Best of 2016: Nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší akční hra

15. 2. 2017 19:30 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Rok 2016 byl bohatý na hry všech žánrů, ale nejvíce to asi platilo v případě akčních her. Je jedno, jestli se proháníte po střechách futuristického města nebo steampunkové středomořské metropole. Je jedno, jestli potichu likvidujete své nepřátele, nebo naopak hlasitě ničíte vše, co se objeví před vámi či za vámi, a hledáte u toho dávno ztracené poklady. Fanoušci akčních her všeho druhu si loni přišli na své, a následující pětice je toho názorným důkazem. (Letos jsme z kategorie akčních her vydělili střílečky, jejichž přehled najdete v tomto článku.)

Dishonored 2

Větší, hezčí, lepší, bohatší, ale především se dvěma hrdiny s výrazně odlišnými schopnostmi. Pokračování steampunkové akce od studia Arkane kromě prošedivělého Corva přineslo i sesazenou císařovnu Emily s jejím vlastním souborem schopností, díky kterým byla hra za každého z nich výrazně odlišná. Dishonored 2 díky tomu můžete hrát, jak se vám zamane. Přísně plíživě, kdy za vámi zůstává jen řada omráčených mrtvých těl a zmatené pohledy přeživších, nebo naopak akčně s využitím všech speciálních schopností. V obou případech je to skvělá zábava.

Dishonored 2 zdroj: tisková zpráva

Hitman

Ačkoliv řadu fanoušků série zarazilo rozdělení hry na epizody, z dlouhodobého hlediska se to ukázalo být prospěšné. Vývojáři stíhali průběžně upravovat již vydané mise a mapy, a zároveň mohli upravovat za běhu i některé herní mechanismy. Výsledkem je návrat k hratelnosti prvních dílů, kdy dostanete s Agentem 47 jedno velké hřiště a spoustu způsobů, jak zlikvidovat zadané cíle. Koncept hry přímo vybízí, abyste se do misí vraceli a vymýšleli nové metody likvidace cílů. Je to možná trochu morbidní, ale nalézání nových způsobů, jak ukončit něčí život, je v podání loňského Hitmana vážně zábavné.

Hitman 6 (pracovní název) zdroj: tisková zpráva

Owlboy

Černý kůň sezóny. Tedy, vlastně sova. Vývojáři ze studia D-pad na téhle plošinovce pracovali skoro deset let, ale snaha se vyplatila, protože se z Owlboy vyklubala brilantní zábava. Owlboy se skvěle hraje hlavně kvůli designu. Hra před vás neustále klade nové nápady i výzvy a upravuje hratelnost úrovní, aby nikdy neupadla do stereotypu. Když k tomu přidáte propracovaný svět, který je radost procházet - prolétávat, vyjde vám z toho jeden z nejzábavnějších titulů roku 2016.

Owlboy zdroj: tisková zpráva

Superhot

Pozoruhodný žánrový mix. Superhot by v jádru mohla být zběsilá akce nebýt faktu, že je ve skutečnosti velmi rozvážná, taktická a skoro i tahová. Pokud se váš hrdina nehýbe, čas kolem něj plyne opravdu pomalu. Tam, kde byste v tradiční střílečce potupně zemřeli, se z vás zde stává pán času, vedle kterého Neo z Matrixu působí jako amatérský žabař. Nebylo by to ale nic platné, kdyby tvůrci nápaditý základní koncept nedokázali rozpracovat do plnohodnotného titulu, což se jim naštěstí podařilo.

Superhot zdroj: tisková zpráva

Uncharted 4

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Tohle rčení Nathan Drake nezná, a je to dobře. Nepřiznaný nevlastní syn Indiana Jonese a bratranec Lary Croft se vydal na svou poslední (?) dobrodružnou výpravu v doprovodu znovu nalezeného bratra, a výsledkem je parádní akční jízda, která vás nenechá vydechnout. Přestřelky kombinuje s atmosférickým objevováním dávno ztracených kultur a jejich pokladů. Adrenalinové momenty střídá s osvěžujícím objevitelským nádechem tajemna, a to vše prokládá parádně zahraným příběhem, který těží z faktu, že většinu osazenstva už znáte lépe než vzdálenější členy vlastní rodiny.

Uncharted 4: A Thief's End zdroj: tisková zpráva

 

A nejlepší akční hrou roku 2016 se podle redakce Games.cz stává:

bestofnejlepsiakcihra_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb akční hry, které se těsně nedostaly mezi pět nejlepších:

The Way
Mirror's Edge Catalyst
ReCore

Nejnovější články