Best of 2016: Nejlepší remaster & HD remake
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší remaster & HD remake

22. 2. 2017 20:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Remastery a HD remaky bývají často vnímané jako zlozvyk dnešní doby, protože v mnoha lidech vyvolávají dojem, že se jim někdo snaží prodat hru, kterou už mají. Ne, že by se to některým distributorům nelíbilo, ale hlavní smysl mají remastery her pro ty, kteří se k původnímu titulu nedostali, a nehodlají si shánět starý hardware, řešit kompatibilitu apod. Remasterované tituly mohou sloužit i jako osvěta, jak dřív vypadaly herní mechaniky, a stejně tak i důkaz toho, že ne všechny staré hry musí být nutně zastaralé. Podtrhují to i nejlepší remastery roku 2016.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Někdy spočívá vytvoření remasteru v přidání několika nových textur a obroušení ostrých hran třeba v oblasti ovládání. Jenže remaster střílečky Call of Duty: Modern Warfare, která de facto nastartovala éru stříleček z moderní války, šel mnohem dál. Grafika je od základu předělaná a odpovídá dnešnímu standardu. Nemáte pocit, že se díváte na lepší retro, ale na novou hru. A díky tomu, že tvůrci nesahali do hratelnosti, si uvědomíte změny, ke kterým v dalších dílech Call of Duty série došlo – tenhle remaster třeba připomíná, že se první Modern Warfare s hráči nemazlila.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered zdroj: tisková zpráva

Day of the Tentacle Remastered

Třiadvacet let po vydání se vrátil i jeden z pilířů adventurního žánru. Day of the Tentacle ve své remasterované verzi předvádí, proč jde o jeden z klenotů žánru. Parádní hratelnost původní hry doplnila přepracovaná grafika a duální systém ovládání, které nabízí jako retro SCUMM lištu dole i s původní grafikou, tak i moderní kouzlo interaktivního kurzoru. Tahle hra se díky remasteru neztratí ani za dalších třiadvacet let.

Day of the Tentacle Remastered zdroj: tisková zpráva

Rez Infinite

Jak lépe se pokusit o restaurování staršího díla než s pomocí virtuální reality. Rez Infinite si samozřejmě užijete i bez ní, vždyť původní hudební akce Tecuji Mizugučiho je svým frenetickým stylem hratelnosti stále zábavná, takže stačilo „pouze“ aktualizovat audiovizuální zpracování. Infinite jde ale o několik kroků dál. Podporu rozlišení 1080p doplňuje přizpůsobení hry pro potřeby PlayStation VR a 3D audio. Právě u hry typu Rez je audiovizuální aktuálnost důležitá a Infinite verze ukázala, že má tento specifický žánr současnému hráči pořád co říct.

Rez Infinite zdroj: tisková zpráva

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Typický příklad toho, proč remasterované hry vznikají a vznikat by měly. Wii U verze hry skvěle ukazuje, že hratelnost Twilight Princess nijak nezastarává, a představuje titul, ke kterému má smysl vrátit se i po deseti letech. Jen to by ale na ocenění nestačilo – největší plus remasteru tkví v lepší grafice a především ovládání, které je díky absenci pohybového ovladače z Wii a podpoře gamepadu přesnější a pohodlnější.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD zdroj: tisková zpráva

Valkyria Chronicles Remastered

Jedna z nejoriginálnějších a nejzábavnějších her pro PlayStation 3 se konečně dočkala zadostiučinění v podobě HD remasteru, který kromě PS4 vyšel i na PC. Nová edice nabízí lepší grafiku, která vyniká především v unikátním vizuálním zpracování, jež stačilo jen dočesat, ne přepracovat. K tomu obsahuje remaster všechna DLC i dodatečný obsah, přičemž o zábavu už se postará hra sama, která ani roky po původním vydání nemá na svém poli konkurenci. Už jen proto, že se o podobný žánrový mix nikdo další nepokusil.

Valkyria Chronicles Remastered zdroj: tisková zpráva


A nejlepším remasterem a HD remakem za rok 2016 se podle reakce Games.cz stává:

bestofremaster_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání pro hry, které vrátily slávu starším titulům, ale do první pětky se neprobojovali:

Tales of Symphonia HD Edition
The Ship: Remasted

Nejnovější články