkvetlou louku. Forza Horizon 2 prostě tak krásně "padne" do ruky, že je to až k neuvěření. Jde o radost, čistou radost, kterou určitě posilovalo i to, že alpské silničky jsou bližší než virtuální Colorado, a možná i ten výběr aut je lepší než minule.

Pro Horizon 2 ale hraje především náprava řady chybiček, skvělá implementace drivatarů, kteří se do otevřeného závodnického světa vyloženě hodí, a podstatně méně kompromitovaný jízdní model z Forza Motorsport 5. Kdo je tu teď malej, a kdo velkej, když si Motorsport jezdí po uzavřených asfaltových nudlích, zatímco Horizon má k dispozici celý širý svět? Nebudeme srovnávat ve vlastní stáji, že ne? Jenže kde jinde, když Horizon 2 ostatní závodnické sandboxy nejen předběhla, ale navíc umlátila zkušenostmi i poctivým přístupem?

Jakmile začnete zvažovat nákup Xbox One, bude v tom mít prsty buď Forza nebo Master Chief. Microsoft možná nemá tolik vlajkových exkluzivit, ale tyhle dvě prostě kopou svoji vlastní ligu. A proto Forza Horizon 2 nechává letošní konkurenci v úctyhodné dálce. 

Nejnovější články